logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki piec i nagrzewnica do ogrzewania warsztatu stolarskiego 92m2?

tomekk5700 28 Mar 2020 16:05 2520 2
REKLAMA
  • #1 18567391
    tomekk5700
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Chciałbym się doradzić w sprawie ogrzewania warsztatu stolarskiego ~ 92m2 powierzchni (270m3). Poniżej szczegółowy obrazek z rzutem pomieszczeń.

Zależy mi na tym, żeby przez noc i w weekend temperatura była ok. 12-14stopni, a w dni robocze 18-20stopni.
    Czytałem troche o różnych sposobach, i chyba tutaj najlepiej sprawdzi się nagrzewnica, i ku temu bym się chyba skłaniał, potrzebuję porady jaki piec wybrać i jaką nagrzewnice, chciałbym, żeby piec spełniał już wymagane normy. Mam dostęp do trocin i drewna, więc jeśli to możliwe to chciałbym też z takiego paliwa korzystać w piecu, a na podtrzymanie temperatury ewentualnie węgiel lub pellet, nie wiem które będzie bardziej ekonomiczne?

Jestem też otwarty na inne porady lub pomysły jak ogrzać te pomieszczenia, głównie zależy mi na tym, żeby było bardzo ekonomicznie bo w okresie jesienno zimowym praktycznie codziennie będzie trzeba grzać.
    Kolejne pytanie, czy budżet 5-8tys jest realnym, żeby zrobić jakąś sensowną instalację?

z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Jaki piec i nagrzewnica do ogrzewania warsztatu stolarskiego 92m2?
  • REKLAMA
  • #2 18567433
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Piec na trociny i pellet w zupelności wyztarczy.
  • #3 18567825
    tomekk5700
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    A jakis przyklad pieca, ktory powinien wystarczyc? Tzn najlepiej jakis model sprawdzony, a moc 25kw wystarczy na takie ogrzewanie?
REKLAMA