logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell E6400 - Błąd BSOD podczas instalacji Windows XP, konflikt sterowników

Chaser_PL 18 Lut 2015 20:33 2328 13
REKLAMA
  • #1 14452913
    Chaser_PL
    Poziom 8  
    Witam!

Kilka dni temu kupiłem używany laptop Dell E6400 (od firmy komputerowej). Mój główny problem to karta dźwiękowa - Muzyka brzmi z niej masakrycznie... Najprawdopodobniej wystąpił konflikt sterowników, ale nie mogę ich odinstalować, bo wyskakuje jakiś błąd. Zdecydowałem, że na nowo postawię system i zainstaluję sterownik Asio4all.
    Po odpaleniu płyty instalacyjnej windows XP, w trakcie ładowania plików instalacyjnych pojawia się niebieskie okno. Jak mogę rozwiązać ten problem? Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14453198
    tomek-1301
    Poziom 12  
    Płyta z Windowsem oryginalna?
  • REKLAMA
  • #3 14453300
    Chaser_PL
    Poziom 8  
    Tak. Z tym, że po innym laptopie, od firmy MAXDATA. Jednak tę kopię XP zdarzyło mi się instalować na trzech różnych komputerach i nigdy nie było problemu.
  • #4 14453364
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Podłącz dysk do innego komputera, sformatuj go porządnie i ponownie spróbuj zainstalować Windowsa.
  • #5 14453642
    tomek-1301
    Poziom 12  
    Albo spróbuj sformatować ten dysk innym systemem
  • #6 14453755
    Chaser_PL
    Poziom 8  
    MrDoimer napisał:
    Podłącz dysk do innego komputera, sformatuj go porządnie i ponownie spróbuj zainstalować Windowsa.

No to by było chyba najprostsze rozwiązanie, ale nie w moim przypadku... nie mam za bardzo możliwości podłączyć się do innego komputera.
    Mimo wszystko mam wątpliwości, czy to by się udało... no bo jak to jest możliwe, że wyświetlany komunikat odnosi się do systemu operacyjnego, który przecież w trakcie ładowania plików instalacyjnych jest uśpiony...
    Próbowałem wyczyścić dysk za pomocą płyty bootującej (nie pamiętam jak się nazywa, ale taka z pingwinem na tapecie) i też wyskakuje mi podobny komunikat... co dla mnie jest jeszcze bardziej dziwne, bo z tego co wiem, to boot CD ładuje się do pamięci RAM, a dysk w tym czasie w ogóle nie jest używany.

tomek-1301 napisał:
    Albo spróbuj sformatować ten dysk innym systemem

No w sumie jest jeszcze opcja sformatować z wiersza poleceń, ale nie mam pojęcia jak go tu wywołać... a komend też nie pamiętam, bo wiele lat z tego nie korzystałem :P
  • REKLAMA
  • #7 14453776
    tomek-1301
    Poziom 12  
    Chodziło mi o wczytanie na przykład Windowsa 7 i sformatowanie dysku przez jego instalator.
  • #8 14453799
    Chaser_PL
    Poziom 8  
    Oj, to nie posiadam innego systemu :(
  • #10 14454252
    Chaser_PL
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomocne linki. Wychodzi na to, że jest straszny bałagan ze sterownikami... bo raz - z tą kartą dźwiękową problem, o czym pisałem w pierwszym poście. To dwa - najwyraźniej brak właściwych sterowników do dysku twardego... ale sam już chyba tego nie ogarnę... No nic - będę dzwonić do Dell i do firmy która sprzedała mi laptopa.
    Chyba, że ktoś potrafiłby mnie poinstruować jak zainstalować właściwe sterowniki, to byłbym wdzięczny.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Dobra, jeszcze jedno pytanie. Na stronie Dell-a jest masa sterowników do pobrania. Znajduje się tam również sekcja ze sterownikami, pod nazwą "Sterowniki do wdrażania systemu operacyjnego". Być może one będą pomocne. Tylko jest ich 9 różnych. Na podstawie jakich informacji mogę się dowiedzieć które muszę pobrać?
    http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/product-support/product/latitude-e6400/drivers
  • #11 14455604
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Chaser_PL napisał:
    . Na podstawie jakich informacji mogę się dowiedzieć które muszę pobrać?

Tylko że te sterowniki są potrzebne "PO" instalacji systemu.
    Będą Ci potrzebne kiedy postawisz już system.

Chaser_PL napisał:
    nie mam za bardzo możliwości podłączyć się do innego komputera.
    To wyzeruj dysk za pomocą MHDD.
  • REKLAMA
  • #12 14456120
    Chaser_PL
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc, ale w tej chwili moim głównym problemem jest brak możliwości odpalenia instalatora XP... Mam na myśli - Co z tego, że sformatuję dysk, skoro i tak nie będę mógł zainstalować nowej kopii. Komunikat na Blue Screen z pierwszego posta pomimo, że odnosi się do do systemu operacyjnego, to prawdziwy powód dla którego się on wyświetla leży gdzie indziej. Kod błędu 0x0000007B ma wiele źródeł i z informacji które zebrałem wynika, że w moim przypadku kod ten dotyczy złej konfiguracji w BIOS lub braku odpowiednich sterowników.
  • #13 14456142
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Chaser_PL napisał:
    braku odpowiednich sterowników.

Ale w jaki sposób może Ci brakować sterowników skoro Ty nie masz postawionego systemu...
    No chyba że masz wadliwą płytkę instalacyjną.

Wg. mnie po wyzerowaniu dysku dopiero możemy działać dalej. Chyba że masz możliwość zainstalowania systemu z innej płyty, oczywiście mam na myśli legalne kupno Windowsa :)
  • #14 14460640
    Chaser_PL
    Poziom 8  
    MrDoimer napisał:
    Chaser_PL napisał:
    braku odpowiednich sterowników.

Ale w jaki sposób może Ci brakować sterowników skoro Ty nie masz postawionego systemu...

Bzdury wypisujesz kolego... Tłumaczyć mi się tego nie chce, bo jestem już zmęczony tym problemem.

...w każdym razie - W końcu się udało. Pomocne informacje znalazłem także na anglojęzycznym forum.
    ---> http://www.cybertechhelp.com/forums/showthread.php?t=156593

Wykonałem następujące czynności które pomogły rozwiązać problem:

1. Zastosowałem się do instrukcji:
    a) On start up (Dell logo), press F2 to enter BIOS
    b) Expand the "Drives" section
    c) Go to "SATA Operation"
    d) Change this from "RAID Auto/AHCI" to "RAID Auto/ATA"

Reakcja komputera - Żadna. Po przełączeniu na ATA instalator został zupełnie zignorowany i rozpoczęło się ładowanie zainstalowanej kopii XP.

2. Ze strony producenta pobrałem i zainstalowałem następujące składniki:
    a) Sterowniki SATA dla posiadanego dysku twardego
    b) Podstawowe sterowniki do wdrażania systemu operacyjnego
    c) Aktualizacja BIOS

Reakcja komputera - Na AHCI bez zmian, wyskakuje błąd 0x0000007B. Na zaproponowanej zmianie z punktu pierwszego, czyli ATA, instalator ruszył. Instalacja przebiegła bez żadnych kłopotów :)

Dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc. Po zebraniu wszystkich informacji w całość udało dotrzeć się do sedna problemu.

Mimo tego mój główny problem z kartą dźwiękową pozostał... także walczę dalej :)

Temat do zamknięcia,
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany laptop Dell E6400 i napotkał problemy z kartą dźwiękową oraz błędem BSOD (0x0000007B) podczas instalacji systemu Windows XP. Problemy te mogą być spowodowane konfliktem sterowników oraz niewłaściwą konfiguracją BIOS. Użytkownik próbował różnych metod, w tym formatowania dysku, ale napotkał trudności. Ostatecznie, po zmianie ustawienia SATA w BIOS z "RAID Auto/AHCI" na "RAID Auto/ATA", udało mu się zainstalować system. Dodatkowo, zainstalował odpowiednie sterowniki SATA oraz aktualizację BIOS z oficjalnej strony Dell.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA