logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Błąd w modelu małosygnałowym tranzystora - prośba o weryfikację rozwiązania

raxi1515 09 Feb 2015 20:40 2667 2
ADVERTISEMENT
  • #1 14422442
    raxi1515
    Level 1  
    Jako że modele małosygnałowe tranzystorów to dla mnie kosmos totalny, zwracam się do Was z prośbą o rzucenie okiem na moje rozwiązanie ponieważ gdzieś jest błąd a za żadne skarby nie potrafię go wytropić...

Oto do czego udało mi się dojść:

Błąd w modelu małosygnałowym tranzystora - prośba o weryfikację rozwiązania

Proszę o jakąś sugestę i wskazanie miejsca w którym walnąłem byka ;)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 14424145
    Malpa_gk
    Level 16  
    Help: 9
    Rate: 13
    Witam. Dlaczego uważasz, że masz byka? Kondensatory i źródła napięcia zwarte. Rezystancja zastępcza to równoległe połączenie Rb i h11 sumowane z równoległymi R1, R2, Re. Narysowałem sobie model i policzyłem i wyszło mi tak samo. Więc chyba jest dobrze...albo robimy tego samego byka. Może ktoś jeszcze to przeliczy?

P.S.Post został przez kogoś zgłoszony do moderatora. Szkoda tylko, że nie podał gdzie może być błąd. Obliczenia się zmienią jeżeli dołożymy brakujące parametry modelu tranzystora. Jednak założyłem, że skoro autor ich nie wziął pod uwagę to wynika to z treści zadania.
  • #3 14426001
    Lorenzo
    Level 12  
    Help: 5
    Rate: 2
    Jako, że h-parametrowy model do mnie nie przemawia (i jak się spojrzy na literature, to do nikogo na świecie), użyłem modelu hybryd-pi Giacoletto'a i dostałem to co wychodzi z metody głebokiego wpatrywania (rezystancje kolektor-emiter pominąłem, gdyż R_E ją bocznikuje):
    $$r_{in}=(g_m r_{be}R_E + r_{be})|| (R_B+R_1||R_2) = [(\beta+1)R_E+r_{be}]|| (R_B+R_1||R_2)$$

A z głebokiego wpatrywania:
    od strony wejścia widzimy w lewo R_B szeregowo z równoległym połączeniem R_1 z R_2 a w prawo mamy wtórnik, czyli jego r_be dodane do beta+1 razy rezystor emiterowy. Źródło widzi równoległe połączenie tych dwóch.

//edit. Nie zauważyłem kondka robiącego feedback od emitera do węzła R_B, R_1 i R_2. Dajcie chwilkę ;-)

Ten feedback na kondku między emiterem a wspomnianym węzłem kompluikuje życie, ale w realu da wynik taki jak wyżej.
    Formalnie, dokładny wynik jest taki:
    $$r_{in}=g_m(r_{be}||R_B)[R_E||(R_1||R_2)]+r_{be}||R_B + R_E||(R_1||R_2)$$
    Oczywiście:
    $$r_{be}=\frac{V_t}{I_B} \\ g_m=\frac{I_C}{V_t}=\frac{\beta~I_B}{V_t} \\ g_m r_{be} = \beta $$
ADVERTISEMENT