logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch PSS 250AE vs GSS 23AE – którą szlifierkę oscylacyjną wybrać do domu?

futrzaken 02 Mar 2015 21:40 2451 10
REKLAMA
  • #1 14494398
    futrzaken
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Zamierzam kupić szlifierkę oscylacyjną, która ma prostokątną płaszczyznę roboczą oraz regulowaną prędkość. Po przeszukaniu różnych firm wybrałem dwa modele Bosch pss 250ae oraz Bosch gss 23ae. Szlifierki są bardzo podobne, w niebieskim boschu lepsze jest mocowanie papieru. Ktoś używał tych oto elektronarzędzi i może coś o nich powiedzieć, czy warto kupić jedną z nich, czy warto dopłacić do niebieskiego boscha, czy szukać coś innego? Szlifierkę zamierzam używać amatorsko przy domu.
  • REKLAMA
  • #2 14494625
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14494816
    futrzaken
    Poziom 11  
    Potrzebuje do usuwania starego lakieru, farby olejnej, rdzy oraz do szlifowania wykończającego drzewa.
  • #4 14494828
    Oprysk Stonki
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Jak do amatorskich to nie przepłacaj. Mam szlifierkę firmy eurotec czy eurocraft, nie pamiętam nazwy, w każdym razie jednej z tych firm co "pies na nią s*ał"; ale spisuje się nadzwyczaj dobrze. Jak będę na działce to spiszę co to za model. Ma regulację obrotów, świetnie łapie papier bo dobrze rozwiązane szczęki, i co najważniejsze nie przegrzewa się i nie ma mrowienia w rękach nawet po trzech godzinach pracy non stop. Przerobiła z 200 godzin i na komutatorze śladu nie ma by cokolwiek chodziła.
  • #5 14495106
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Tanszy jest DeWalt D26441 i o bardzo dobrych parametrach szlifowania, a ja odobiście preferuję Dewalt D26453 125mm Random orbital. Lepiej wyrownuje powierzchnie od typowo oscylacyjnych.
  • #6 14498149
    futrzaken
    Poziom 11  
    Zależy mi również na szlifowaniu ścian, więc chodzi mi bardziej o szlifierki z większą płytą szlifierską tj. przy Boschu gss 23ae (92x182mm).
  • REKLAMA
  • #7 14498620
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Toż to PROFANACJA ....
    .... do szlifowania gipsów ścian są inne narzędzia!!!!!
    Jeżeli użyjesz tego narzędzia do w.w. pracy to ją zniszczysz w extra tempie, po jakimś czasie nieużywania gips zaschnie i spowoduje , że silnik nie będzie działał - zaklei łożyska albo doprowadzi do zniszczenia łożysk.
    Doraźnie możesz się posłużyć do ścian , ale licz się z końcowym efektem.
    Nie ma czegoś takiego jak narzędzie uniwersalne do wszystkiego.
    No cóż, jeżeli już jednak się zdecydujesz na prace nie tylko przy drzewie , szlifowaniu powierzchni metalowych iiiii ścian to kup narzędzie tanie , jednorazówkę, którą bez żalu wyrzucisz.
    Sławek
  • #8 14498645
    futrzaken
    Poziom 11  
    No to zostanę przy drewnie i przy metalu.
  • #9 14499209
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    futrzaken napisał:
    Zależy mi również na szlifowaniu ścian, więc chodzi mi bardziej o szlifierki z większą płytą szlifierską tj. przy Boschu gss 23ae (92x182mm).

Większa płyta wcale nie oznacza szybszej roboty, czy też równiejszej powierzchni po szlifowaniu.
    Jest raczej odwrotnie, wieksza płyta = gorsza wydajność pracy, bo są większe opory powierzchni przy małej masie maszyny. Trzęsie ona wtedy twoją ręką i silnikiem, a nie płytą.
    Dewalty ktore podałem maja duże obroty przy małych 2-3mm zataczanych kręgach, a random orbital dodatkowo obracą całą plytą co zmiejsza zapychanie się papieru i jego grzęźnięciu w rowkach szlifu.
  • #10 16603931
    witek1965
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    pozwolę podpiąć się pod temat. mam do oczyszczenia stół i ławę. materiał dąb, ale powierzchnia blatów to raczej okleina. Chciałbym zedrzeć stary lakier i nałożyć nowa warstwę. Czy uzyc do tego szlifierki oscylacyjnej czy mimośrodowej ?
    W drugim etapie będzie szlifowanie desek dębowych o długości 240cm i szerokości 9 i 12 cm. Deski przeszły przez grubościówkę.
    jako, że zakres pracy nie jest duży i raczej amatorki, to proszę nie polecajcie mi urządzeń np. Festool, ale też nie Eurotec, czy Titan, czy jakiś inny wynalazek. Rozpatrywałem Maktec, ale rozważę każdą inna rozsądna propozycję.
  • REKLAMA
  • #11 16604052
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1123
    Do szlifowania desek to raczej użył bym "czołgu", czyli szlifierki taśmowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup szlifierki oscylacyjnej do amatorskiego użytku, preferując modele z prostokątną płaszczyzną roboczą i regulowaną prędkością. Rozważa modele Bosch PSS 250AE oraz Bosch GSS 23AE, zwracając uwagę na lepsze mocowanie papieru w modelu niebieskim. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby nie przepłacać, polecając tańsze alternatywy, takie jak DeWalt D26441 i D26453, które oferują dobre parametry szlifowania. Wskazano również, że większa płyta szlifierska nie zawsze przekłada się na lepszą wydajność. Użytkownik planuje używać szlifierki głównie do usuwania lakieru, farby olejnej oraz szlifowania drewna, a także rozważa szlifowanie ścian, co może wymagać innego narzędzia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA