logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD My Passport Ultra 2TB - dysk widoczny ale brak dostępu do danych

rraffall 11 Lut 2015 15:58 2295 11
REKLAMA
  • #1 14428124
    rraffall
    Poziom 9  
    Witam. Od pewnego czasu mam problem z dyskiem zewnętrznym WD My Passport Ultra 2TB, nie ma jeszcze roku jest na gwarancji. Jest widoczny w Moim Komputerze i w Zarządzaniu Dyskiem, mogę zobaczyć zawartości katalogów na tym dysku i przechodzić po między katalogami ale kiedy chcę skopiować, otworzyć lub skasować jakieś dane z niego muli cały cały komputer (WIN 7 64-bit). Program dostarczony przez WD nie jest w stanie pokazać SMART, a CrystalDiskInfo go nie widzi. Czy da się z nim coś zrobić, odzyskać dane? Czy zeskanować go jakimś innym programem?
  • REKLAMA
  • #2 14428146
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Spróbuj odczytać SMART za pomocą HDDScan.
  • #3 14429348
    rraffall
    Poziom 9  
    Za pomocą HDDScan nie jestem w stanie zrobić SMART, pokazuje błąd. Czy jest jakiś inny program, którym można przetestować ten dysk?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 14430148
    rraffall
    Poziom 9  
    Udało mi się sprawdzić dysk w CrystalDiskInfo. Poniżej obraz. Proszę o interpretację wyników.
  • REKLAMA
  • #8 14430182
    rraffall
    Poziom 9  
    Czy jest jakiś sposób na uratowanie danych z tego dysku?
  • #9 14430197
    kisielos12
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Linux live i spróbuj podmontować jakoś ten dysk a potem zrobić niskopoziomowe kopiowanie danych, bajt po bajcie. Jednak nie jestem pewien czy to się uda. Niemniej jednak sposób zawsze warty spróbowania. Tutaj link do poradnika. Pierwszy akapit.

Pozdrawiam
  • #11 14430804
    rraffall
    Poziom 9  
    Rozumiem, że padł mój dysk, wynika z parametru 05.
    Bieżący 163
    Najgorszy 163
    Próg 140
    RAW 627 w liczbach HEX a aż 1575 w liczbach DEC

Proszę o wyjaśnienie jak ma się parametr Bieżący i Najgorszy do Progu oraz RAW do Progu. Czy parametr Bieżący, Najgorszy i Próg jest podany zawsze w liczbach DEC, bezwzględnie na ustawienia programu?
  • #12 14430912
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Patrz tylko na wartość raw dla 05 w tym przypadku. Nawet 1 realokowany sektor to uszkodzony dysk, a u ciebie jest ich 1575. Dysk należy wymienić po skopiowaniu z niego danych. Wartość bieżący spada przy wzroście liczby realokowanych sektorów, czyli wzroście wartości raw w 05. Zawsze powinna być równa wartości w kolumnie najgorszy dla tegoż atrybutu. Po spadku poniżej wartości progowej komputer zacznie wyświetlać informację, że należy wymienić dysk, a stan dysku zmieni się na zły. To co pytasz są wartości przeliczone, zawsze wyświetlane w trybie dziesiętnym, tego się nie zmienia. Zmienić można tylko wartości raw atrybutów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem WD My Passport Ultra 2TB, który jest widoczny w systemie, ale nie pozwala na dostęp do danych, powodując spowolnienie komputera. Programy do odczytu SMART, takie jak CrystalDiskInfo, nie wykrywają dysku, a HDDScan nie działa poprawnie. Po dalszych próbach użytkownik uzyskuje dostęp do SMART i stwierdza, że dysk ma realokowane sektory, co sugeruje jego uszkodzenie. Użytkownicy sugerują użycie systemu Linux do próby odzyskania danych oraz wykonanie kopii posektorowej. Wskazano, że dysk powinien być wymieniony po skopiowaniu danych, ponieważ liczba realokowanych sektorów jest znaczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA