logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie warsztatu - 120m2 - czym najlepiej to ogrzać?

inginio 22 Lut 2015 08:57 6315 4
REKLAMA
  • #1 14463896
    inginio
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Witam. Posiadam warsztat 120m2 wysokość 2,9m. Jest podzielony na dwie części. Jedno pomieszczenie ma około 25m2 na 2,9wys. Obecnie stoi w nim piec na olej przepracowany firmy MTM. Natomiast reszta czyli 95m2 jest nie ogrzewane. Obecnie wszystko jest ocieplone. Dach wełna 15cm. Ściany pustak żużlowy + styropian 10cm. Drzwi wiazdowe z płyty warstwowej szczelne.Pracuję w nim 6 dni w tygodniu po 9-10 godzin dziennie.
    Planowałem zamontować dwie lub jedną nagrzewnice wodną, natomiast do pieca na olej przepracowany zamontować ruszta wodne, naczynko wyrównawcze pompkę itd. Zapasa oleju mam zawsze na około 2-3 m-ce. Później pozostaje ogrzewanie drewnem, gaz, lub olej opałowy, więc chciałbym równolegle z tym piecem spiąć drugi obok. Najwygodniejszy byłby na gaz. Co o tym myślicie? Dodam iż olej przepracowany mam za freee a pozostałe paliwa muszę kupić. Czekam na cenne sugestie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14463946
    BeneVaco
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Do nagrzewnic wodnych musisz mieć wydajny piec ponieważ bardzo efektywnie oddają ciepło... Mam co prawda mniejszy garaż ale mam w nim używany piec odpowiedniej wydajności do którego ładuję drewno moczone w oleju trociny zalewane olejem... przy trocinach z olejem nagrzewnice muszą chodzić na full bo temperatura na piecu rośnie jak szalona... w cieplejsze dni palę samym olejem.
  • REKLAMA
  • #3 14465955
    inginio
    Poziom 15  
    Ocena: 103
    Jaka powierzchnia jest u Ciebie? Ile KV ma piec a ile nagrzewnica? Jaką temperaturę osiągasz?
  • REKLAMA
  • #5 14467649
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Kup jakis uzywany piec olejowy, razem z palnikiem dostaniesz spokojnie za 2-3tys, przerob go na olej przepracowany. Poszukaj tematu jak to zrobic.
    Do tego dokupujesz palnik na gaz ok 500zl, jak sie konczy olej zmiana palnika tylko. Najmniej klopotliwe.
REKLAMA