logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Telefunken D32H127N2 miga LED na panelu w nieskończoność a TV nie startuje

dr_z 20 Lut 2015 19:37 7008 7
REKLAMA
  • #1 14459562
    dr_z
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam wszystkich proszę o pomoc bo walczę z TV i brakuje mi pomysłów

TV Telefunken

model TV: D32H127N2
    Zasilacz: 17IPS19-5
    Formater: 17MB82-1a
    LCD: VES315WNDB-01

Po podaniu zasilania TV jest kompletnie martwy, żadna diodka nie mignie ani głośniczek nie pyknie. Płyta przywiera napięcie 3,3V stand-by a dokładnie noga 57 procesora ARM opis nogi „AVDD33_AADC” a skoro procek leży to kupiłem całą MB która miała być sprawna, i po wymianie już startuje – świeci czerwona LED na panelu a po włączeniu z pilota LED zaczyna migać, pojawiają się wszystkie napięcia na zasilaczu (12V, 24V) oraz na MB
    U48 – 5V
    U46 – 5V
    U17 – 1,2V
    U13 – 1,5V
    U21 – 3,3V
    Obie flaszki są zczytywane i tyle, nic więcej się nie dzieje czerwona LED miga w nieskończoność, brak obrazu/podświetlania.

Mając pod ręką starą MB podmieniłem kostki z firmware U10 (QH16-104HIP) i U12 (Q64-104HIP)
    Wymiana U10 niczego nie zmienia, wymiana U12 sprawia że płyta staje się martwa jak ta stara z tym że nic nie przywiera i są wszystkie napięcia zasilające.

Gdy miga sobie czerwona LED to pojawia się sygnał jasności-podświetlania „DIM_PWM_ANALOG” ale BL_ON/OFF już nie, więc zwarłem dla testu bazę tranzystora Q30 który podaje ten sygnał i podświetlanie pojawia się, ale żadnej treści na LCD nie ma (brak też przebiegów na liniach LVDS)

Podpiołem się pod UART w SCART i w logach jest wiele pozycji:
    SQUASHFS error: squashfs_read_data failed to read block 0x39b028
    SQUASHFS error: Unable to read data cache entry [39b028]
    SQUASHFS error: Unable to read page, block 39b028, size a04c

Więc pewnie soft...

Z braku bin-ów zaprogramowałem obie kości jedynym wsadem jaki udało mi się znaleźć od innego TV: Telefunken T24FX970LP 17MB82-1a

No i jest zmiana!! pojawia się podświetlanie (bardzo słabe ale jest) niestety brak treści na LCD (matryca jest czarna więc ma komplet napięć zasilających)

W logu z RS-a już nie ma "failed to read block"

jest za to na samym końcu:
    "ICE_TUNER INFO ICE_TuneTo() current_network[0x4] - params_network[0x4] - params_freq[146000] "

Czyli chyba już uruchamia tuner i wybiera częstotliwość, ale widocznie nic nie widzę bo soft nie ten.
    Na tą chwilę mam 3 wsady od Vestel 17MB82-1a i każdy jest trochę inny, każdy daje inne objawy.

Przeglądałem forum i niestety nie znalazłem podobnych usterek oraz wsadu dla mojej MB.

Proszę o pomocną poradę bo nie wiem co jeszcze zbadać/wykluczyć.

Jeżeli ktoś ma jeszcze inne wsady chętnie je przetestuję.
  • REKLAMA
  • #2 15486319
    xbraenxx
    Poziom 10  
    Witam! Posiadam wsad do U10 z tv Hitachi 40". Jesli gdzies jeszcze masz tą plyte i potrzebujesz to prosze ;) Mozesz wrzucic tez wsady ktore Ty masz to na pewno komus sie przydadzą.
    Załączniki:
    • U10-EN25QH16 - Hitachi40.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 15487176
    dr_z
    Poziom 18  
    Bardzo dziękuje!
    Niestety klient już zabrał TV i nie mam jak przetestować :(

Co prawda kupiona MB została mi, ale bez reszty TV i tak nie dowiem się czy wsad jest kompatybilny.

Mam nadzieję że komuś innemu przyda się moja diagnoza oraz soft kolegi.
  • REKLAMA
  • #5 15495234
    xbraenxx
    Poziom 10  
    Model matrycy to VES400UNES-02-B, zasilacz - 17IPS19-4, płyta 17MB82-1a. Telewizor jest firmy Hitachi model: 40HXC06U. Jakby ktos posiadał ten drugi czyli U12 wsad to byłbym bardzo wdzieczny.
  • REKLAMA
  • #6 16521125
    servicebarreiro
    Poziom 9  
    dr_z napisał:
    Witam wszystkich proszę o pomoc bo walczę z TV i brakuje mi pomysłów

TV Telefunken

model TV: D32H127N2
    Zasilacz: 17IPS19-5
    Formater: 17MB82-1a
    LCD: VES315WNDB-01

Po podaniu zasilania TV jest kompletnie martwy, żadna diodka nie mignie ani głośniczek nie pyknie. Płyta przywiera napięcie 3,3V stand-by a dokładnie noga 57 procesora ARM opis nogi „AVDD33_AADC” a skoro procek leży to kupiłem całą MB która miała być sprawna, i po wymianie już startuje – świeci czerwona LED na panelu a po włączeniu z pilota LED zaczyna migać, pojawiają się wszystkie napięcia na zasilaczu (12V, 24V) oraz na MB
    U48 – 5V
    U46 – 5V
    U17 – 1,2V
    U13 – 1,5V
    U21 – 3,3V
    Obie flaszki są zczytywane i tyle, nic więcej się nie dzieje czerwona LED miga w nieskończoność, brak obrazu/podświetlania.

Mając pod ręką starą MB podmieniłem kostki z firmware U10 (QH16-104HIP) i U12 (Q64-104HIP)
    Wymiana U10 niczego nie zmienia, wymiana U12 sprawia że płyta staje się martwa jak ta stara z tym że nic nie przywiera i są wszystkie napięcia zasilające.

Gdy miga sobie czerwona LED to pojawia się sygnał jasności-podświetlania „DIM_PWM_ANALOG” ale BL_ON/OFF już nie, więc zwarłem dla testu bazę tranzystora Q30 który podaje ten sygnał i podświetlanie pojawia się, ale żadnej treści na LCD nie ma (brak też przebiegów na liniach LVDS)

Podpiołem się pod UART w SCART i w logach jest wiele pozycji:
    SQUASHFS error: squashfs_read_data failed to read block 0x39b028
    SQUASHFS error: Unable to read page, block 39b028, size a04c

Więc pewnie soft...

Z braku bin-ów zaprogramowałem obie kości jedynym wsadem jaki udało mi się znaleźć od innego TV: Telefunken T24FX970LP 17MB82-1a

No i jest zmiana!! pojawia się podświetlanie (bardzo słabe ale jest) niestety brak treści na LCD (matryca jest czarna więc ma komplet napięć zasilających)

W logu z RS-a już nie ma "failed to read block"

jest za to na samym końcu:
    "ICE_TUNER INFO ICE_TuneTo() current_network[0x4] - params_network[0x4] - params_freq[146000] "

Czyli chyba już uruchamia tuner i wybiera częstotliwość, ale widocznie nic nie widzę bo soft nie ten.
    Na tą chwilę mam 3 wsady od Vestel 17MB82-1a i każdy jest trochę inny, każdy daje inne objawy.

Przeglądałem forum i niestety nie znalazłem podobnych usterek oraz wsadu dla mojej MB.

Proszę o pomocną poradę bo nie wiem co jeszcze zbadać/wykluczyć.

Jeżeli ktoś ma jeszcze inne wsady chętnie je przetestuję.

Firmware: 17mb82-1a
    Załączniki:
    • 26987234_MB82__OEM_OEM_V021d_SVN_85017_.xls.ZIP (8.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16843782
    xbraenxx
    Poziom 10  
    servicebarreiro napisał:

Firmware: 17mb82-1a

No wszystko fajnie ale ten załącznik to nie wsad pamięci tylko upgrade przez USB jak sądze.
  • #8 17402588
    electrosat_togo
    Poziom 14  
    Ocena: 69
    Je suis à la recherche du flash u12 et u10 vestel 17mb82s ves315wndb

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Telefunken D32H127N2, który po podłączeniu zasilania nie wykazuje żadnych oznak życia, a po wymianie płyty głównej na sprawną, LED na panelu zaczyna migać, ale brak jest obrazu i podświetlenia. Użytkownik wymienia różne napięcia na zasilaczu oraz na płycie głównej, a także podmienia układy pamięci U10 i U12, jednak nie przynosi to oczekiwanych rezultatów. Inni uczestnicy dyskusji oferują wsady do pamięci oraz pytają o szczegóły dotyczące modeli i płyt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA