logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers ZSE24-3MFK - Jak ustawić c.o. i c.w.u. by piec częściej się załączał?

Atamras 05 Mar 2015 00:13 1662 3
REKLAMA
  • #1 14501514
    Atamras
    Poziom 2  
    Witam.

Mam piec Junkers dwufunkcyjny ZSE24 i mały problem poza tym, że zupełnie nie mam pojęcia jak to ustawić.

Jeśli ktoś ma cierpliwośc i chęć odpisania to będę wdzięczny.

Temperturę c.o. mam ustawioną na "1" a c.w.u na 45st.
    Piec podgrzewa do tej temperatury przez ok 30 min jest dobrze. Potem temperatura wody w zasobniku spada(a na wyświetlaczu z 45 spada do 29).
    Niestety za nim się załączy mija zbyt dużo czasu i kaloryfery są zimne a woda w kracie ciepława(29 stopni).
    Czy przestawienie na "2" lub "3" spowoduje, że piec będzie się częściej załączał czy tylko wzrost maksymalnej temperatury.
    Jeśli na 1 spada z 41 do 29 to czy na 2 też będzie spadać do 29 stopni.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14503827
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Musisz się określić: czy masz kocioł 2-funkcyjny przepływowy ? czy 1-funkcyjny do współpracy z zewnętrznym zasobnikiem c.w. ?...Ustawianie termostatu c.o. na zakres 1 - nie polecam, regulacja mało precyzyjna, "płyta się gubi", termostat głupieje. Jeżeli nie masz regulatora pokojowego ustaw min. 2 jeżeli to wystarczy do uzyskania komfortu cieplnego czyli ok. 21°C. Jeśli chodzi o c.w. to temperatura wg. potrzeb.
  • REKLAMA
  • #3 14504487
    Atamras
    Poziom 2  
    Model tego Junkers jest w temacie. Wydawało mi się, że jest dwu-funkcyjny widać jestem w błędzie.
  • Pomocny post
    #4 14504852
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    To o ile temperatura spadnie zależy od ustawień serwisowych na płycie. Jaki parametry wpisał serwisant podczas uruchomienia nie zgadnę. Funkcję które się ustawiało to: moc co,moc cw,takt i histerezę... Tak jak pisałem zakresu 1 nie polecam. Należy pamiętać ,że zbyt intensywna praca i częste załączenia to wyższe zużycie gazu. Za całkowicie wygrzane grzejniki trzeba zapłacić. Jeżeli kocioł wychładza zasobnik podczas pracy na c.o. może to oznaczać defekt zaworu 3-drogowego.
REKLAMA