Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Technik Elektryk - Faber CK
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dobór stycznika do automatycznego przełącznika faz pf-441

nowicjusz50 23 Sty 2015 00:27 6546 35
  • #1 23 Sty 2015 00:27
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    Koledzy potrzebuje założyć stycznik do automatycznego przełącznika faz f&f pf-441. Prąd który będzie przełączany to max 32A. Zabezpieczenie dalej to 32A. Czy możecie pomoc w dobraniu stycznika do tego mojego rozwiązania? To będą 3 Styczniki. Dziękuję.

    0 29
  • Technik Elektryk - Faber CK
  • #2 23 Sty 2015 00:41
    elpapiotr
    Specjalista elektryk

    Jeszcze jakby kolega napisał, jaki charakter obciążenia i jaki rodzaj pracy (?)

    -1
  • #3 23 Sty 2015 10:45
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    Dobór stycznika do automatycznego przełącznika faz pf-441
    to tak wygląda u mnie tylko że jeszcze nie mam styczników. Styczniki będą przełączały gniazda 230V a nie silnik siłowy. charakterystyka B i C. W razie pytań proszę pisać. w tej chwili przed pf-441 mam zabezpieczenia 16A na każdą fazę aby nie spalić przełącznika faz.

    0
  • #4 23 Sty 2015 18:39
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Po co koledze RCD w tym obwodzie jeśli nie mamy na rysunku ani przewodu " N " a nie widać też przewodu PE , co to za instalacja ( TN-C ,TN-S czy TT ).
    A co do styczników to po co on tam są? Kolega i tak będzie miał tylko jedną fazę .
    Cytat z DTR .
    Faza o prawidłowych parametrach kierowana jest na wyjście. Faza L1 jest fazą priorytetową, tzn. że jeżeli jej parametry będą prawidłowe, to faza ta będzie zawsze załączana na wyjście. W przypadku braku prawidłowych parametrów napięcia w fazie L1 lub jego zaniku, układ elektroniczny przełączy na wyjście fazę L2 (o ile jej parametry będą prawidłowe). W przypadku równoczesnego braku prawidłowych napięć w fazach L1 i L2 na wyjście zostanie załączona faza L3.
    Za mało danych by uznać ten układ za prawidłowy.

    0
  • #5 23 Sty 2015 19:59
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    Kolego wrzucę jak tylko narysuje prawidłowy schemat z przewodami. Narysowałem tylko przewody fazowe.
    piszesz że po co mi to skoro i tak będę miał jedną fazę to odpowiadam.
    dom mam podzielony na trzy fazy, Zdarza się że jest tylko jedna faza wtedy będę miał zasilanie części domu. Rożnie jest z tymi fazami raz jest tylko pierwsza, drugi raz druga a trzeci raz trzecia najrzadziej. To taka ruletka przy gorszych warunkach pogodowych u mnie we wsi.
    Dlatego postanowiłem zastosować automatyczny przełączniki faz aby przełączały się automatycznie.
    Gdyby amperaż był poniżej 16 A na daną linie to zastosowałbym pf-431 bez styczników a ze jest większy to muszę zastosować styczniki i przełącznik pf-441
    Chyba że macie jakieś lepsze rozwiązanie aby nie ingerować za dużo i nie zmniejszać amperażu.

    0
  • #7 23 Sty 2015 21:52
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    nowicjusz50 napisał:
    Gdyby amperaż był poniżej 16 A na daną linie to zastosowałbym pf-431 bez styczników a ze jest większy to muszę zastosować styczniki i przełącznik pf-441

    Tylko że narysowałeś to źle, nawet jeśli to tylko obwody siłowe. Przy braku wiedzy w tym temacie mam duże wątpliwości czy podołasz.

    0
  • #8 30 Sty 2015 09:49
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    Dobór stycznika do automatycznego przełącznika faz pf-441
    ja to tak widzę ale pewnie coś jeszcze źle tak więc proszę o uwagi do mojego rozwiazania lub proszę o wskazanie innego sposobu zasilania w razie braku jednej fazy

    0
  • Technik Elektryk - Faber CK
  • #9 30 Sty 2015 17:44
    emka371
    Poziom 19  

    Kolego schemat połączeń przełącznika i styczników jest przecież narysowany na przełączniku. Jeśli nie jesteś w stanie go zastosować, to wybacz ale czarno widzę możliwość wykonania przez Ciebie tej instalacji.

    -1
  • #10 30 Sty 2015 22:52
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    kolego sam napisałeś w innym poście że człowiek cale życie sie uczy to może wykażesz się checią i pomożesz

    Dodano po 3 [godziny] 48 [minuty]:

    Koledzy szukam wyjaśnienia ale nie mogę znaleźć co to oznacza AC1 w mocy łącznej?

    0
  • #11 30 Sty 2015 23:03
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    To są kategorie pracy styczników .

    Kategoria Zastosowanie
    AC-1 Obciążenie nieindukcyjne lub o małej indukcyjności, piece oporowe
    AC-2 Silniki pierścieniowe: rozruch,wyłączenie
    AC-3 Silniki klatkowe: rozruch, wyłączenie podczas biegu
    AC-4 Silniki klatkowe: rozruch, hamowanie przeciwprądowe, nawrót, impulsowanie
    AC-5A Włączanie lamp wyładowczych
    AC-5B Włączanie lamp żarowych
    AC-6A Włączanie transformatorów
    AC-6B Włączanie baterii kondensatorów
    AC-7A Obciążenia o małej indukcyjności w gospodarstwie domowym i podobnych zastosowaniach
    AC-7B Obciążenia silnikowe w urządzeniach domowego użytku
    AC-8A Sterowanie hermetycznych silników chłodziarek sprężarkowych o ręcznym kasowaniu wyzwalaczy nadprądowych
    AC-8B Sterowanie hermetycznych silników chłodziarek sprężarkowych o samoczynnym kasowaniu wyzwalaczy nadprądowych
    AC-53a Sterowanie silnika klatkowego ze stycznikami półprzewodnikowymi
    DC-1 Obciążenia nieindukcyjne lub o małej indukcyjności, piece oporowe
    DC-3 Silniki bocznikowe: rozruch, hamowanie przeciwprądowe, nawrót, impulsowanie,hamowanie oporowe
    DC-5 Silniki szeregowe: rozruch, hamowanie przeciwprądowe, nawrót, impulsowanie, hamowanie oporowe
    DC-6 Włączanie oświetlenia żarowego

    0
  • #12 31 Sty 2015 00:21
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 31 Sty 2015 13:17
    emka371
    Poziom 19  

    Cytat:
    kolego sam napisałeś w innym poście że człowiek cale życie sie uczy to może wykażesz się checią i pomożesz

    Powtórzę: schemat aplikacji jest narysowany na przełączniku, jest także na stronie producenta. Jeśli chcesz jak w podstawówce - brak zabezpieczeń cewek styczników - w razie awarii twoja rozdzielnica może pójść z dymem, a zabezpieczenia 32 A nie zadziałają.
    Ponadto zamierzasz przełączać prądy do 32A, a stosujesz styczniki i RCD na 25A.
    Na Twoim miejscu także nie łączyłbym równolegle styków stycznika.

    Kol. Bronek22 - przy okazji jakiejś prezentacji rozmawiałem z przedstawicielem firmy - te przełączniki mają ponoć zabezpieczenie - nie dopuszczają do przełączenia fazy jeśli na we/wy UL jest napięcie - zarówno przy połączeniu bezpośrednim jak i poprzez styczniki. Ponieważ nie znam układu wewnętrznego przełącznika, a w materiałach producenta tego faktycznie nie ma, to może warto wysłać zapytanie?

    0
  • #14 31 Sty 2015 15:06
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 31 Sty 2015 18:11
    emka371
    Poziom 19  

    Cytat:
    Na prezentacjach różne rzeczy się mówi -aby sprzedać towar.

    Fakt. Jednak patrząc na stronę F&F: PF-431 - bezpośrednie podłączenie 16A; PF-441, PF-451 - do współpracy ze stycznikami.

    0
  • #17 01 Lut 2015 16:52
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    Dobór stycznika do automatycznego przełącznika faz pf-441

    Koledzy przeanalizowawszy to co mi napisaliście i zrobiłem schemat połączenia. Proszę o sprawdzanie czy to ma sens oraz czy są poprawne połączenia.
    Odnośnie PF-441 to wyjście Uk ma za zadanie kontrolować poprawną pracę załączenia styczników- tak jest napisane na instrukcji

    0
  • #18 01 Lut 2015 17:03
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    To ten drugi Pf nie potrzebuje przewodu N ?

    0
  • #19 01 Lut 2015 17:16
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    oczywiście poprawie to bo przeoczyłem

    0
  • #20 01 Lut 2015 18:05
    TWK
    Specjalista elektryk

    Coś wyjścia ze styczników są dla mnie niejasno narysowane. Poza tym wygląda, że układ pozwala na pobieranie 48 A (3 wyłączniki po 16 A) z każdego stycznika, czy tak ma być? Chyba nie...

    0
  • #21 01 Lut 2015 20:37
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    TWK napisał:
    Coś wyjścia ze styczników są dla mnie niejasno narysowane.

    a co dokładniej możesz sprecyzować? W pierwszy układzie czyli to co jest za pf-441 wyjścia ze styczników są połączone do Uk(wyjście kontrolne) Jak Ci wyszło 48A bo przecież są różnicówki oraz głowny wylącznik 40A
    Dobór stycznika do automatycznego przełącznika faz pf-441
    poprawiony

    0
  • #22 01 Lut 2015 21:23
    TWK
    Specjalista elektryk

    nowicjusz50 napisał:
    Jak Ci wyszło 48A bo przecież są różnicówki oraz głowny wylącznik 40A
    Są RCD, jest rozłącznik ale nie ma wyłącznika nadprądowego...

    nowicjusz50 napisał:
    a co dokładniej możesz sprecyzować?
    Czy styki styczników są połączone równolegle? Jeśli tak, to z jakiego powodu?

    0
  • #24 01 Lut 2015 22:56
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    TWK napisał:
    Są RCD, jest rozłącznik ale nie ma wyłącznika nadprądowego...

    A widzisz projektant zrobił plan, strostwo zatwierdziło, elektryk zrobil wg planu i tak zostało. To wymienię przy najbliższej okazji na RCB z członem nadprądowym.
    Oczywiście w projekcie nie ma tych elementów od pf-441 do styczników jest wyłącznik główny i podział na 3 różnicówki do których są wpięte wyłączniki nadmiarowe od obwodów.

    TWK napisał:
    Czy styki styczników są połączone równolegle? Jeśli tak, to z jakiego powodu?
    tak na mniejsze zużycie styków. Czy lepiej będzie podłączyć po jednym zacisku?

    Kolego Krzysztofie literówka zgadza sie poprawie

    0
  • #25 01 Lut 2015 23:05
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    nowicjusz50 napisał:
    Kolego Krzysztofie literówka zgadza sie poprawie

    A co się zgadza ? Może kolorystyka , może bednarka podłączone gdzie , może nieoznaczony na zasilaniu przewód PEN o zgrozo a może to N .

    0
  • #26 01 Lut 2015 23:32
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    Dobór stycznika do automatycznego przełącznika faz pf-441

    To tak mam 4 przewody instalacja TN-C rozdzielona jest w rozdzielni na system TN-S. Punkt rozdziału czyli główna szyna jest uziemiona

    0
  • #27 01 Lut 2015 23:46
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    A co jest uziemione N .

    0
  • #28 02 Lut 2015 00:03
    nowicjusz50
    Poziom 13  

    Uziemiony jest punkt rozdziału instalacji = ja podpisałem główna szyna. N idzie od tej szyny zresztą widać to na rysunku

    0
  • #29 02 Lut 2015 17:44
    TWK
    Specjalista elektryk

    nowicjusz50 napisał:

    tak na mniejsze zużycie styków. Czy lepiej będzie podłączyć po jednym zacisku?
    Większe prawdopodobieństwo ich sklejenia, zabezpieczenie i tak trzeba dobrać ze względu na jeden zestyk. Osobiście połączyłbym tylko jeden zestyk, bez łączenia równoległego.

    0
  • #30 02 Lut 2015 18:04
    retrofood
    Moderator

    Może by zakończyć ten doktorat?

    -1
  Szukaj w 5mln produktów