logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie grzejnika drabinkowego w łazience - miedź czy PEX?

Lidben 30 Sty 2015 15:36 40845 31
  • #1 14383730
    Lidben
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Witam,

Chciałbym samodzielnie podłączyć grzejnik drabinkowy w łazience. Proszę o poradę, instalacja grawitacyjna z lat 90, ostatnio wstawiłem pompę obiegową. Nie mam sprzętu typu zaciskarka czy palnik, dlatego myślałem aby wykorzystać rury miedziane i złączki skręcane typu CONEX oraz mosiężne. Myślałem również nad połączeniem PEX bo dużo taniej, ale mam obawy, gdyby ktoś się oparł o te rurki PEX to mógłby je powyginać, rozszczelnić i co najgorsze wyrwać, dlatego miedzianymi rurkami wydaje mi się pewniej.

Jakie podłączenie będzie najlepsze, rurki miedziane + złączki skręcane Conex, PEX + złączki skręcane, czy może lutowanie miękkie? (ale nie mam palnika, trzeba kupić pastę, i lut, narzędzia). Jakie jeszcze akcesoria będę potrzebował?

Zrobiłem sobie taki schemat, czy takie połączenie krzyżowe jest prawidłowe i będzie to działać?
    Czy może jednak zasilanie i powrót od dołu
  • Pomocny post
    #2 14383798
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Od góry jak grawitacja, od dołu jak wymuszasz obieg.
  • #3 14383818
    Lidben
    Poziom 11  
    Czyli jeśli mam pompę obiegową to mogę podłączyć od dołu jak na drugim zdjęciu? Czy grzejnik będzie grzać równo całą powierzchnią? Bo podobno najlepiej grzeje przy podłączeniu krzyżowym. Poza tym, jeśli chodzi o samo podłączenie to rurki miedziane fi 18 i złączki skręcane Conex to będzie to dobre rozwiązanie?

Dodam jeszcze, że układ grawitacyjny otwarty z pompą obiegową.
  • Pomocny post
    #4 14384025
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Sposób podłączenia zależy od tego jakiego rodzaju rury przychodzą do grzejnika. Złączki do instalacji miedzianych metodą skręcania są drogie, dlatego najczęściej są one lutowane. Znacznie taniej by wyszło gdybyś zrobił ze stali. Kawałki rurek, parę złączek i wszystko uszczelnić pakułami. Możesz dać rurki 1/2 cala, grzejnik pełniej nagrzewa się przy połączeniu krzyżowym
  • #5 14384042
    Lidben
    Poziom 11  
    Wiem, że drogo, ale nie mam sprzętu. Wiem, że najlepiej to byłoby stalowymi rurkami, ale pewnie bez ich gwintowania się nie obejdzie? Chyba, że jest jakaś inna metoda łączenia rurek metalowych?

Chciałbym połączyć krzyżowo, mimo iż pompa jest, ale właśnie dla lepszego grzania grzejnika całą powierzchnią.
  • Pomocny post
    #6 14384055
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Poprzez spawanie można jeszcze stal łączyć. Ale w sprzedaży są rury stalowe obustronnie gwintowane chyba do 1 metra. Grzejnik możesz połączyć krzyżowo

Dodano po 54 [sekundy]:

Jeśli masz gwintownice to parę minut roboty (ewentualnie możesz wypożyczyć)
  • #7 14384170
    Lidben
    Poziom 11  
    Niestety nie mam gwintownicy, musiałbym pożyczać. Skręcanie na pakuły nie jest mi obce, coś tam robiłem. Zastanowię się jeszcze, może jednak zrobię tak, że kupię palnik z wymiennymi nabojami oraz pastę, miękki lut, akcesoria i po prostu polutuję rurki. Nie robiłem tego sam, ale widziałem jak to się robi i nie widzę w tym żadnej filozofii, prócz tego by zachować czystość i staranność.

Musiałbym to wszystko przekalkulować.
  • Pomocny post
    #8 14384461
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Lepiej podłączyć krzyżowo (będzie lepiej grzać).
  • #9 14384652
    Lidben
    Poziom 11  
    Dzięki, to już wiem. Zastanawiam się jeszcze nad kosztami, gdybym robił miedzią. Jeśli chodzi o lutowanie, to musiałbym i tak kupić palnik z nabojami (ok 70zł), pastę do lutu miękkiego (ok 20zł za 100g), miękki lut (20-25zł) i pozostałe akcesoria, jak szczotka i czyściwo. Tak więc, sumując to praktycznie tak samo (albo i taniej) wyjdę, gdybym kupił złączki skręcane Connex.

Poza tym, czy mogę dać odpowietrznik automatyczny tak, jak jest to na pierwszym zdjęciu? Wydaje mi się, że tak jest optymalnie, ale może tylko mi się wydaje.
  • #10 14385377
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Zrobisz jak będziesz uważał. A co do odpowietrznika to mówiłeś że instalacja grawitacyjna tylko dodana jest pompa. Jak są prowadzone rury w Twoim mieszkaniu ? Jest rozdział dolny, czy górny ? Masz piony ? Od układu gałązek zależy odpowietrzenie grzejnika
  • #11 14385413
    Lidben
    Poziom 11  
    Rury idą w podłodze i wyprowadzone są piony na górę/parter, od pionów idą gałązki do grzejników, więc domyślam się, że to rozdział górny. Właśnie zasilanie tego grzejnika w łazience idzie od pionu obok, który jest zabudowany.

Poza tym, czy zamiast rury fi 18mm mógłbym dać fi 15mm? czy to może zbyt ograniczałoby przepływ?
  • Pomocny post
    #12 14385502
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    To kocioł masz pewnie w piwnicy ? Jeśli rury idą w podłodze i są piony to jest to rozdział dolny. W takim przypadku gałązki trzeba układać następująco : gałązka zasilająca - od pionu ze spadkiem do grzejnika, gałązka powrotna - ze spadkiem od grzejnika do pionu. Odpowietrznik w najwyższym punkcie, może być automatyczny, lub ręczny. Co do rury to możesz dać fi 15mm. W Twoim przypadku jak jest pompa to nie ogranicza to przepływu
  • #13 14385546
    Lidben
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki! kolego bo rozjaśniłeś mi to, tak dokładnie jest, kocioł jest poziom niżej w kotłowni. Jest to stary typ instalacji, gałązki jak piszesz, idą z lekkim spadkiem do grzejników. Czyli reasumując, jeśli mam pompę, tzn obejście z zaworem różnicowym etc. (dopiero teraz grzejniki grzeją jak trzeba :P) to mogę podłączyć ten grzejnik tak jak na 1 zdjęciu za pomocą miedzi fi 15mm?
    Wychodzę z założenia, że spadki są niepotrzebne bo pompa wymusi obieg tak czy siak, gorzej jak pompa się wyłączy to wtedy grawitacja będzie mieć utrudnione zadanie.

Czy w takim układzie mogę zastosować zawory termostatyczne? Bo obecnie mam zwykłe pełno przelotowe, kulowe 1/2. Grzejniki panelowe 2 płytowe.

Mam instalacje CO jak na tym schemacie
    Oczywiście, prócz tego jest wyprowadzone naczynie wyrównawcze i od niego przelew.
  • #14 14387074
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    W Twoim przypadku jest dołożona pompa do instalacji grawitacyjnej. Podejrzewam że gdyby pompa nie pracowała to na grawitacji by Ci grzało. Spadki są po to, żeby powietrze nie stało w rurach. Wówczas woda wypiera powietrze z rur do grzejnika, w kierunku odpowietrznika. Co do zaworów to przy ogrzewaniu pompowym termostatyczne jak najbardziej. Ale jeśli zajdzie konieczność ogrzewania tymczasowo w grawitacji, to zawory termostatyczne stanowią opory przepływu. Tak więc w grawitacji najlepiej sprawdzą się zawory kulowe, gdzie mają całkowicie pełny przepływ. Możesz podłączyć grzejnik z pierwszego schematu rurą fi 15mm.
    A ten schemat ogrzewania co wrzuciłeś to jest właśnie rozdział dolny, o którym mówiłem :-)
  • #15 14387227
    Lidben
    Poziom 11  
    No tak, wiadomo pompa nie pracuje bez przerwy, zależy to od temperatury i histerezy zadanej na sterowniku. Na co dzień ustawione mam załączanie pompy przy 55 'C i wyłącza się przy 50 'C. Wiem po co są spadki i tak właśnie mam poprowadzone gałązki od pionów do grzejników, jedynie tylko ten w łazienkowy jest nie podłączony oraz na ganku mam jeszcze do podłączenia, ale tak jak pisałem w łazience podłącze miedzią wg tego schematu na 1 zdjęciu i na zasilaniu u góry, dam zawór grzejnikowy oraz odpowietrznik automatyczny a przy wyjściu od pionu dam zwykłe zawory kulowe 1/2 z dławikiem i śrubunkiem, tak na wszelki wypadek. Spadku tam raczej nie zrobię bo nie ma jak, wiadomo i myślę, że nie ma potrzeby bo wymuszony obieg zrobi swoje. Na ganku zrobię pex'em 16 w podłodze, grzejnik zasilany od dołu.
  • #16 14393577
    Lidben
    Poziom 11  
    Tak sobie jeszcze podliczyłem to zakup samych tylko potrzebnych mi złączek Conex wyniesie mnie ok 40zł, nie liczę innych akcesoriów i narzędzi, które i tak muszę kupić (tani obcinak z gratownikiem etc.). Więc taniej mnie wychodzi kupić te złączki niż kupować palnik, pastę i lut. Oszczędzam ok 50zł, tyle co na komplet zaworów grzejnikowych z głowicą termostatyczną lub 20m PEX WAVIN, mnie się to opłaca bo robię sam i nie muszę płacić komuś za robotę.

Pozdrawiam
  • #17 14434262
    kryha25
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Witam. Mam grzejnik drabinkowy tak jak u kolegi tylko że zasilany od góry. Możliwe że przez takie właśnie zasilanie często słychać przelewanie się wody w grzejniku? Jak wyłączę pompę C.O. hałas ustaje.
  • #19 14434611
    Lidben
    Poziom 11  
    Witam ponownie, póki co jeszcze nie podłączyłem grzejnika bo zeszło mi na innych zajęciach, ale już skompletowałem sobie potrzebne rzeczy i postanowiłem, że jednak zrezygnuje z miedzi, akurat zostało mi nieco PEX i podłączę grzejnik na PEX 16mm

Dodaje zdjęcia, jak to mam zamiar złożyć. Kolega @kryha25 może podpatrzeć. U góry na zasilaniu chcę dać zwykły zawór grzejnikowy, zrezygnowałem z termostatycznego, ze względu na przepływ i moim zdaniem zbędny koszt. Na samej górze dam odpowietrznik automatyczny Afriso, tak by ewentualne bomble powietrza wpadały wprost na odpowietrznik. Od gałązek 3/4 ze ściany pójdzie mufa redukcyjna i zawory kulowe 1/2 z dławikiem i śrubunkiem, tak że w razie czego będę mógł wszystko odciąć, rozebrać czy wymienić grzejnik bez spuszczania wody. Zawory kulowe zawsze biorę wzmocnione wersje i z dławikiem a że mam sprawdzony sklep to i taniej kupię niż gdzie indziej.
    Podłączenie grzejnika drabinkowego w łazience - miedź czy PEX? Podłączenie grzejnika drabinkowego w łazience - miedź czy PEX?
    Jak to poskładam to napiszę, jak działa.

Pozdrawiam
  • #20 14435306
    kryha25
    Poziom 9  
    Pomysł dobry, tylko u mnie raczej nie wykonalny. Jutro wrzucę fotkę to może ktoś mi coś doradzi.
  • #21 14437471
    kryha25
    Poziom 9  
    Nie wiem jak przy zaworze zamontować odpowietrznik. Zawór jest połączony z grzejnikiem śrubunkiem. Może wstawić tam jakiś trójnik by można było wkręcić odpowietrznik.
    Podłączenie grzejnika drabinkowego w łazience - miedź czy PEX? Podłączenie grzejnika drabinkowego w łazience - miedź czy PEX?
  • #22 14437519
    Lidben
    Poziom 11  
    Zmień ten zawór kątowy na prosty, wkręć w grzejnik potem na niego daj trójnik i na górze trójnik odpowietrznik. Od trójnika podłączysz do zasilania ze ściany na śrubunek. Inny sposób to lutowanie.
  • #23 14437551
    kryha25
    Poziom 9  
    Tak spróbuję. Tylko nie wiem czy to wszystko tam się zmieści.
  • #24 14437638
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    @kryha25 zapomnij że ktoś Cię będzie szukał po całym forum. Najlepiej zamknij swój wątek, skoro już masz rozwiązanie. Prze okazji dokup perlator i defibrylator.
  • #25 14437652
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2028
    kryha25 - W innym temacie już ci napisano że masz odpowietrznik zamontowany.
  • #26 14437700
    Lidben
    Poziom 11  
    Odpowietrznik ma zamontowany, ale na grzejniku, chodzi o odpowietrznik na zasilaniu.
  • #27 14437724
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2028
    Jeżeli by chciał zamontować odpowietrznik na zasilaniu to co mu to daje? Przecież w grzejniku może zbierać się powietrze jeżeli układ był źle napełniany.
  • #28 14437895
    Lidben
    Poziom 11  
    Wiem, chodzi o to, że może mieć 2 odpowietrzniki bo jeśli gałązką zasilającą pójdzie jakiś bombel to pójdzie w odpowietrznik, jeśli jednak wleci do grzejnika to odpowietrzy tym na grzejniku. Natomiast to, jak napełnia układ i grzejnik to już jego problem.
  • #29 14437915
    kryha25
    Poziom 9  
    Napełniałem powoli. Myśle że jest tak jak piszę Lidben. Powietrza w grzejniku nie ma (grzeje całą powierzchnią) a i tak słychać przelewanie się wody w zaworze.
  • #30 14451797
    Lidben
    Poziom 11  
    Grzejnik już dawno podłączyłem i odpowietrzyłem. Grzeje jak diabli tak samo na całej powierzchni.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia grzejnika drabinkowego w łazience, z rozważaniami na temat użycia rur miedzianych oraz PEX. Użytkownik planował wykorzystać miedź z złączkami skręcanymi Conex, ale obawiał się o trwałość PEX w kontekście ewentualnych uszkodzeń. Ostatecznie, po analizie kosztów i dostępnych narzędzi, zdecydował się na PEX 16mm, co okazało się bardziej opłacalne. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie odpowiedniego podłączenia (krzyżowego) dla efektywności grzania oraz wskazali na konieczność zastosowania odpowietrznika. Wskazano również na różnice w instalacjach grawitacyjnych i wymuszonych obiegach, a także na znaczenie spadków w rurach dla prawidłowego funkcjonowania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA