logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transonic PNA-6000 - GPS a darmowe mapy mapFactor Navigator 14

wypalacz 28 Sty 2015 20:50 2250 7
REKLAMA
  • #1 14378233
    wypalacz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Jak skonfigurować odbiornik GPS w tej nawigacji aby był wykrywany w aplikacji mapFactor Navigator 14 (są to darmowe mapy bazujące na społeczności, a prezentują się całkiem nieźle).

Nawigację zakupiłem odblokowaną, mam dostęp do plików na karcie i pamięci, system Windows CE 4.2.

Aplikacja Navigator 14 się uruchamia, poza znalezieniem odbiornika GPS wszystko działa poprawnie.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14378282
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Spróbuj COM2, prędkość transmisji 4800.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14378853
    wypalacz
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedź - po wyborze tych ustawień pokazywana jest godzina z GPS - inna niż 00:00:00 ale niepoprawna. Liczba satelit jest 0.
    Natomiast w głównych ustawieniach GPS zanim wejdę do ustawień zaawansowanych widnieje Status GPS: Połączony.

Czy powyższe ustawienia świadczą o tym, że jest OK?
  • #4 14378879
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Niekoniecznie. Masz świadomość tego że wewnątrz budynku sygnału możesz wcale nie złapać?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14378917
    wypalacz
    Poziom 10  
    Oczywiście, że mam taką świadomość - jutro potestuje na powietrzu w razie problemów dam znać, a na razie bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 14379572
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    wypalacz napisał:
    mapFactor Navigator 14 (są to darmowe mapy bazujące na społeczności, a prezentują się całkiem nieźle).

A ja mam pytanie do autora tematu; Gdzie kolega znalazł ten program i mapy za darmo?
  • REKLAMA
  • #7 14379797
    wypalacz
    Poziom 10  
    arnoldziq napisał:

A ja mam pytanie do autora tematu; Gdzie kolega znalazł ten program i mapy za darmo?

Pod adresem:
    http://navigatorfree.mapfactor.com/en/

Ściągamy instalator dla Windowsa (dla wersji PC, nie CE) - wybieramy by oprogramowanie zainstalować na urządzeniu, następnie wybieramy Mapy i są tam zarówno płatne jak i "Wolne regiony" w skład których wchodzi Polska. Następnie wybieramy język audio - jest także polski.
  • #8 14390410
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Ja tylko tak na szybko dodam, że _pierwsze_ złapanie "FIX"-a GPS po cold restart może trwać w terenie otwartym (czyli min. kilka metrów od zabudowań) aż do 20 minut, bo tyle trwa pełna ramka pakietu. Tak ze się Kolego nie zrażaj, jeśli tyle postoisz na mrozie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o konfigurację odbiornika GPS w nawigacji Transonic PNA-6000, aby był wykrywany przez aplikację mapFactor Navigator 14. Otrzymuje sugestię ustawienia COM2 z prędkością transmisji 4800. Po zastosowaniu tych ustawień, GPS pokazuje godzinę, ale nie wykrywa satelitów. Inni uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na możliwość braku sygnału GPS wewnątrz budynków oraz informują, że pierwsze złapanie sygnału może zająć do 20 minut w otwartym terenie. Użytkownik dzieli się również linkiem do pobrania aplikacji i map.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA