logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o studiach zaocznych AiR na AGH

04 Mar 2015 18:32 5484 20
  • #1 14500138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 14500532
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Ok, spoko, pełen luz, wal jak w dym.
  • #3 14500915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14500961
    dedito
    Poziom 39  
    Jest mniejszy luz, wiadomo, zaoczne to nie to samo co dzienne. (byłem na obydwu).
    W sumie zależy jak na to spojrzeć, czy wolisz tydzień spokojnego kształcenia, czy weekendową gonitwę i potem tydzień/dwa/trzy oddechu, jeśli masz na to warunki.
    Podejście do studenta zależy od niego samego, hehe.
    Nie przypominam sobie programowania PLC (ale już późno więc może amnezja mnie dopadła). Na pewno pamiętam, że był język programowania C.
    Ile osób kończy studia to nie wiem bo nie prowadziłem statystyk :) Myślę, że "ubijalność" jest na podobnym poziomie co na dziennych :)
    Na koniec prosta rada, jak nie masz pojęcia o AiR to idż lepiej na dzienne bo zaoczne są dla praktyków już pracujących w zawodzie co chcą poszerzyć swoją wiedzę więc wiele rzeczy na zaocznych się pomija z założenia, że już się posiada pewną wiedzę w kierunku na którym się studiuje.
  • #5 14501151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14501314
    dedito
    Poziom 39  
    Solidniejsze wykształcenie otrzymasz na dziennych.
    Skoro jesteś samoukiem to w ogóle studia ci nie potrzebne :)
    W ostateczności i tak liczy się to co potrafisz zrobić z własną wiedzą, umiejętności stosowania wiedzy w pracy zawodowej. Ciężko więc zakładać z góry, że ktoś będzie lepszy z dzienny od tego co studiował zaocznie. Znam nawet przykłady takich samouków co są lepsi od niejednego inżyniera, ale to są wyjątki od reguły i podtrzymuję pierwsze zdanie.
    nor222 napisał:
    wlasnie myslalem ze jak pomijaja pewne rzeczy na zaocznych to jest latwiej
    odno śnie tego to można to sklasyfikować w kategoriach oportunizmu ;)
  • #7 14501332
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14501365
    dedito
    Poziom 39  
    nor222 napisał:
    tak, ale po studiach latwiej bedzie chocby zalapac sie na jakis staz.
    Staż masz już w trakcie studiów, a bez studiów po co ci staż ?
  • #9 14506671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14515971
    wojtq125
    Poziom 10  
    Ja studiuję dziennie AiR na imirze i to naprawdę loteria na kogo się trafi z prowadzących. Przez całe studia przewija się cała masa różnych typów. Co do matlaba to jest go dość dużo. No i przede wszystkim nie oczekuj że jak wyjdziesz ze studiów to będziesz super specjalistą. To nie MIT, gdzie płacisz ciężkie pieniądze za naukę. Przygotuj się na zawód, gdy dojdziesz do przedmiotu 'podstawy automatyki' i będziesz się bawił transformatą Laplace'a i liczbami zespolonymi zamiast programować PLC-ki :)
  • #11 14684399
    donDiabloSxP
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Odkopie trochę temat, bo nie chcę tworzyć następnego o tym samym.
    Przekopałem cały internet i nikt nie pisze o progu punktowym na zaoczne studia.
    Czy jest tak, że wystarczy dać kasę na stół i nie patrzy się w ogólne na punkty czy jest jednak jakiś tam próg? Interesuje mnie właśnie AiR i ew. EiT lub elektrotechnika.
  • #12 14713196
    greg941
    Poziom 2  
    Mam pytanie do studiujących ten kierunek( Air zaocznie) wybieram sie na ten kierunek mialem podstawy z automatyki w technikum , gorzej z matma wiadome technikum , pracuje na sterownii w branzy przemyslu chemicznego wiec mam doczynienia z automatyka przemysłowa i moje pytanie czy student z solidna podstawa z matematyki da rade na tym kierunku ? Jak wygladaja zajecia na zaocznych z matematyki? Pozdrawiam i proszę o odpowiedz
  • #13 15222534
    greg941
    Poziom 2  
    Pomoże mi ktoś jakąś radą . Mam dylemat czy iść na studia zaoczne na AiR czy nie ? Pozdrawiam .
  • #14 15225066
    dedito
    Poziom 39  
    greg941 napisał:
    czy iść na studia zaoczne na AiR czy nie ?
    nie
  • #15 15228633
    greg941
    Poziom 2  
    dlaczego dedito ???
  • #16 15231101
    dedito
    Poziom 39  
    Bo studia zaoczne są (z założenia) dla ludzi, którzy mają już jakąś wiedzę w kierunku, który chcą studiować.
    Ktoś kto nie ma wiedzy kierunkowej będzie miał ciężko bo na takich studiach pomija się wiele rzeczy, program jest okrojony do niezbędnego minimum w stosunku do pełnego programu jaki znajdziesz na studiach dziennych/stacjonarnych.
    Jeśli nie jesteś dość ambitny, żeby we własnym zakresie nadrobić materiał, możesz opuścić uczelnię z brakami w wiedzy.
  • #17 15232256
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    dedito napisał:
    Bo studia zaoczne są (z założenia) dla ludzi, którzy mają już jakąś wiedzę w kierunku, który chcą studiować.
    Ktoś kto nie ma wiedzy kierunkowej będzie miał ciężko bo na takich studiach pomija się wiele rzeczy, program jest okrojony do niezbędnego minimum w stosunku do pełnego programu jaki znajdziesz na studiach dziennych/stacjonarnych.
    Jeśli nie jesteś dość ambitny, żeby we własnym zakresie nadrobić materiał, możesz opuścić uczelnię z brakami w wiedzy.

Wiedza z zakresu mechatroniki wystarczy? Interesuje mnie AiR na AGH, tylko czy po technikum kalkuluje się iść na studia zaoczne.
  • #18 15234819
    dedito
    Poziom 39  
    Wojciech. napisał:
    Wiedza z zakresu mechatroniki wystarczy? Interesuje mnie AiR na AGH,
    Zobacz program studiów i sam sobie odpowiedz na pytanie.
    Wojciech. napisał:
    czy po technikum kalkuluje się iść na studia zaoczne
    Co ma do tego technikum? To jest twój wybór uzależniony od twojej sytuacji finansowej i ambicji.
  • #19 15236234
    greg941
    Poziom 2  
    Zrobiłem sobie rok przerwy w tym czasie programuje roboty Lego Mindstorms , proste programy (podstawy) C++ , rysuje w Solid Edge ,uczę się matematyki już jestem na całkach potrójnych , . Jak myślisz dedito jakbym jeszcze opanował niektóre zagadnienia z automatyki dam sobie radę . ??
  • #20 15236548
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    dedito napisał:
    Wojciech. napisał:
    Wiedza z zakresu mechatroniki wystarczy? Interesuje mnie AiR na AGH,
    Zobacz program studiów i sam sobie odpowiedz na pytanie.
    Wojciech. napisał:
    czy po technikum kalkuluje się iść na studia zaoczne
    Co ma do tego technikum? To jest twój wybór uzależniony od twojej sytuacji finansowej i ambicji.

Czyli według Ciebie osoby idące na studia zaoczne są mniej ambitne?
  • #21 15237291
    dedito
    Poziom 39  
    Wojciech. napisał:
    Czyli według Ciebie osoby idące na studia zaoczne są mniej ambitne?
    Nie.
    greg941 napisał:
    Zrobiłem sobie rok przerwy w tym czasie programuje roboty Lego Mindstorms , proste programy (podstawy) C++ , rysuje w Solid Edge ,uczę się matematyki już jestem na całkach potrójnych , . Jak myślisz dedito jakbym jeszcze opanował niektóre zagadnienia z automatyki dam sobie radę . ?
    Z twoją ambicją, bez problemu. Sam fakt, że doszłeś do całek potrójnych do których nawet nie dojdziesz na zaocznych AiR, daje spore szanse na sukces jeśli będziesz systematyczny. Jeszcze odnośnie całek, jeśli wyłożą ci całki podwójne to będzie dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Studia zaoczne na kierunku Automatyka i Robotyka (AiR) na AGH są postrzegane jako mniej wymagające niż studia dzienne, co może być korzystne dla osób pracujących w branży. Wiele osób zauważa, że program zaoczny pomija niektóre podstawowe zagadnienia, co może stanowić wyzwanie dla studentów bez wcześniejszej wiedzy technicznej. Wskazano, że solidne podstawy matematyki są istotne, a umiejętności samodzielnego uczenia się mogą pomóc w nadrobieniu braków. Zajęcia często obejmują programowanie w MATLABie, a także podstawy automatyki. Wiele osób podkreśla, że studia zaoczne są bardziej odpowiednie dla praktyków, którzy już pracują w zawodzie. W kontekście staży, studia dzienne mogą ułatwić ich zdobycie, jednak nie są one konieczne do nauki praktycznych umiejętności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA