logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd pliku stronicowego w XP Home podczas gry online - restart systemu

dakotaa 17 Maj 2005 15:15 2006 21
REKLAMA
  • #1 1500722
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    mam taki problem, ze jak odpalam gierkie, a jest to gra, gdzie się gra w necie, przez neta, to jak jestem na planie w grze, to wywali mi błąd, ze ma za mały plik stronicowy, i ze go system powiększył, i w tym momencie, uruchamia kompa, a nieraz wyskakuje błąd stopu, ze coś zle zainicjonowano, lub nieznany dysk twardy i też uruchamia ponownie, a wcześniej tak nie miałem, teraz dopiero po instalacji systemu.

mam Xp Home, 256 mb ramu. i nawet sam zmieniałem wielkośc pliku stronicowego, i nadal to samo i niewiem, w czym jest problem, pomocy
  • REKLAMA
  • #2 1500783
    wddf
    Poziom 18  
    nie stronicowego a stronicowania chyba, zobacz czy rzeczywiście plik ma wiekszy rozmiar (jest ukryty), majac 256 ramu wystarczyć powinien od 1,5 do 2 razy wiekszy plik wymiany niż pamięć ram
  • #3 1500886
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    a czy sprawdziles moze ile masz dostepnego miejsca na dysku twardym? wyłaczyc niepotrzebne aplikacje dzialajace w tle.
  • #4 1502069
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    mam 500 mb ustawione ręcznie na sztywno ,i nie pozwalam windzie na powiększanie automatyczne ,pamięci mam 512 mb -takie ustawienia doradził mi dobry "meches" i nie żałuję że go posłuchałem -chula to jak beemka
    zbyt duży plik stronicowania dodatkowo może uszkodzić hd
  • #5 1502658
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    jannaszek napisał:

A w jakiż to sposób? Proszę o wytłumaczenie tej ciekawostki. Czy mam rozumiec, że np. plik avi o wielkości powyżej 4GB też uszkodzi mi dysk?
  • #6 1503153
    dakotaa
    Poziom 15  
    niewiem, ale teraz doczytałem ten błąd, chodzi dokładnie o plik wirtualny, ze pamięć pliku wirtualnego, jest za mały, i go powiększył, i w tym momencie jest niebieski ekran z napisem, ze nieprawidłowo coś zainicjonowanu, lub ze nieznany dysk twardy.

czy wiecie, gdzie lub jak powiększyć pamięc wirtualną, czy to nie to samo, co pamięc stronicowa??

a co do tej pamieci, to dawałm nawet do 1GB i nic, to samo :-(
  • REKLAMA
  • #7 1504010
    pan_slonik
    Poziom 22  
    pamiec wirtualna to to samo co plik stronicowania, wymiany . ustaw na razie na 512 na innym dysku niz c zrestartuj komputer włacz defragmentatora i zdefragmentuj dysk c:. nastepnie z powrotem ustaw plik wymiany na c. powylaczaj nie potrzebne programy !!
  • REKLAMA
  • #8 1504927
    jannaszek
    Poziom 39  
    jankolo napisał:
    jannaszek napisał:

A w jakiż to sposób? Proszę o wytłumaczenie tej ciekawostki. Czy mam rozumiec, że np. plik avi o wielkości powyżej 4GB też uszkodzi mi dysk?

właśnie nie wiem ,ale dowiedziałem się że m o ż e ,co nie znaczy że musi
    nie jestem tak dobry żeby to badać i naukowo wyświetlać ,prawdopodobnie jest bardzo intensywnie wykorzystywany,a niepotrzebnie ,w efekcie spowalnia prędkość i coś tam sie może... na wskutek bezsensownej mielonki
    jeśli będziesz naciskał ,to może wyjaśnię to dokładniej
  • REKLAMA
  • #9 1504954
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    jannaszek napisał:
    jeśli będziesz naciskał ,to może wyjaśnię to dokładniej

Naciskałbym, jeżeli się nie obrazisz.
  • #10 1504991
    jannaszek
    Poziom 39  
    chętnie ,ale to wymaga czasu ,bo muszę zapytać autora -popełniłem błąd, że nie wstawiłem [ponoć] wtedy nie czepiałbyś sie -ale to przecież wynika samo z się ,bo wspomniałem że to doradził mi meches
    obrazić się nie mam zamiaru a to dlatego ,że uważam się za mądrego ,tzn traktuję to normalnie ,że są odemnie znacznie mądrzejsi ,dodam skromnie i
    nieśmiało- może też i tacy co mniej wiedzą.
  • #11 1506437
    dakotaa
    Poziom 15  
    pan_slonik napisał:
    pamiec wirtualna to to samo co plik stronicowania, wymiany . ustaw na razie na 512 na innym dysku niz c zrestartuj komputer włacz defragmentatora i zdefragmentuj dysk c:. nastepnie z powrotem ustaw plik wymiany na c. powylaczaj nie potrzebne programy !!

i nadal to samo, wywala ze ma za mało pamięci, a jak miałem Xp prof. to raz sie pokazało i chodziła, a jak przesłem na Home, to się zaczeło, już nie mam sił, a winde mam org. to zostaje na Home. czy juz nie odpale tej gierki. za co :-(, byłem grzeczny w tym roku :sm1:
  • #12 1507650
    pan_slonik
    Poziom 22  
    wlacz menadzera zadan i zobacz ile masz procesów uruchomionych.
  • #13 1508087
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    dakotaa, napisz, jaki duży masz dysk, ile jest wolnego miejsca na partycji c, czy defragmentowałeś dysk, jakie masz łatki.[/b]
  • #14 1509434
    dakotaa
    Poziom 15  
    partycja C ma 30 GB, gdzie tylko 6 GB jest zajęta, wczoraj defragmentowałem,i nic, bez zmian, z łatek to mam wszystkie aktualizacje + servis paka 2, w MSCONFIG wyłączyłem zbedzne programy do minimum, a w menadzer zadan mam ok 150 MB uzycia pliku stronicowego i ok. 25 róznawych procesów (+ proces bezczynnośc i:-) ) a na poważnie, to juz nie mam sił, wczesniej chodziła, teraz juz nie chce. normalnie tylko płakać mnie pozostaje :-(
  • #15 1509751
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    dakotaa napisał:
    partycja C ma 30 GB, gdzie tylko 6 GB jest zajęta, wczoraj defragmentowałem,i nic, bez zmian, z łatek to mam wszystkie aktualizacje + servis paka 2, w MSCONFIG wyłączyłem zbedzne programy do minimum, a w menadzer zadan mam ok 150 MB uzycia pliku stronicowego i ok. 25 róznawych procesów (+ proces bezczynnośc i:-) ) a na poważnie, to juz nie mam sił, wczesniej chodziła, teraz juz nie chce. normalnie tylko płakać mnie pozostaje :-(

Moze być BAD na dysku twardym, akurat w tym miejscu, gdzie znajduję sie część pliku wymiany.
    Zrób tak:
    1. Wyłącz wszystkie zbędne programy, najlepiej to wyłącz tymczasowo wszystkie oprócz programów typowo windowsowych.
    2. Wejdź do kolejno: START => Ustawienia => Panel Sterowania => System => Zaawansowane
    Tam wybierz sekcję WYDAJNOŚĆ i zakładkę Zaawansowane (depnij przycisk WYBIERZ).
    3. Wybierz dysk C i tak jak na obrazku widać zakreślenie, zmień ustawienie na "BEZ pliku stronicowania".
    4. Naciśnij OK i zrestartuj system.
    5. Przy nowym starcie komputera przytrzymaj naciśnięty klawisz F8, by uruchomic tryb awaryjny. W trybie awaryjnym zdefragmentuj dysk C. (Dlatego w awaryjnym, aby nie odpaliły się żadne dodatkowe programy, które normalnie odpalają się w trybie normalnym (autostart i podobne), a których nam nie opisałeś).
    6. Po zakończonej defragmentacji ponownie zrestartuj komputer.
    7. Uruchom go juz w trybie normalnym, wejdź spowrotem wg pkt. 2
    8. Ustaw plik wymiany na dysku C o wielkościach dynamicznych 384-512Mb (niektóre gry nie lubią stałego pliku wymiany).
    9. Napisz, czy giera ziuta ;-)
    Załączniki:
    • Błąd pliku stronicowego w XP Home podczas gry online - restart systemu ustawienia.jpg (114.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1509935
    Polako
    Poziom 14  
    jannaszek napisał:

zmienił bym na "dodatkowo jeszcze zużywa hd"
    Oczywiście fizycznie jest to możliwe, gdyż używając pamięć RAM komputer przechowywuje tam informacje w (dożywotnich)kondensatorach a jeżeli ustawiony jest plik stonicowania to System wykożystuje dysk twardy jako dodatkową pamięć do operacji - wynika z tego że na dysku musi magnetycznie dodawać i usuwać informacje (zapisywane (niedożywotnio) magnetycznie na dysku a nie w kondensatorach :) ) co przyspiesza zużycie dysku. Jednak nie kwestionował bym że to plik stronicowania uszkadza dyski, gdyż to samo możemy powiedzieć o dużych plikach które nonstop wgrywamy i usuwamy. Praktycznie stronicowanie niczym się nie różni w eksloatacji dysku od zwykłego (przez nas) obracania plikami.

Proponował bym tobie ustawić na automatyczny dobór przez system Windows gdyż on sam wie lepiej ile potrzebuje, Jak będzie potrzebował więcej to sobie wtedy wykożysta.
  • #17 1509962
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Polako napisał:
    ...zmienił bym na "dodatkowo jeszcze zużywa hd" ... Praktycznie stronicowanie niczym się nie różni w eksloatacji dysku od zwykłego (przez nas) obracania plikami.

Sensu stricte to nie samo używanie dysku powoduje jego uszkodzenia. Najczęsciej uszkodzenia są powodowane jego niewłasciwą eksploatacją, zużywaniem się mechanizmów, przekroczonym (i tak juz mocno naciąganym przez producenta) czasem MTBF, nieautoryzowaną ingerencją w programową "logikę" dysku itp. itd.
    Ale w dobrych rękach, nawet największy "gniot" pożyje długo ...
  • #18 1510039
    Polako
    Poziom 14  
    longines napisał:
    Najczęsciej uszkodzenia są powodowane jego niewłasciwą eksploatacją, zużywaniem się mechanizmów, przekroczonym (i tak juz mocno naciąganym przez producenta) czasem MTBF, nieautoryzowaną ingerencją w programową "logikę" dysku itp. itd.
    Ale w dobrych rękach, nawet największy "gniot" pożyje długo ...

Grubo odeszłeć od tematu. Czy ja coś piszę że to jedyny powód zużywania się dysku. :lol:

longines napisał:
    Najczęsciej uszkodzenia są powodowane jego niewłasciwą eksploatacją
    - możesz to wyjaśnić jak można niewłaściwie eksploatować dysk (ja nie używam go jako wiatraka :lol: ani wibratora do pustaków :) - umnie jest podłączony do (stojącego w miejscu) kompa i przechowuję na nim informacje) - ale to nie jest temat - o wilgotnościach :lol: i papierosach i innych. Mam gdzieś jeszcze taki stary dysk 500MB co chodzi bez żadnch problemów, a wcześniej używany był 24/d 7/t jako narzędzie do ciągłego przechowywania przetwarzanych danych.

- eksploatacja to inny temat i tam włąśnie możesz napisać to co wyżej napisałeś i tam możesz podzielić się swoimi przeżyciami.
  • #19 1510338
    cyberkid
    Poziom 15  
    Polako napisał:

longines napisał:
    Najczęsciej uszkodzenia są powodowane jego niewłasciwą eksploatacją
    - możesz to wyjaśnić jak można niewłaściwie eksploatować dysk (ja nie używam go jako wiatraka :lol: ani wibratora do pustaków :) - umnie jest podłączony do (stojącego w miejscu) kompa i przechowuję na nim informacje) - ale to nie jest temat - o wilgotnościach :lol: i papierosach i innych. Mam gdzieś jeszcze taki stary dysk 500MB co chodzi bez żadnch problemów, a wcześniej używany był 24/d 7/t jako narzędzie do ciągłego przechowywania przetwarzanych danych.

wlasciwie to zle podzielenie dysku na partycje i zbyt duzy stopien fragmentacji plikow wg mnie powinien bardziej zuzywac mechanike dysku ( ciagle gonienie bo roznych sektorach itd )
    nalezaloby takze dopilnowac aby dysk nie zmienial swojego polozenia podczas kiedy pracuje jak i mial dobra droge odprowadzania ciepla ze swoich ukladow
    nie wspominajac juz o czynnosciach ktore wykonuja niektore oszolomy ( sam znam paru takich :| ) dla ktorych alternatywnym sposobem do "uruchom ponownie" jest reset :/
    jednak co tam takie rozwazania skoro powstaja coraz to lepsze dyski i wcale tak duzo one nie kosztuja
  • #20 1511137
    jannaszek
    Poziom 39  
    właśnie dotykacie sedna ,chodzi o tą mielonkę -ramię z głowicą lata wtą i nazad ,dysk nie może tak yć i odciążać pamięć ,on i tak z urzędu ma co robić po załadowaniu systemu [pliki o pojemnościach ponad 4 g. to nie jest ten problem]
    przemagnesować to się nie przemagnesuje ,ale właśnie mechanicznie ,nie ma nic za darmo i ciążenie,bezwładność, tarcie i temperaura ciągle są obecne ,a jak tarcie- to jakieś drobiny osiadające na tależu czy tależach
    tak więc niewłaściwa gospodarka plikiem wymiany[tak naprawdę twórcy tego ustrojstwa nie do końca rozumieją mechanizmdziałania i optymalne ustawienia] ale ,dyski są już tanie i oszczędzać nie warto zbyt zapalczywie,tu chodzi o prędkość ,i dokładność
  • #21 1512402
    cyberkid
    Poziom 15  
    jannaszek napisał:
    właśnie dotykacie sedna ,chodzi o tą mielonkę -ramię z głowicą lata wtą i nazad ,dysk nie może tak yć i odciążać pamięć ,on i tak z urzędu ma co robić po załadowaniu systemu [pliki o pojemnościach ponad 4 g. to nie jest ten problem]
    przemagnesować to się nie przemagnesuje ,ale właśnie mechanicznie ,nie ma nic za darmo i ciążenie,bezwładność, tarcie i temperaura ciągle są obecne ,a jak tarcie- to jakieś drobiny osiadające na tależu czy tależach
    tak więc niewłaściwa gospodarka plikiem wymiany[tak naprawdę twórcy tego ustrojstwa nie do końca rozumieją mechanizmdziałania i optymalne ustawienia] ale ,dyski są już tanie i oszczędzać nie warto zbyt zapalczywie,tu chodzi o prędkość ,i dokładność

Ale ja to napisalem czysto teoretycznie. Moze kiedys takie rozwiazania byly dobre ale dzisiaj dyski juz sie tak latwo nie sypia wiec mozna je sobie eksploatowac.
  • #22 1513574
    Polako
    Poziom 14  
    cyberkid napisał:

Ale ja to napisalem czysto teoretycznie. Moze kiedys takie rozwiazania byly dobre ale dzisiaj dyski juz się tak latwo nie sypia wiec mozna je sobie eksploatowac.
    Zgadzam się z tobą w 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows XP Home z 256 MB RAM, gdzie podczas gry online pojawia się błąd dotyczący zbyt małego pliku stronicowego (pamięci wirtualnej), co skutkuje automatycznym powiększaniem pliku i restartem systemu, czasem z niebieskim ekranem błędu (BSOD) wskazującym na błędną inicjalizację lub nieznany dysk twardy. Próby ręcznego ustawienia rozmiaru pliku stronicowego (nawet do 1 GB) nie przyniosły efektu. Dyskusja sugeruje, że przy 256 MB RAM plik wymiany powinien mieć rozmiar 1,5-2 razy większy niż pamięć RAM. Zalecane jest sprawdzenie wolnego miejsca na dysku, defragmentacja partycji systemowej, wyłączenie zbędnych programów w tle oraz ustawienie pliku stronicowego na dysku C z automatycznym doborem rozmiaru przez system. Możliwe jest uszkodzenie dysku twardego (BAD sector) w obszarze pliku wymiany, co wymaga diagnostyki. Wątpliwości pojawiły się także wokół wpływu dużego pliku stronicowego na zużycie dysku twardego – dyskusja wskazuje, że intensywne operacje zapisu/odczytu mogą przyspieszać zużycie mechaniczne dysku, ale nie jest to jednoznaczne z uszkodzeniem. Zalecane jest monitorowanie procesów systemowych i minimalizacja uruchomionych aplikacji. Problem pojawił się po reinstalacji systemu na wersji Home, wcześniej na Professional gra działała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA