logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ariston AL88 - bęben obraca się z trudem i zatrzymuje podczas prania

kaz69 16 Maj 2005 21:24 8051 27
REKLAMA
  • #1 1498727
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 537
    Witam.Pralka działa prawie poprawnie.Jej problemem jest obracanie bębna podczas prania.Włącz się przekaźnik, zaczyna obracać ale z wielkim trudem i po chwili zatrzymuje się(prawdopodobie zabezpieczenie nadprądowe).Po włączeniu jej ponownie silnik rusza i losowo wyłącza się lub może pracować.Gdzie należy szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 1498758
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    wydaje mi sie ze w programatorze ale nie jestem pewien nie znam sie kompletnie na pralkach wem tylko ktora jest dobra (moze pomoc w wyborze nowej pralki)

pozdro
  • #3 1498789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 1499267
    kaz69
    Poziom 37  
    Przy odwirowaniu są obroty prawidłowe.Przy starszych modelach 100% kondensator rozruchowy.A tak na marginesie w pralkach automatycznych stosuje się wirniki ze szczotkami?
  • #5 1499899
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1500035
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    kaz69 napisał:
    Witam.Pralka działa prawie poprawnie.Jej problemem jest obracanie bębna podczas prania.Włącz się przekaźnik, zaczyna obracać ale z wielkim trudem i po chwili zatrzymuje się(prawdopodobie zabezpieczenie nadprądowe).Po włączeniu jej ponownie silnik rusza i losowo wyłącza się lub może pracować.Gdzie należy szukać przyczyny?

Witam.
    Nie miałeś przypadkiem jakiegoś wycieku na silnik? Może jest przegrzane uzwojenie (co też się zdarza) i wyłancza Ci wyłącznik termiczny, który jest w silniku.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #8 1500070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1599975
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Czy ten ARISTON, skoro ma 2 lata nie jest jeszcze na gwarancji ??
    Tak sie tylko zastanawiam, bo mój się zepsuł, ale dopiero po gwarancji (zaraz po :()

Pozdroofka
  • REKLAMA
  • #10 1600144
    kaz69
    Poziom 37  
    Przepraszam,że nie pisałem.Problem rozwiązał się sam.Pani domu włożyła dżynsowe bluzy i spodnie.Po namoknięciu zadziałało zabezpieczenie.A co do gwarancji to gdzieś zapodzieli.
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • #11 1600365
    Mstasik
    Poziom 20  
    Czy w takim razie był to błąd przeładowania pralki ??
    Jak ją zresetowałeś ??

pozdroofka
  • #13 1601300
    Mstasik
    Poziom 20  
    to jak się problem rozwiązał ?
    U mnie pralka stoi i nie ma ochoty współpracować :(
  • #14 2482198
    neoneox
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    (ariston margherita 2000)
    Mam podobny problem, pralka wiruje z obciążeniem jak i bez ale pierze tylko bez obciążenia z wsadem nie ma siły ruszyć.(są rewersy ale palcami sam silnik można zatrzymać) sprawdziłem szczotki fakt sa na wynończeniu ale moim zdaniem powinny jeszcze pracować, skoro wiruje. jak sprawdziś silnik po wyjęciu z pralki?
  • #15 2483122
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    wymień szczotki>>wyczyść komutator i powinno chodzić
  • #16 2483128
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Silnik można sprawdzić w zakładzie grzie przezwajają silniki. Inaczej jak nie masz doświadczenia to nie sprawdzisz.
  • #17 2488653
    neoneox
    Poziom 12  
    Witam
    Silnik podłączyłem na krótko, chodzi bez zarzutu. Prądniczka daje proporcjonalnie wraz ze wzrostem obrotów od 0 do 30v. czy silnik ma jedno uzwojenie i wole obroty uzyskiwane sa za pomocą tacho?
    Jeżeli pralka wiruje z obciążeniem a już prać nie ma siły, a elektronika załącza go (sterowanie działa) i sa rewersy to coś daje za niskie napięcie (prąd)przy praiu?
    Sinik Indesco (nitowany stojan) 2040N1 850/1000
    WIROWANIE 3,5A 85W
    Pranie 2A 225W
    Dziękuje za zainteresowanie
    Pozdrawiam
  • #18 2489596
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 2491174
    neoneox
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Na płytce usunąłem zimne luty, wymieniłem elektrolity oczyściłem nóżki pamięci(zaśniedziałe). I stało sie pralka ruszyła zaczeła prać, po pary minutach jak chciała zawirować silnik przyśpieszył i zatrzymał sie programator zaczął sie obracać bez końca, pobierała wode i cały czas ją wypompowuje.(silnik ani drgnie). Ntc ok.33kom.
    Musze szczytać błędy między 8 a 9 prgramem, czyż tak?
    Triak po wylutowaniu też nie zabardzo mi się podoba (widać ze sie grzał) MAC15A10(800v 75/40mA) jaki będzie najlepszy zamiennik? (TAG 280,BT139/600,BTA24)
    Rezystory sprawdzone poza układem( w normie wszystkie)
    Pierwsze co to chyba od szczotek zaczne, potem dmuchnąc wężyk, elektrozawór, ntc no i błędy ,można jeszcze spróbować bin`a wgrać 93c86 a potem tylko płytke za 250zł i będzie chodziła:D
    Mam prośbe, prawidłowa jest procedura w załączonym pliku?
    Załączniki:
    • ariston.pdf (58.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #20 2507482
    neoneox
    Poziom 12  
    Witam
    Pralka po wymianie modułu (365zł) ze stara pamięcią ruszyła, wszystko wróciło do normy poza jednym, nie ma siły na wolnych rewersach. Wiruje i pierze z obciązeniem a rewersy tylko są po zdjęciu paska z założonym próbuje ruszać. Możę to być wina pamięci, choć nie wydaje mi się , silnik tez chyba dobry może to programator ale on stojąc w jednym położeniu pierze i wiruje to też chyba dobry? Mierzyłem prąd i na rewersach dochodzi do 1A a jak pomagam ręką to spada do 0,45A, przy wirowaniu około 1,7A.Czyżby silnik był przypalony i nie miał momentu przy wolnych?
    Pozdrawiam
  • #21 2507588
    eeban
    Specjalista AGD
    eeban napisał:
    wymień szczotki>>wyczyść komutator i powinno chodzić

czy sprawdziłeś szczotki?????, wirnik może mieć małą upłynność do masy.
  • #22 2507693
    neoneox
    Poziom 12  
    Szczotki nówki dwuwarstwowe.
  • #23 2507741
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Automatyka sterownia silnikiem służy do utrzymania zadanych obrotów. Tacho przekazuje do sterownika informację (napięcie) o obrotach rzeczywistych a elektronika przez wysterowanie triaka zwiększa/zmniejsza napięcie skuteczne silnika do osiągnięcia zadanych prędkości obrotowych.
    Tj. ujemne sprzężenie zwrotne i ma za zadanie niwelować zakłucenia wynikające z różnych obciążeń mechanicznych silnka. Jeżeli mimo wszystko elektronika sobie z tym nie radzi to albo jest uszkodzona albo zostały przekroczone pewne wartości graniczne tj. zmiana charakterystyki prądowej silnika np. zwarcie międzyzwojowe. Jeżeli nie masz doświadczenia z silnikami komutatorowymi i nie jesteż w stanie określić jego pracy na słuch/węch/wzrok +amperomierz, to go bierz pod pachę do zakładu który to przezwaja. Dasz 5 zł na piwo i silnik sprawdzony.
  • #24 2514334
    neoneox
    Poziom 12  
    Witam.
    Własnie wymontowałem ponownie silnik i uzwojenie stojana maja po 1,5om a na wirniku między sąsiednimi podziałkami ~1om poza trzema miejscami: w dwóch jest ~1,8om~a w trzecim ~11om. Chyba czas zawieść silniczek do warsztatu, poza tym silnik jest nitowany i trzeba będzie jakimiś śrubami to zastąpić. Można kupić sam wirnik do tego silnika? Indesco
    Pozdrawiam
  • #25 2514414
    eeban
    Specjalista AGD
    Daj do warsztatu przezwoją i powiedz żeby wymienili łożyska,oni wszystko to zrobią.
  • #26 2514443
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Z tego co pomierzyłeś wyrażnie wynika,że wirnik uszkodzony.Gdybyś posłuchał rady kol.jpserwis miałbyś już problem z głowy,ku uciesze małżonki :wink: .Wirnika chyba łatwo nie zdobędziesz,ale możesz poszukać,możesz też dać wirnik do przezwojenia koniecznie z wyważeniem i przetoczeniem komutatora.
  • #27 2514654
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Poszukaj na aukcjach samego silnika, jest sporo tego złomu w dobrej cenie, przezwojenie w "stolycy" trochę bedzie kosztowało, zwłaszcza full-wypas z wyważaniem.
  • #28 2532941
    neoneox
    Poziom 12  
    Witam
    Praleczka już śmiga. Silnik nowy 425zł, więc skusiłem sie na przewinięcie (w stolicy) 150zł wraz z wymianą łożysk i roczną gwarancją( sam wyjęty wirnik 85zł i bez gwarancji- opcja). Stara płyta niestety nie odpala( nabiera wode i wylewa ją i kręci programatorem). Jak sie okazało poprzedni "naprawiacz" wlutował ten sam warystor który sie upalił, poza tym w gniazdku upalony był przewód-z tego co wiem to fazowy i awaria powstała podczas nieobecności więc nie wiem co było główną przyczyną a co posrednią. W sumie płyta 365+150 silnik + 25 szczotki i 42 grzałka daje troche do myślenia, może trzeba było nową pralke kupić supermarektową. Wielkie dzięki wszyskim za zainteresowanie i porady w szczególności jpserwis.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ariston AL88 miała problem z obracaniem bębna podczas prania – silnik ruszał z trudem i zatrzymywał się, prawdopodobnie z powodu zabezpieczenia nadprądowego. Wskazano na możliwe przyczyny: zużyte szczotki silnika, uszkodzony wirnik, problemy z tacho lub uszkodzenia w sterowniku (przekaźniki, triaki). Silnik komutatorowy z szczotkami jest stosowany w tym modelu. Po zdjęciu pokrywy nie stwierdzono wycieków ani przegrzania uzwojeń. Problem nasilił się przy praniu ciężkich, mokrych ubrań, co mogło powodować przeciążenie i wyłączanie zabezpieczenia termicznego. Po wymianie modułu sterującego i naprawie silnika (przezwojenie, wymiana łożysk, szczotek) pralka zaczęła działać poprawnie, choć początkowo występowały problemy z rewersami i momentem obrotowym na wolnych obrotach. Zalecano sprawdzenie i ewentualną wymianę przekaźników sterujących silnikiem oraz dokładne testy silnika poza pralką. Wymiana uszkodzonego wirnika była trudna, dlatego opłacalne okazało się przezwojenie silnika wraz z wymianą łożysk. Uszkodzenia płyty sterującej (w tym uszkodzony warystor i przewód fazowy) również wpływały na działanie pralki. Koszty naprawy (moduł, silnik, szczotki, grzałka) były porównywalne do zakupu nowej pralki, jednak naprawa zakończyła się sukcesem.
REKLAMA