logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NIe działa hibernacja w XP po zwiększeniu ilości RAMu.

barytek 20 Kwi 2008 08:36 4887 16
REKLAMA
  • #1 5056007
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Od kiedy zwiększyłem ilość pamięci raz z 512MB na 2GB hibernacja czasami nie działa. Plik hiberfil.sys jest na dysku i zajmuje 2GB. Czasami kiedy próbuje hibernować system pojawiają się problemy. Na początku hibernacji wszystko się dzieje normalnie. Włączają się połączenia sieciowe. Ekran gaśnie. Ale zamiast system zacząć kopiować Ram na dysk wszystko przerywa i system działa normalnie. W tray’u pawia się żółty trójkącik ostrzeżenia. Po na najechaniu na niego nie pokazuje się żaden opis a po kliknięciu na niego on znika. W „w opcjach zasilania znika zakładka hibernacja” Czy ktoś wie o co chodzi?

Moderowany przez marek216:

W temacie nie używamy słowa "problem". Regulamin.

• REKLAMA
  • #2 5056241
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Dokładałeś tylko RAM, czy jeszcze coś? Niektóre urządzenia domyślnie nie pozwalają na przejście komputera w stan hibernacji. Spróbuj wyłączyć hibernację za pomocą komendy powercfg -h off, zdefragmentować dysk i ponownie włączyć za pomocą komendy powercfg -h on.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #3 5056259
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    W jakim systemie plików masz sformatowaną partycję systemową? Jeżeli w FAT32 to jest to prawdopodobnie tego wina. Ten system mniewa problemy z plikami większymi od 2GB, generalnie nie należy do zbyt pewnych.

A wracając do tych urządzeń to uruchom Menadzera Urządzeń i sprawdż konfigurację zasilania takiego hardwaru jak karta audio, sieciowa, Wifi. Niestety nie powiem Tobie jak dokładnie tam dojść bo odpaliłem Debianka ale nie jest to jakoś szczególnie schowane żebyś tego nie znalazł
  • REKLAMA
  • #4 5056457
    barytek
    Poziom 23  
    Ale hibernacja zazwyczaj działa. Zaważyłem że to się dzieje po dłuższym działaniu systemu. Ram wymieniłem. Miałem 512 włożyłem dwie kości po 1GB, ponieważ płyta główna obsługuje dual-channel. Nic więcej nie zmieniałem. System plików to NTFS. Nie zmieniałem żadnej konfiguracji sprzętu. Nigdy takiego problemu nie było jaki jest teraz.
  • #5 5066815
    pondik
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam. Pozwolicie że przyłączę się do tematu, gdyż mam podobny problem. Mianowicie złożyłem sobie komputer: Galaxy Geforce 7300gt, 2x 1GB DDRII OCZ 800mhz, Amd Athlon 64 x2 Dual Core 5600+, baracuda 250gb na płycie GIGABYTE GA-M55S-S3 nForce 550 / Socket AM2 zasilacz: FORTRON FSP400-60PFN 350W. (Zasilacz i kartę zostawiłem sobie z poprzedniego komputera). Cały problem polega na tym że komputera nie da się wprowadzić w hibernację ani w stan wstrzymania. Zainstalowałem wszystkie sterowniki (wczoraj ściągnąłem ze stron nvidia i gigabite) itp itd. Wszystko chodzi świetnie oprócz hibernacji. Gdy naciskam "HIBERNACJA" lub "STAN WSTRZYMANIA" pokazuje się ekran "przygotowanie do przejścia w stan wstrzymania" ew. "przygotowanie do przejścia w stan hibernacji" i to wszystko, nic więcej się nie dzieje. Tylko dwa czy trzy razy zdarzyło mi się że wywaliło blue screen: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL ... Stop: 0x0000000A (0x00000000, 0x0000001C, 0x00000001, 0x804FAD30. I raz komputer się zresetował po czym wyświetlił raport o błędzie: C:\DOCUME~1\Dawid\USTAWI~1\Temp\WER5725.dir00\Mini042108-01.dmp
    C:\DOCUME~1\Dawid\USTAWI~1\Temp\WER5725.dir00\sysdata.xml. Format nie pomógł.. Naczytałem się różnych postów, lecz żaden nie poruszał dokładnie mojego problemu. Wynikało z nich że najprawdopodobniej winę ponosi pamięć RAM. Proszę o POMOC! Gdyż wizyta w którymś z lokalnych "pseudoserwisów" średnio mi się uśmiecha. Z góry dziękuję za pomoc.

PS
    Czy mi też się wydaje że ten zasilacz jest trochę za słaby dla reszty sprzętu..? :?
  • #6 5068018
    barytek
    Poziom 23  
    Czyli dodładnie to samo co u mnie. Z taką róznicą że stan wstrzyamnia działa poprawinie. Myślę że jest to wina pamięci ram. A błąd o którym pisałem wcześniej wygląda tak:
    Załączniki:
    • NIe działa hibernacja w XP po zwiększeniu ilości RAMu. bład systemu.JPG (4.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 5070267
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    A może jakiś walnięty ram ? system stabilnie działa ?

Może sprawdź memtest-em ?
    Może dual channel coś komplikuje ? Masz opcję wyłączenia tego trybu ?
  • REKLAMA
  • #9 5071090
    pondik
    Poziom 14  
    Zainstalowany system: Microsoft Windows XP Professional SP 2. Mam na płycie 4 sloty na RAM. Wypróbowałem każdy z nich. Sprawdzałem w trybie Single i DualRAM. Nic nie pomaga. Memtest zasówa na jednej kości już 7 godz i nie wywala żadnego błędu... :cry:
  • #10 5104375
    pondik
    Poziom 14  
    U mnie pomogło: kolejny format + najnowsze sterowniki do płyty i grafiki. Teraz śmiga i hibernacja i stan wstrzymania :D
  • #11 5606875
    joshulec
    Poziom 11  
    Już kiedyś miałem ten problem z ramem jak zwiększyłem z 1gb do 2 gb, wtedy pomogła poprawka ze stron microsoftu i zadziałała hibernacja.

Teraz po raz kolejny problem się powtórzył po wymianie procesora na nowszy (zmieniłem sam procek nic więcej)
    Z Athlona am2 X2 3600+ na 4850e
    Zasilacz nie będzie tu winien bo stary procesor brał 65wat a nowy 45.

Oczywiscie bios na początku wykrywał ten procek jako unknown ale aktualizacja biosa pomogła i teraz go widzi lecz hibernacja dalej nie działa.
    hmmm, ma ktoś jakiś pomysł?
  • #12 5608833
    pondik
    Poziom 14  
    Próbowałeś powyższych rozwiązań? Tj. instalacja najnowszych sterowników płyty i grafiki?
  • #14 5609168
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Z tego co pamiętam poza wyłączeniem i ponownym włączeniem hibernacji, trzeba też zwiększyć rozmiar pliku wymiany, no i na dysku musi być dostateczna ilość miejsca.
  • #15 5966368
    barytek
    Poziom 23  
    Dawno się tu nie odzywałem a to w końcu to ja ten post założyłem. Rozwiązaniem problemu okazała się reinstalacja systemu. Podejrzewam że przy zmianie procesora też był pomogła. Pozdrawiam i dziękuje za próbę pomocy.
  • #17 5966527
    barytek
    Poziom 23  
    Nie. Plik hibernacji najmował 2GB a na dysku jeszcze miałem ponad drugie tyle wolnego miejsca.

Podsumowanie tematu

✨ Po zwiększeniu pamięci RAM z 512MB do 2GB w systemie Windows XP Professional SP2 pojawiły się problemy z funkcją hibernacji. Plik hiberfil.sys o rozmiarze 2GB jest obecny na dysku, jednak podczas próby hibernacji system nie przechodzi w stan uśpienia, a proces jest przerywany bez komunikatów błędów, jedynie pojawia się żółty trójkąt ostrzegawczy bez opisu. Problem występuje głównie po dłuższym działaniu systemu. System plików to NTFS, a pamięć RAM testowana programem Memtest nie wykazała błędów. Próby wyłączenia i ponownego włączenia hibernacji za pomocą poleceń powercfg -h off/on oraz defragmentacja dysku nie przyniosły trwałej poprawy. Wskazywano na możliwe konflikty sprzętowe, szczególnie z pamięcią RAM i trybem dual-channel, jednak testy w trybach single i dual nie rozwiązały problemu. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy na konfiguracjach z kartą graficzną Galaxy Geforce 7300gt, procesorami AMD Athlon 64 X2 oraz płytami głównymi Gigabyte GA-M55S-S3. Rozwiązaniem okazała się reinstalacja systemu oraz instalacja najnowszych sterowników płyty głównej i karty graficznej. Dodatkowo zalecano sprawdzenie logów systemowych, zwiększenie rozmiaru pliku wymiany oraz zapewnienie odpowiedniej ilości wolnego miejsca na dysku. Aktualizacja BIOS-u była również pomocna w przypadku zmiany procesora na nowszy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA