logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka 400V na 230V - instalacja czteroprzewodowa

ArczeX 24 Lut 2015 14:08 12354 19
  • #1 14472392
    ArczeX
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Problem dość prosty, lecz chciałbym się doradzić, czy aby skuteczny i bezpieczny.

Instalacja w moim budynku gospodarczym to 400V 16A czteroprzewodowa 3 fazy i przewód ochronny.
    Przejściówka wyglądałaby następująco: do fazy L1, L2 lub L3 podłączam przewód jako "prądowy" zasilania 230V, a PE w gnieździe 400V łączę i wyprowadzam jako neutralny "0" oraz uziemienie w gnieździe 230V.
    Instalacja nie posiada "różnicówki", jedynie bezpieczniki "klepkowe" S301.

Gdyby moja instalacja była 5-przewodowa, nie byłoby problemu L1 z N i uziemienie PE 230V gotowe. Nawet na allegro można spotkać takie gotowe przejściówki.

Dodam, że przerobienie całej instalacji mija się z celem, przejściówka ma jedynie służyć sporadycznie do napędzania silnika 230V 1,5KW od małego kompresora.
  • #2 14472482
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Czy elektryk nie może ci na ścianie obok gniazda "400V" zamontować gniazdka 240V?
  • #3 14472540
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Jeżeli są to L1, L2, L3 i PE.... to może być ciężko :-(

pzdr
    -DAREK-
  • #4 14472561
    ArczeX
    Poziom 13  
    kindlar dzięki za kilka słów ale na forum nie szukam odpowiedzi typu "zadzwoń do elektryka", "niech ci to zrobi elektryk", "wykop całą instalację i puść nową" itp. Doskonale wiem gdzie mam dzwonić i pod jaki numer jeśli tylko będę elektryka potrzebował... więc nie zakładał bym tematu oczekując takiej odpowiedzi.
    Dodam że pomysł z 80m przedłużką którą będę podłączał w budynku mieszkalnym też odpada :)

Również na logikę po co wydawać tysiąc czy też tysiące na coś co chcę użyć raz czy dwa razy w miesiącu z zachowaniem dystansu i ostrożności ?

Proszę o jakąś rzeczową rozsądną odpowiedź popartą teorią czy też praktyką.

Darom napisał:

Dokładnie dlatego zwracam się na forum o radę kolegów którzy będą w stanie logicznie wyjaśnić czy taka przejściówka ma możliwość działania.
  • #5 14472587
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    ArczeX napisał:

Darom napisał:

Dokładnie dlatego zwracam się na forum o radę kolegów którzy będą w stanie logicznie wyjaśnić czy taka przejściówka ma możliwość działania.

Nie.
  • #6 14473026
    ArczeX
    Poziom 13  
    lukiiiii napisał:

Nie.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :-?

Ale skoro mam instalacje starego typu TN-C a przewód PE w gnieździe 400V jest PEN ?
  • #7 14473117
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    ArczeX napisał:
    lukiiiii napisał:

Nie.

Ale skoro mam instalacje starego typu TN-C a przewód PE w gnieździe 400V jest PEN ?

Czy PEN to zależy od przekroju kabla. Na samym początku nie raczyłeś o tym napisać.
    Przedłużacze z podziałem N i PE oraz przejścówką z 400V to bardzo zły i niebezpieczny pomysł, rzekłbym niedopuszczalny.
    Trzeba zamontować w miejscu gniazda 400V małą rozdzielnicę i tam dokonać prawidłowego rozdziału Ni PE oraz doprowadzić instalacje do gniazd (zamontowanych na stałe) nieco niżej, nie zapominając o ochronie przeciwprażeniowej, RCD, zabezpieczeniach i wyłączniku.

Temat dla elektryka.
  • #8 14473361
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Czy ja dobrze zrozumiałem, kolega chce co jakiś czas rozwijać przedłużacz 80 m by sobie podłączyć silnik?
  • #9 14474227
    ArczeX
    Poziom 13  
    Krzysztof Reszka napisał:
    Czy ja dobrze zrozumiałem, kolega chce co jakiś czas rozwijać przedłużacz 80 m by sobie podłączyć silnik?

80m powiedziane nad wyrost aby ktoś nie przytaczał podobnych pomysłów z przedłużaczem, jednakże sens tego tematu biegnie w kierunku idei właśnie NIE rozwijania przedłużacza lecz przerobieniu instalacji 400V o dodatkowe napięcie 230V które jednakowo "odciąży" domową instalację piekarnik + mikrofala dodatkowe kilka urządzeń elektrycznych i jeszcze silnik, a instalacja 400V jest praktycznie nieużywana, a już na pewno w czasie pracy silnika.

Łukasz-O napisał:
    Czy PEN to zależy od przekroju kabla.

Spokojnie wygląda na średnicę ponad 3mm przypuszczam że będzie 10mm2 w Cu (jutro zmierzę dokładnie)

Łukasz-O napisał:
    Przedłużacze z podziałem N i PE oraz przejścówką z 400V to bardzo zły i niebezpieczny pomysł, rzekłbym niedopuszczalny.

Czemu tak uważasz jeśli gnazdo 230V nigdy nie było by przeciążane większym prądem niż 8A ? dodatkowo na fazie przewodu używanego w gnieździe 230V zastosowałbym wyłącznik nadprądowy S301 B10.
    Moja całą leciwa instalacja ma jedynie zabezpieczenia w postaci wyłączników nadprądowych "S" oraz bezpieczników topikowych.
    Łukasz-O napisał:
    Trzeba zamontować w miejscu gniazda 400V małą rozdzielnicę i tam dokonać prawidłowego rozdziału Ni PE oraz doprowadzić instalacje do gniazd (zamontowanych na stałe) nieco niżej, nie zapominając o ochronie przeciwprażeniowej, RCD, zabezpieczeniach i wyłączniku.

Rozdzielnia wymagałaby uziomu co w moim budynku gospodarczym nie występuje. Uziom szpilkowy 30Ω nie jest prosty do wykonania.
    Zabezpieczanie "zerowaniem" które przestawiłem w pierwszym poście nie było by wystarczające w przypadku PEN ?
  • #10 14474289
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    ArczeX napisał:

Czemu tak uważasz jeśli gnazdo 230V nigdy nie było by przeciążane większym prądem niż 8A ? dodatkowo na fazie przewodu używanego w gnieździe 230V zastosowałbym wyłącznik nadprądowy S301 B10.

Tu nie o przeciążenie chodzi.
    ArczeX napisał:
    Rozdzielnia wymagałaby uziomu co w moim budynku gospodarczym nie występuje. Uziom szpilkowy 30Ω nie jest prosty do wykonania.
    Zabezpieczanie "zerowaniem" które przestawiłem w pierwszym poście nie było by wystarczające w przypadku PEN ?

Ja pisałem o rozdzielnicy, a nie rozdzielni. Jaki znowu uziom? Skąd wartość akurat 30Ω?
    Nie, zerowania nie wykonuje się we wtyczkach, przedłużaczach czy przejściówkch.

Kolego ewidentnie szukasz poparcia swoich wizji. Niestety, nie to forum.
  • #11 14474302
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    ArczeX napisał:
    Rozdzielnia wymagałaby uziomu

A do czego to kolega potrzebuje . Nie wiedząc co to jest i do czego służy nie powinien sobie kolega tym "uziomem " zaprzątać głowy . Posłuchać dobrej rady kolegi Łukasza zabudować coś takiego , proste , skuteczne i co najważniejsze bezpieczne .
    Na przykład typ mikołajki z firmy PCE
    http://www.iesa.pl/pobierz/oferta-dostawcy/pce/rozdzielnice-obudowy-i-akcesoria.pdf
  • #12 14474464
    ArczeX
    Poziom 13  
    Łukasz-O napisał:
    Ja pisałem o rozdzielnicy, a nie rozdzielni.

W takim razie ja pomyliłem pojęcia sugerując się wykonaniem rozdzielni jak na poniższym zdjęciu PEN rozdzielony na N i PE z uziomem.

Łukasz-O napisał:
    Skąd wartość akurat 30Ω?

30Ω że jeśli dobrze doczytałem w zasobach internetu uziom powinien mieć rezystancję mniejszą lub równą 30Ω

Krzysztof Reszka napisał:
    Posłuchać dobrej rady kolegi Łukasza zabudować coś takiego , proste , skuteczne i co najważniejsze bezpieczne .
    Na przykład typ mikołajki z firmy PCE
    http://www.iesa.pl/pobierz/oferta-dostawcy/pce/rozdzielnice-obudowy-i-akcesoria.pdf

Dokładnie tej rady chcę słuchać i taką rozdzielnicę zakupić.
    Kwestia podłączenia takiej rozdzielnicy o którą jeszcze muszę dopytać, zapewne będą tam wejścia na fazy oraz dwie szyny PE i N i teraz PEN dokręcam do PE i z niego robię mostek do N ?
  • #13 14474475
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    ArczeX napisał:
    Łukasz-O napisał:
    Ja pisałem o rozdzielnicy, a nie rozdzielni.

W takim razie ja pomyliłem pojęcia sugerując się wykonaniem rozdzielni jak na poniższym zdjęciu PEN rozdzielony na N i PE z uziomem.

1. Polecam sprawdzenie, co to rozdzielnia. Obiekt ze zdjęcia nim nie jest.
    2. Skąd kolega ma to zdjęcie i jaki opis był przy nim? To nie jest przykład zgodnego z normami podziału PEN.
  • #14 14474511
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    ArczeX napisał:
    Kwestia podłączenia takiej rozdzielnicy o którą jeszcze muszę dopytać, zapewne będą tam wejścia na fazy oraz dwie szyny PE i N i teraz PEN dokręcam do PE i z niego robię mostek do N ?

A masz w ogóle pewność, że układ sieci to TN ?
  • #15 14474719
    ArczeX
    Poziom 13  
    TWK napisał:

1. Polecam sprawdzenie, co to rozdzielnia. Obiekt ze zdjęcia nim nie jest.

Kolejny błąd dalej już poprawnie zwany rozdzielnicą
    TWK napisał:
    2. Skąd kolega ma to zdjęcie i jaki opis był przy nim? To nie jest przykład zgodnego z normami podziału PEN.

Przykłądowe zdjęcie wyrwane z sieci dla poprawy poniżej zamieszczam prawidłowe połączenie ( chodź jeśli nadal jest złe to ja już mam mętlik w głowie )
    zbich70 napisał:
    A masz w ogóle pewność, że układ sieci to TN ?

Grubość przewodu, zerowanie w budynku mieszkalnym wskazują na TN dziwne by było robienie uziomu jedynie do 400V w budynku gospodarczym ? a pominiecie tego zabiegu w budynku mieszkalnym. ( dla pewności może jeszcze zadzwonię i zapytam )
  • #16 14474736
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    ArczeX napisał:

Przykłądowe zdjęcie wyrwane z sieci

Ładnie to tak kopiować zdjęcia z "sieci" nie podając źródła? Następnym razem czytaj co napisano pod zdjęciem, zanim będziesz traktował je jak wyrocznię.

ArczeX napisał:
    Grubość przewodu, zerowanie w budynku mieszkalnym wskazują na TN dziwne by było robienie uziomu jedynie do 400V w budynku gospodarczym ? a pominiecie tego zabiegu w budynku mieszkalnym. ( dla pewności może jeszcze zadzwonię i zapytam )

Grubość przewodu nie ma nic wspólnego z układem zasilającym. Kolega strasznie myli pojęcia, w dosłownie każdej kwestii. To nie jest temat dla Ciebie, wezwij elektryka. On będzie wiedział co zrobić.
  • #17 14474781
    ArczeX
    Poziom 13  
    Łukasz-O napisał:
    Ładnie to tak kopiować zdjęcia z "sieci" nie podając źródła? Następnym razem czytaj co napisano pod zdjęciem, zanim będziesz traktował je jak wyrocznię.

Szczerze nie przywiązuję "do podpisywania źródeł" jakiejś wyższej uwagi gdyż nie mam zamiaru podszywać się w jakimkolwiek stopniu pod autora zdjęć czy też używać ich w jakiejś publikacji z której czerpał bym materialne zyski lub korzyści :)
    Łukasz-O napisał:
    Grubość przewodu nie ma nic wspólnego z układem zasilającym.

Czemu tak uważasz ? TN-C wyraźnie przewód PEN musi mieć 10mm2 w Cu dodatkowo jest zerowany gdyby występował np. 2.5mm2 wtedy już mamy przypuszczalnie inny układ zasilania lub niepoprawne podłączenie TN-C ? dodatkowo jeśli w budynku mieszkalnym jest zerowanie a zasianie 400V w budynku gospodarczym nie ma uziomu jako PE to wskazania padają na podłączenie PEN... bo chyba żaden elektryk nie podłączyłby przewodu neutralnego z instalacji TT jako przewodu PE ?

Łukasz-O napisał:
    To nie jest temat dla Ciebie, wezwij elektryka. On będzie wiedział co zrobić.
    za kładzenie nowych instalacji bym się nie brał to oczywiste ale myślę że podłączenie małej rozdzielnicy budowlanej nie jest czymś ponad moje siły
  • #18 14475379
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    ArczeX napisał:
    chyba żaden elektryk nie podłączyłby przewodu neutralnego z instalacji TT jako przewodu PE ?

Jasne...
    Po tobie też przyjdzie pseudo-elektryk, zobaczy N połączony z PE i tylko na tej podstawie orzeknie, że jest to układ TN nie zadając sobie trudu sprawdzenia jaki jest w rzeczywistości. "Bo przecież w TT nikt by tego nie zrobił".
    I kula śnieżna się toczy... :|
  • #19 14475764
    ArczeX
    Poziom 13  
    Nie ma co się spierać i spekulować w temacie TT czy TN rozróżnienie jest trudne a dla przeciętnego człowieka niewykonalne. Moje przypuszczenia są TN ale nic na "chyba" nie mam i nie miałem zamiaru robić, stąd oczywiste założenie tematu na forum. Dzwonię na pogotowie elektryczne i wszystko będzie wiadome.
    I myślę że to nie miejsce na mówienie kto jest pseudo-elektrykiem bo nie modyfikuje w olbrzymim stopniu instalacji czy też przerabiam na inną gdyż nie mam wystarczającej wiedzy i uprawnień aby tego dokonać, a poszerzenie wiedzy na temat podłączenia rozdzielnicy budowlanej jestem chyba w stanie przyjąć.
  • #20 14478631
    jaspi85
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    To prawda elektryka to ciężki orzech do zgryzienia zwłaszcza tym sieci.
    Mam pytanie ile masz przewodów we wtyczce że chcesz mieć przejściówkę 400/230V? bo to ważne.
    Potem jakie masz tam kolory tych kabelków?
    Na pewno masz 3xL+PE czy może 3xL+PEN? Bo to duża różnica jest.
    Być może masz PEN a nie PE bo ja się z tym nie spotkałem.
    Chyba że mówisz o PE+N w sieci TN-S lub w TN-C-S bo samo TN-C ma tylko PEN.

Załóżmy że masz 3xL+PEN to możesz dać transformator separacyjny
    3x400V ukł. skojarzony w gwiazda/3x230V ukł. skojarzony w gwiazda bądź trójkąt.
    Napięcie 230V bierzemy wtedy z L1 L2 L3, a PEN zostawiamy i mogą być asymetrie w pozostałych fazach nieobciążonych.
    Trzeba też uważać na między fazowe napięcie pomiędzy trzema przedłużaczami jeśli dojdzie do przebicia pomiędzy dwoma urządzeniami na dwóch przedłużaczach.
    Chyba że się znajdzie specjalny transformator fabryczny gotowy 400V/230V jako jedno wyjście. Mimo wszystko było by dobrze stosować transformatora separacyjnego/galwanicznego czy bezpieczeństwa jak kto woli.

Ewentualnie 3x400Vna wejściu, a na wyjściu 3x76-78V połączone w szereg, da wynik prawie równą napięciu sieci 228-234V, a obciążenie każdej fazy będzie równe i nie będzie asymetrii między fazowo w sieci.
    Czyli jedna cewka koniec z początkiem drugiej cewki, druga cewka z początkiem trzeciej cewki, Mamy wtedy cewka pierwsza początek i trzecia cewka koniec i na tym będzie 230V. Jest to suma z trzech cewek na transformatorze.

Unikniemy też napięcia miedzy fazowe bo jest tylko jedno mocne napięcie 228-234V.Opcja bezpieczna ale droga. ja właśnie tą ostatnią opcję mam dla agregatu prądotwórczego tylko muszę przezwoić uzwojenie wyjściowe.
    Jeśli coś źle napisałem to poprawcie mnie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia przejściówki z instalacji 400V na 230V w czteroprzewodowej instalacji trójfazowej. Wskazał, że planuje używać przejściówki sporadycznie do zasilania silnika 230V o mocy 1,5 kW. W odpowiedziach podkreślono, że takie rozwiązanie może być niebezpieczne, a zalecane jest zainstalowanie małej rozdzielnicy, aby prawidłowo rozdzielić przewody N i PE. Użytkownik został również ostrzeżony przed używaniem przedłużaczy oraz o konieczności zapewnienia odpowiednich zabezpieczeń, takich jak RCD. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące układów zasilania TN-C i TT oraz znaczenie odpowiedniego uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA