Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel astra g 1.6 8v 75 km falujące obroty po odpaleniu

sajmon 83 10 Mar 2015 19:53 4353 6
    sajmon 83
    Level 9  
    Opel astra g 1.6 8v 75 km pb + lpg, przebieg 170 tys. objaw występuje tylko na benzynie. W niskich temperaturach (poniżej ok. 5 st.) zaraz po odpaleniu przez ok. 30 sek max do 1 minuty obroty falują, po dodaniu gazu wchodzi na obroty ale przy schodzeniu z nich i na biegu jałowym czuć wyraźnie falowanie. Po max 1 minucie, czasem już po 30 sek lub po kilkukrotnym przegazowaniu obroty stabilizują się auto prawidlowo wchodzi i schodzi z obrotów. Objawu nie ma przy wyższych temperaturach pow. ok +5 stopni. Generalnie auto ma moc, czasem jedynie przy przyspieszaniu w pierwszym momencie pojawia się moment (ok 1 sek.) "zadławienia". Świece i przewody zmienione, silniczek krokowy też, egr zaślepiony.
    domex32
    Moderator of Cars
    Teraz musisz wykonać diagnostykę, zwróć uwagę na masę powietrza w momencie bujania obrotami, ilość kroków regulatora wolnych obrotów oraz sygnału z czujnika TPS, zweryfikuj, ewentualnie zrzut parametrów wrzuć na forum w momencie wystąpienia usterki.
    Oprysk Stonki
    Level 29  
    domex, ale to X16SZR, jak tam jest mierzona masa powietrza jak nie ma MAF? ja to bym wyjął sterownik, jest koło aku w nim grzebał, pól godziny roboty i po sprawie.
    sajmon 83
    Level 9  
    Panowie nie posiadam interfejsu do diagnostyki... ten silnik nie posiada MAF to jednopunkt z zaworem sterującym ciepłe/zimne powietrze.
    Jesli chodzi o sterownik to mówimy o komputerze? Co powinienem zrobić? Nie jestem elektrykiem/elektronikiem.

W międzyczasie pojawiał sie jeszcze problem z zapachem benzyny w kabinie i z wydechu, najczęściej było to po odpaleniu i przegazowaniu np w celu przyłączenia na lpg. Postanowiłem wymienić czujnik temperatury bo już prędzej gazownikowi był poderzany (nie przechodził na lpg przy zadanej temp. silnika). Po tej operacji zapach z wydechu zniknął i w kabinie też ale od kilku dni w kabinie znów wróciło. Czy to może być związane z tym falowaniem? Może gdzieś na dolocie jest nieszczelność. Puszka (nie wiem jak się to nazywa rezonator?) nad obudową przepustnicy wydaje się ok, uszczelka też, przepustnica nie ma luzu.
    Oprysk Stonki
    Level 29  
    sajmon 83 wrote:
    Co powinienem zrobić? Nie jestem elektrykiem/elektronikiem.

Oddać samochód do elektryka jak się nie znasz. Ja wczoraj zaniosłem dwa laptopy które mocno przymuliły do informatyka, bo się nie znam na tym.
    pusty20
    Level 25  
    A ja na miejscu autora bym jeszcze sprawdził czy coś się złego nie dzieje przy dolnym kole pasowym i czujniku wału oraz dokładnie sprawdził jednak tą szczelność dolotu...
    sajmon 83
    Level 9  
    Czujnik położenia wału nie wygląda na uszkodzony w sensie mechanicznym. Z tym dolotem to duża musialaby byc nieszczelność żeby pojawiały sie takie objawy (bujanie obrotami przez minutę po odpaleniu na zimnym silniku)? Tak się zastanawiam czy przy okazji montażu mixera nie pękła lekko obudowa przepustnicy bo zauważyłem że delikatnie poci się po lewej stronie a nie wygląda to na wyciek spod uszczelki.