logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Cloud 3TB - Niska prędkość transferu plików przez Netiaspot 90D840

vasteq 23 Lut 2015 12:49 2253 17
REKLAMA
  • #1 14468525
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 184
    Niedawno zakupiłem dysk WD Cloud 3 TB i nie jestem zachwycony jego szybkością. Wrzucanie/pobieranie z niego plików jest poniżej moich oczekiwań. Zrobiłem wszystko wg instrukcji. Zastanawiam się co jest tego przyczyną, czy może tak już musi być? Mam internet Netii 6MB, router bezprzewodowy, Router Netiaspot 90D840. Podłączyłem dysk pod wejście nr 2. Próbowałem też pod nr 1 ale niestety nie wykrywa dysku.

Poniżej przedstawiam prędkość z jaką wrzucam pliki na dysk:

Dla przykładu skopiowanie pliku 200MB z dysku USB 3.0 na dysk komputera zajęło 5 sekund. A z WD Cloud 5 min :/
  • REKLAMA
  • #2 14469021
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Transfer po WIFI będzie wolny,
  • #4 14469199
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Nie jest uzależniony od prędkości internetu, ponieważ router robi tylko za most w sieci domowej.
    Chyba, że przesyłasz te dane w inny sposób niż po LAN.

Nie wiem z ilu komputerów korzystasz używając tego dysku, ale jak z jednego, to marne jest to rozwiązanie. Zwłaszcza przez WiFi.
  • #5 14469319
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    vasteq napisał:
    Niedawno zakupiłem dysk WD Cloud 3 TB i nie jestem zachwycony jego szybkością. Wrzucanie/pobieranie z niego plików jest poniżej moich oczekiwań. Zrobiłem wszystko wg instrukcji. Zastanawiam się co jest tego przyczyną, czy może tak już musi być? Mam internet Netii 6MB, router bezprzewodowy, Router Netiaspot 90D840. Podłączyłem dysk pod wejście nr 2. Próbowałem też pod nr 1 ale niestety nie wykrywa dysku.

Poniżej przedstawiam prędkość z jaką wrzucam pliki na dysk:

Dla przykładu skopiowanie pliku 200MB z dysku USB 3.0 na dysk komputera zajęło 5 sekund. A z WD Cloud 5 min :/

Podlacz komputer kablem do routera do gniazda nr 3 lub 4.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 14472221
    m.jastrzebski
    vasteq napisał:
    Chwilowo nie mam takiej możliwości bo router jest w innym pokoju. Czy zmiana routera na inny np. z antenami pomogła by?

Tak/Nie/Byc moze.
    Na to nie ma jednoznacznej opowiedzi.
    To jest komunikacja radiowa. Potrzebne sa do tego 2 radia, w routerze i w komputerze. Oba musza byc szybkie. Oba musza odbierac sygnal o odpowiednim poziomie. Oba musza dzialac w szybkiej wersji WiFi (N, 2x2 MIMO). Do tego poziom szumu (to co nadaja sasiedzi) musi byc niski, zeby sie toto wzajemnie nie zaklocalo.
  • #8 14472257
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    Dyski sieciowe z komputerem łączy się najlepiej po LAN i to na Gigabit. Tylko wtedy masz gwarancję szybkiego transferu. WiFi to zawsze zagadka jak pisze kolega. Jak nie ma kabla to jest jeszcze opcja z transmiterami PLC po sieci elektrycznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 14472316
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Wiara czyni cuda :-)

Troche matematyki:
    1. Nie masz internetu 6MB tylko 6Mbit/s (wygoolguj o co chodzi)
    2. Netia Spot ma gigowe porty sieciowe? ciekawe
    3. 100Mbit/8 = ~12MB/s (teoretycznie)
    4. Reszta to RAM i procesor Netti Spot -> w efekcie ~3MB/s albo i mniej.

Porzadny nas sporo kosztuje albo potrzebny szybki komp z gigowymy kartami i duzym ramem -> wtedy znowu ciagnie prad.
    Nie ma nic za darmo.
  • #10 14472319
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Co by nie kombinować, Wi-Fi przegrywa. USB 3.0 to teoretycznie 5 Gb/s, Ethernet (kabel) 1 Gb/s, a Wi-Fi 150-300 Mb/s. czyli 4-7 razy wolniej niż Gigabyte Ethernet i 20-35 razy wolniej niż USB 3.0. W praktyce jest jeszcze gorzej! Jest Wi-Fi w standardzie ac, ale wtedy oba końce muszą być w tym standardzie. Ale to nadal ze 2 razy wolniej niż GigaEthernet.
  • REKLAMA
  • #12 14472374
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Wez moze pogoogluj troche, zanim zadasz takie pytanie.

A wiesz z jaka predkoscia dzialaja transmitery? Acha, maja karty 10/100Mbit/s??? A gdzie to podlaczysz? Acha, do Netia spot?
    -> Patrz moj post powyzej.
    Jak chcesz poprawe to:
    1. KABEL
    2. GIGOWE karty
    3. Procesor ~1Ghz
    4. Ram z 4GB
    Wtedy odczujesz poprawe, inne rozwiazania to mzonki.
  • #13 14472394
    m.jastrzebski
    freetz_master napisał:
    Wez moze pogoogluj troche, zanim zadasz takie pytanie.

A wiesz z jaka predkoscia dzialaja transmitery? Acha, maja karty 10/100Mbit/s??? A gdzie to podlaczysz? Acha, do Netia spot?
    -> Patrz moj post powyzej.
    Jak chcesz poprawe to:
    1. KABEL
    2. GIGOWE karty
    3. Procesor ~1Ghz
    4. Ram z 4GB
    Wtedy odczujesz poprawe, inne rozwiazania to mzonki.

Przeciez napisal, ze po WiFi idzie mu ~5mbit/s

To transmiter sieciowy, nawet jesli pojdzie 10mbit/s to bedzie 2 razy lepiej.
    A jak pojdzie 100mbit to bedzie duzo lepiej. Wiec taka opcja wydaje sie warta rozwazenia.
  • #15 14630180
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    A ile kasy na wydanie?.
    Cudów też się nie spodziewaj - jak 60 Mb (megabitów) z tego połączenia wyciśniesz - to już będzie dobrze - tylko, że szybkość takiej sieci maleje wraz z odległością między adapterami.

U mnie, 30 m w linii prostej i maksymalny przesył był 70 Mb (megabitów) - a sprzęt miałem taki:
    http://www.devolo.com/en/Downloads/dLAN-500-AVtriple+
  • #16 14630468
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 184
    Hmm myślałem o cenie ok 200 zł za oba a widzę że ten AVtriple+ kosztuje ok 200 za sztukę :P Zastanawiam się nad przejściem na szybszy internet z orange, teraz oferują z tego co się orientuje 80MB, może ich router byłby lepszy?

PS. czytałem też coś o fazach że jak w mieszkaniu transmiter będzie podłączony do gniazdka o innej fazie to i tak mogę sie nie połączyć?
  • #17 14630533
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    Najtańsza opcja 2xtransmiter dLAN 500 to zakup w Plusie zestawu D-Link DHP-309 AV http://www.plus.pl/adaptery , koszt 99 zł za dwa DHP-308AV. Nowe transmitery działają między fazami choć wolniej. Do odbiornika możesz podpiąć po LAN jakiś router w trybie AP, będziesz miał switch LAN i dodatkowy AP z WiFi. Koszt za WR-740 około 50 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 14630539
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    vasteq napisał:
    myślałem o cenie ok 200 zł za oba a widzę że ten AVtriple+ kosztuje ok 200 za sztukę

Za 200 zł - to kupisz sprzęt 200 Mb - więc o 60 Mb możesz zapomnieć (wiem, że to śmiesznie brzmi, ale też taki miałem - maksymalna wydajność to było około 42 Mb).

Są obecnie sprzęty PLC ze sprzętowymi portami 1 Gb, i wydajnością na poziomie 50 MB (megabajtów) - ale cena takiego zestawu "zabija", a i instalacja elektryczna musi być oparta na 3 kablach.
    vasteq napisał:
    Zastanawiam się nad przejściem na szybszy internet z orange, teraz oferują z tego co się orientuje 80MB, może ich router byłby lepszy?

Nie będzie - bo to nie on jest tu ograniczeniem.
    To co kupiłeś, to tylko w oczach producenta to dysk sieciowy.
    Kup serwer Synology, Qnap za 1 tyś zł + wydajny HDD - a będziesz miał wydajność - w tej materii cena przekłada się na wydajność.
    Mam Synology DS 713+, i Netgear Ultra 2 - wiem co mówię - co prawda nie kosztują 1 tyś zł, tylko więcej.

Prędkości tych PLC i to co piszą o tym ich producenci - to by powiedzieć bardzo delikatnie - nie ma nic wspólnego z realnymi wynikami - to tylko marketing.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością transferu plików na dysku WD Cloud 3TB, podłączonym do routera Netiaspot 90D840. Transfer przez Wi-Fi jest znacznie wolniejszy niż przez USB 3.0, co prowadzi do frustracji. Odpowiedzi sugerują, że prędkość transferu nie jest uzależniona od szybkości internetu, lecz od jakości połączenia sieciowego. Rekomendowane są połączenia LAN dla lepszej wydajności oraz rozważenie użycia transmiterów PLC, które mogą poprawić transfer, mimo że ich wydajność również może być ograniczona. Użytkownik rozważa również zmianę routera oraz szybszy internet.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA