logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik zbliżeniowy do oświetlenia LED na Attiny13

alleryba 03 Lut 2015 12:50 8217 3
REKLAMA
  • Zadaniem urządzenia jest sterowanie oświetleniem LED poprzez PWM. Ponieważ włącznik miał być zastosowany w sypialni, stąd jego charakterystyczne funkcje, jak bezdotykowe płynne załączenie oświetlenia tylko na 30% mocy i podświetlenie przycisków [D2].

Funkcje:
    -Zbliżeniowe płynne załączenie oświetlenia na 30% mocy
    -Zbliżeniowe płynne wyłączenie oświetlenia
    -Manualne płynne ustawienie jasności w zakresie od 0-100% [przyciski]

Włącznik wykonałem, wykorzystując popularny i tani mikrokontroler ATtiny 13, a program jest napisany w języku Bascom-AVR . W załącznikach schemat oraz listing programu, gdyby ktoś chciał zrobić sobie jakieś modyfikacje. Włącznik oczywiście można wykonać na inny zakres obciążeń, wymieniając elementy mocy oraz rezystory ograniczające prąd diody IRED. Działania układu nie trzeba prezentować, gdyż wystarczy zerknąć na listing programu. Dodam tylko, że ATtiny ma domyślne ustawienia, co daje częstotliwość PWM ok. 300 Hz. Urządzenie zostało wykonane do zasilania napięciem stałym 12V i obciążalność 3A, co daje moc 36W.

Włącznik zbliżeniowy do oświetlenia LED na Attiny13

Wykonany włącznik reaguje na zbliżenie dłoni na odległość ok. 20 cm, co uznałem za wystarczające. Można tę czułość zwiększyć, modyfikując program poprzez obniżenie progu działania przetwornika ADC, co jednak obniża poziom zakłóceń lub przez zwiększenie prądu diody IRED, co zwiększa pobór prądu "jałowego", który wynosi obecnie ok. 22mA. Diodę D1 [IRED] i tranzystor Q2 umieściłem obok siebie i nałożyłem czarne koszulki termokurczliwe, aby zapobiec zakłóceniom.
    Urządzenie wykonałem głownie z elementów SMD, co zmniejsza wymiary i obniża koszty, płytki nie prezentuję, gdyż można ją wykonać, dostosowując do posiadanej obudowy. Koszt wykonania włącznika nie powinien przekroczyć 10zł wraz z obudową.
    Za błędy przepraszam, jestem amatorem i jest to moja pierwsza prezentacja.
    OK dodaję fotki nie siliłem się na wielkie upychanie elementów gdyż włącznik miał być oddzielnym urządzeniem nie zamontowanym w listwie oświetleniowej.
    Płytkę pod SMD robię jednak metodą fotochemiczną dla uzyskania odpowiedniej dokładności.
    Włącznik zbliżeniowy do oświetlenia LED na Attiny13Włącznik zbliżeniowy do oświetlenia LED na Attiny13
    Załączniki:
    • program_wy___zbli__.txt (1.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    alleryba
    Poziom 2  
    alleryba napisał 2 postów o ocenie 5. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 14399090
    gRRubasek
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Fajnie by było zobaczyć fotki wykonanego urządzenia.
    Mała uwaga. Schemat narysowany bardzo nieczytelnie.
  • REKLAMA
  • #3 14401852
    arkadius
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam kilka pytań do schematu:
    1. jaką funkcję pełnią C3,C4,D3,D4 i R9
    2. Czy R4,R7 i R8 nie można zastąpić jednym rezystorem?
    3. Jak zwiększyć obciążalność układu? Zmiana Q3? Ewentualnie na jaki?

pozdrawiam
  • #4 14404435
    alleryba
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam
    1-Wspomniane w pytaniu elementy tworzą układ eliminujący wolno-zmienne zakłócenia spowodowane przez różny poziom oświetlenia panujący w otoczeniu fototranzystora. Ponieważ do zadziałania układu potrzeba jest kilku następujących po sobie impulsów, które naładują C4 do odpowiedniego napięcia dlatego układ eliminuje również pojedyncze impulsy zakłócające

2-Oczywiście można zastosować jeden rezystor odpowiedniej mocy ale w zastosowanym rozwiązaniu uzyskano lepsze rozpraszanie ciepła oraz ułatwiło to prowadzenie ścieżek.

3-Zastosowany tranzystor Q3 "może znacznie więcej" wybrałem taki bo był pod ręką i przetestowałem na prądzie 3A. Większe prądy wymagają odpowiedniego zaprojektowania płytki oraz wymiany wtyczek. W tym zastosowaniu będzie pracował każdy tranzystor o odpowiednim dla obciążenia prądzie i co bardzo istotne niskim napięciu bramka źródło [ UGS<5V] otwierającym kanał .

pozdrawiam
REKLAMA