logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie wzmacniacza w.cz antenowego 80-110MHz - jak podłączyć antenę?

prociomen007 03 Mar 2015 19:55 687 1
REKLAMA
  • #1 14497263
    prociomen007
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam, szukam informacji na temat projektowania wzmacniaczy antenowych. Chodzi mi o układ rezonansowy ( dostrajany pod zadaną częstotliwość ) z przedziału 80 – 110MHz. Wiem jak projektować wzmacniacze rezonansowe na zadane pasma ale mam problem z tym jak robić to dla sygnałów zbieranych z anteny ( Jaką amplitudę w ogóle mają takie sygnały ściągane z anteny ) . Zazwyczaj wzmacniacz czy to wspólna baza, emiter czy kolektor ma wejście sygnałowe. W przypadku anteny nie bardzo wiem czy pod takie wejście należy ją podłączać czy jakoś inaczej się to realizuje. Czy filtr rezonansowy powinien być od razu przy wejściu sygnału. Może ktoś poleci jakąś literaturę bo pewno siedzi tego mnóstwo w radioodbiornikach…
  • REKLAMA
  • #2 14498543
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    prociomen007 napisał:
    ale mam problem z tym jak robić to dla sygnałów zbieranych z anteny ( Jaką amplitudę w ogóle mają takie sygnały ściągane z anteny )

Rzędu mikrowoltów.

prociomen007 napisał:
    Zazwyczaj wzmacniacz czy to wspólna baza, emiter czy kolektor ma wejście sygnałowe.

Nie zawsze wspólna baza - przy zastosowaniu nowoczesnych tranzystorów wspólny emiter lub wspólne źródło także.

prociomen007 napisał:
    Czy filtr rezonansowy powinien być od razu przy wejściu sygnału.

Jest to zalecane, bo w przeciwnym wypadku wzmacniacz jest sięw stanie przesterować sygnałami spoza pasma użytecznego.
REKLAMA