logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy nie płacę za dużo za prąd ?

Greenek 21 Feb 2015 12:35 2961 19
ADVERTISEMENT
  • #1 14461426
    Greenek
    Level 10  
    Witam,

nurtuje mnie ostatnio myśl, że wyjątkowo dużo płacę za prąd. Mieszkam w bloku z 2003 roku w mieszkaniu 50m, jestem kawalerem, nie ma mnie w domu średnio w godzinach 8 - 18, tak więc telewizor czy komputer chodzi dziennie ok 3 - 5h ale też nie zawsze i nie jednocześnie. Piorę 1 razy w tyg, zmywarkę odpalam raz na 2 tyg. Jedynie tylko lodówka jest włączona non-stop.
    RWE szacuje moje zużycie na 195zł ( raz na 2 miesiące ) podniesione ze 170zł 4 miesiące temu.

Ogólnie ta iskierka niepewności powstała gdyż liczniki są umieszczone, pod kluczem, w piwnicy ( mieszkam na 4 piętrze, klucz ma chyba tylko prezes spółdzielni ), tak więc jest spora odległość... może ktoś mi podkrada ? Albo mogą być jakieś straty po drodze ?

Może uświadomicie mnie, że nie ma w tym nic dziwnego ? I czy w ogóle, liczniki mogą być umieszczone tak daleko od lokalu ?

Mój brat ma podobne mieszkanie, mieszka z żoną która pracuje w domu. Więc zużycie powinno być nieporównywalnie większe. Płacą 210zł raz na 2 miesiące.

Byłbym wdzięczny za trzeźwe spojrzenie na sytuacje :)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 14461568
    szon
    Level 19  
    Help: 31
    Rate: 197
    Czy ja dobrze rozumiem nie możesz sprawdzić nawet wskazań licznika, wydaje mi się masz do tego pełne prawo. Z tego co piszesz rzeczywiście są to chyba zbyt duże kwoty.
  • #3 14461621
    pannmat
    Level 9  
    Rate: 1
    Zadzwoń sobie do RWE i dopytaj za jaki stan licznika Cie rozliczają. Porównaj z tym co masz aktualnie na swoim liczniku, jak sam powiedziałeś są to szacowane zużycia. Może nie zużywasz tyle za ile płacisz ? ;) jaki masz jeszcze typ rozliczenia? Szacowane? Prognozy? Indywidualne a może odczyty inkasenta?;)
  • ADVERTISEMENT
  • #4 14461786
    Greenek
    Level 10  
    Aby sprawdzić stan licznika muszę się umówić z prezesem spółdzielni w godzinach pracy ( 9 - 16 ) czyli wtedy kiedy jestem w pracy :/ Wygląda na to, że będę musiał to zrobić i dodatkowo wyłączę korki w domu by sprawdzić czy licznik się kręci.

Z tego co widzę na koncie to płacę za prognozy, ale skoro przez część 2014 roku płaciłem 170 zł a potem podnieśli do 195 to widocznie to w jakiś sposób zużywam.

Dzięki za odpowiedzi :)
  • #5 14461944
    pannmat
    Level 9  
    Ty jesteś klientem i płacisz za rachunki, więc powinieneś mieć pełen i w każdej chwili dostęp do licznika. Ty jak i zakład energetyczny musi mieć taki dostęp według prawa energetycznego ;) A zużycie sobie i tak przeanalizuj ;) Co do wyłączenia licznika... jeżeli jest to licznik nowego typu to pamiętaj że po wyłączeniu wszystkiego z gniazdka należy odczekać parę minut. Żebyś się nie wystraszył niepotrzebnie :D a co do podejżenia podpięcia przez kogoś do licznika to w każdej chwili możesz zgłosić to pod infolinię nielegalnego poboru RWE, przyjadą i sprawdza;)
  • #6 14462827
    arekb81
    Level 30  
    Help: 132
    Rate: 737
    Prowadzę podobny tryb życia.
    Nie mam telewizora, żarówki energooszczędne, kuchnia gazowa.
    Nie mam komputera stacjonarnego, tylko laptopa.

Miesięcznie płacę ok. 45 zł za prąd.

Pobór mocy przez komputer stacjonarny "na luzie" z monitorem to ok. 120W, przy grach dużo więcej.
    Za to laptop ok. 30W.
  • ADVERTISEMENT
  • #7 14463175
    darts
    Level 15  
    Help: 5
    Rate: 8
    To chyba jakieś wieklie nieporozumienie, że tylko "prezes" ma klucze do liczników !
    A co, gdybyś sobie założył licznik prepaid i zabrakło Ci prądu np. o 19.00 ? Jedziesz do sklepu po kartę, dzwonisz do prezesa żeby przyjechał bo musisz wklepać kod ?

Ciekawe jak by to było ?
  • #8 14463197
    Anonymous
    Anonymous  
  • #9 14464067
    mamakapcia
    Level 17  
    Help: 12
    Rate: 64
    opanowany. wrote:
    Każde drzwiczki mają szybkę, więc nie ściemniaj.
    Nie każde, sam nie ściemniaj.
  • #10 14464564
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #11 14464601
    Dawid90u
    Level 23  
    Help: 38
    Rate: 86
    U mnie w bloku na osiedlu również pozamykali drzwiczki na kłódki gdzie są liczniki energii :/ Wszystko przez to że w tym pionie gdzie są liczniki, idą również media i ostatnio było bardzo dużo przypadków kradzieży kabli. Przez co zdecydowali że drzwiczki będą na kluczyk którego oczywiście nie dostał nikt z mieszkańców...
  • #12 14464731
    pannmat
    Level 9  
    szczurek_1990 jeżeli rzeczywiście jesteś z Wrocławia, obsługuje Cie Tauron i zależy Ci na kluczyku to śmiało możesz walczyć ze spółdzielnią o kluczyk do skrzynek.
  • #13 14465270
    Anonymous
    Anonymous  
  • #14 14468159
    speedy9
    Helpful for users
    Help: 1233
    Rate: 2420
    Faktycznie coś dużo. Ja płacę niecałe 300zł na 2 miesiące. Mieszkanie 72m2, 5 osób, żona w domu z dziećmi. Kuchenka elektryczna, codziennie gotowany obiad, chleb pieczony co 2 dzień, pranie kilka razy w tygodniu zwykle, zmywarka conajmniej 2x dziennie, komputer stacjonarny, pracuję czasem 2 dni w tygodniu z domu, więc laptop włączony przez 8h.
    Kup sobie za 40-50zł miernik energii włączany w gniazdko i pomierz ile pobierają poszczególne sprzęty, również w trybie stand-by na przykład. Może się nagle okaże, że dekoder od TV bierze co najmniej 40W bez względu na to czy jest używany czy nie.
  • #15 14468384
    otaru84
    Level 10  
    Rate: 6
    Dokładnie ja mam głośnik bezprzewodowy i okazało się że pobiera 20W w trybie stand by. A do porównania to ja mam mieszkanie 48m2 i płace miesięcznie na 2 osoby 50zł.Jest to szacunkowa wartość ale bardzo dokładna bo co 2 miesiące sprawdzałem zużycie i Tauronowi wysyłałem mailem w ten sposób w miarę dokładnie wiem ile zużywam.
  • #16 14470775
    szon
    Level 19  
    speedy9 wrote:

Kup sobie za 40-50zł miernik energii włączany w gniazdko i pomierz ile pobierają poszczególne sprzęty, również w trybie stand-by na przykład. Może się nagle okaże, że dekoder od TV bierze co najmniej 40W bez względu na to czy jest używany czy nie.

Niestety takim miernikiem za 40-50 zł to się wielu rzeczy nie da zmierzyć a to dlatego że on pokazuje pobór mocy urządzeń które pobierają min. 30 W. Czyli poniżej tej wartości pokaże 0,0W
  • #18 14472740
    otaru84
    Level 10  
    Rate: 6
    Ja kupiłem w selgrosie za 40zł i mierzy od 1W a co do dokładności to juz inna historia ale na domowe potrzeby jak najbardziej wystarczy.
  • #19 14473944
    szon
    Level 19  
    Trochę przesadziłem z tymi 30W, porostu trochę strzeliłem bo wiedziałem że mój watomierz nie pokazuje wartości przy małych poborach prądu. Mój watomierz to AG82 i jego zakres to 15-3000W.
  • #20 14480319
    lavinia11
    Level 9  
    A lodówkę masz jakiej klasy energetycznej? I jakie żarówki w mieszkaniu? Bo my mieszkamy w domku, w 5 osób i nasze rachunki wynoszą średnio 400 - 500 złotych. A chodzą i stare lodówki, i telewizory, 3 komputery, z czego jeden non stop prawie, bo ja pracuję w domu, nie mówiąc już o mniejszym sprzęcie, typu piekarnik, mikrofalówka czy czajnik elektryczny.
    Z tym, że te rachunki mamy odkąd zmieniliśmy wszystkie żarówki na energooszczędne z Perfektmarket, bo wcześniej to płaciliśmy tak ze 2 stówki więcej co 2 miesiące.
    Mimo wszystko wydaje mi się, że troszkę za dużo płacisz, może masz jakąś bardzo niekorzystną taryfę?

Topic summary

✨ Użytkownik zauważa, że jego rachunki za prąd są zbyt wysokie, płacąc 195 zł co dwa miesiące za mieszkanie 50m², w którym spędza mało czasu. Zastanawia się nad możliwością nielegalnego poboru energii, ponieważ licznik znajduje się w piwnicy, do której dostęp ma tylko prezes spółdzielni. Użytkownicy forum sugerują, aby skontaktował się z RWE w celu weryfikacji stanu licznika oraz rozliczenia, a także aby samodzielnie sprawdził zużycie energii, korzystając z miernika energii. Wskazują również na znaczenie klasy energetycznej lodówki oraz używanych żarówek. W dyskusji poruszono również kwestie dostępu do liczników oraz ich odczytu.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT