logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP-brak współpracy ze starszymi programami.

bogdan008 13 Maj 2005 19:43 1119 7
REKLAMA
  • #1 1489921
    bogdan008
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Panowie mam prośbę skąd ściągnąc program, żeby chodziły mi starsze programy na XP,które bez problemu uruchamiały się w Windows98,a w XP nie chcą.Z góry dziękuję za odpowiedż.
  • REKLAMA
  • #2 1489959
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    Moze napisz o jakie dokladnie programy chodzi.
    Probowlaes ustawic tryb zgodnosci?
  • REKLAMA
  • #3 1489977
    bogdan008
    Poziom 13  
    Chodzi mi głównie o EPLAN wersja 5.20,tryb zgodności ustawiałem , ale to nic nie daje.Wyświetla się napis:C:\Windows\System32|Autoexec.NT.Ten plik systemowy nie nadaje się do uruchomienia aplikacji systemu DOS lub Microsoft Windows.
  • #4 1490003
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    A widzisz przyklejony post w tym dziale "Odpowiedzi na najczesciej zadawane pytania na tym forum." ?
    Probowales do niego zajrzec? Nie mowiac juz o szukaj, temat autoexec.nt pojawia sie tutaj co pare dni nawet nie wiesz jakie to nudne pisac ciagle to samo tylko dlatego ze nikt nie chce poszukac 2s.
    Nawet wpisujac w google autoexec.nt masz pelno odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 1490092
    bogdan008
    Poziom 13  
    Dziękuję bardzo za informację ,będę próbował.
  • REKLAMA
  • #7 1493175
    bogdan008
    Poziom 13  
    Panowie skopiowałem Autoexec.nt,plik Config.nt i Command.com do System32 i wyskakuje mi nowy błąd: Setup is unable to load the instalation script file Error 423.
  • #8 1493265
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    kopiowanie z katalogu repair nie zawsze skutkuje,-może z płytki xp

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchamiania starszych programów działających pod Windows 98 na systemie Windows XP, które nie startują poprawnie mimo ustawienia trybu zgodności. Przykładem jest program EPLAN wersja 5.20, który wyświetla błąd związany z plikiem systemowym Autoexec.nt, nieodpowiednim do uruchamiania aplikacji DOS lub starszych wersji Windows. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują sprawdzenie i ewentualne skopiowanie plików Autoexec.nt, Config.nt oraz Command.com do katalogu System32, jednak kopiowanie z katalogu repair nie zawsze jest skuteczne i może wymagać użycia oryginalnej płyty instalacyjnej Windows XP. Dodatkowo wskazano na możliwość użycia patchy i aktualizacji dostępnych na stronie producenta programu EPLAN (BR Automation), które mogą rozwiązać problem kompatybilności bez konieczności ingerencji w pliki systemowe. Wskazano również na istnienie licznych poradników i wątków dotyczących problemu Autoexec.nt, które warto przeszukać przed dalszymi próbami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA