logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik różnicowoprądowy w mieszkaniu z 1 fazą

ramcin15 14 Mar 2015 14:31 5562 9
REKLAMA
  • #1 14528573
    ramcin15
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam,
    Po remoncie mieszkania w którym cała sieć była na wyłączniku 16A. Chciałbym dorzucić wyłącznik różnicowoprądowy. Jaki muszę dobrać wyłącznik? 16A? Oczywiście po remoncie zostało rozdzielone obwody, każdy obwód ma osobny wyłącznik. 16A zostawiłbym jako główny i chciałbym dodać jeszcze rożnicowoprądowy? Jaki dobrać w tej sytuacji? Różnicówkę mogę na całość czy nie warto? i rozdzielić?
  • REKLAMA
  • #2 14528598
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    ramcin15 napisał:
    Chciałbym dorzucić wyłącznik róznicowo prądowy.

Dorzucić to możesz drewko do kominka albo węgiel do pieca.
  • REKLAMA
  • #3 14528678
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    ramcin15 napisał:
    Witam,
    Po remoncie mieszkania w którym cała sieć była na wyłączniku 16A. dorzucić czy nie warto?

Na czym polegał remont instalacji elektrycznej i dlaczego po jego zakończeniu pytasz o dokonanie modernizacji ?
  • REKLAMA
  • #4 14528695
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    ramcin15 napisał:
    Oczywiście po remoncie zostało rozdzielone obwody, każdy obwód ma osobny wyłącznik.

Kto dokonał remontu instalacji ? Jeśli elektryk to kolega pośle schemat pozostawiony przez niego.
  • #5 14528769
    ramcin15
    Poziom 9  
    Cytat:
    Dorzucić to możesz drewko do kominka albo węgiel do pieca.

Dziękuję za pożyteczną i fachową odpowiedź. Jeden post do przodu co?
    To zamieniam słówko dorzucić na dodać albo chciałbym rozbudować instalację elektryczną o jeden dodatkowy aparat modułowy.
    Usatysfakcjonowany?
    Ma ktoś konkretne rady prowadzące do rozwiązania tego problemu?

Bez takich komentarzy proszę. Piszesz w dziale dla początkujących, ale posługujesz się terminologią uwłaczającą elektrykom, więc uwagi kolegów elektryków są jak najbardziej uzasadnione. I bez pouczeń proszę, bo to Ty potrzebujesz rady, a nie odwrotnie. [retrofood]

Dobra to inaczej Panowie. Będzie zakładana szafka, są wyprowadzone przewody, teraz trzeba wyposażyć i podłączyć wszystko w szafce. Pytanie moje, było zabezpieczenie 16A na wszystko i tylko takie, teraz chciałbym dodać różnicówkę i jaką mam wybrać na 16A czy na 25A też mogę? Mogę całość pod nią podpiąć czyli 7 obwodów gniazka plus oświelenie czy musze rozdzielać te obwody?
  • REKLAMA
  • #6 14528786
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Wezwij lepiej fachowca niech obejrzy ta instalację bo zadawane przez Ciebie pytania świadczą jedynie o braku wiedzy z Twojej strony i możesz wyrządzić sobie i mieszkańcom krzywdę.
  • #7 14528789
    retrofood
    Ocena: 4781
    ramcin15 napisał:

Dobra to inaczej Panowie. Będzie zakładana szafka, są wyprowadzone przewody, teraz trzeba wyposażyć i podłączyć wszystko w szafce. Pytanie moje, było zabezpieczenie 16A na wszystko i tylko takie, teraz chciałbym dodać różnicówkę i jaką mam wybrać na 16A czy na 25A też mogę? Mogę całość pod nią podpiąć czyli 7 obwodów gniazka plus oświelenie czy musze rozdzielać te obwody?

I co, uważasz, że po takim zasobie informacji jaki udzieliłeś jest możliwe udzielenie jakiejkolwiek odpowiedzi? To niewielką wiedzą masz o instalacjach. Zastanawiam się, czy to Ty sam ją remontowałeś.
  • #8 14528793
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1545
    ramcin15 napisał:
    Dobra to inaczej Panowie. Będzie zakładana szafka, są wyprowadzone przewody, teraz trzeba wyposażyć i podłączyć wszystko w szafce

Czyli zrób to sam . Nie wiem czy ktoś przyłoży rękę do twojej pracy bo nie wie coś tam spartolił a dlaczego to tu napisane . Należało to wcześniej przeczytać.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2663983.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1290060.html
  • #9 14528817
    ramcin15
    Poziom 9  
    Dziękuje i pozdrawiam fachowców. Jak dla mnie temat do zamknięcia. Spam i nic więcej.
  • #10 14528841
    retrofood
    Ocena: 4781
    ramcin15 napisał:
    Dziękuje i pozdrawiam fachowców. Jak dla mnie temat do zamknięcia. Spam i nic więcej.

Dla Ciebie spamem jest wszystko, co nie jest zgodne z Twoimi oczekiwaniami, ale to już Twoje zmartwienie.

Zamykam wedle życzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Po remoncie mieszkania, w którym zainstalowano wyłącznik 16A, użytkownik planuje dodać wyłącznik różnicowoprądowy. Pojawiają się pytania dotyczące doboru odpowiedniego wyłącznika (16A czy 25A) oraz możliwości podłączenia wszystkich obwodów (7 obwodów gniazd plus oświetlenie) pod jeden wyłącznik różnicowoprądowy. W odpowiedziach sugerowane jest skonsultowanie się z fachowcem ze względu na brak wiedzy użytkownika oraz ryzyko związane z niewłaściwą instalacją. Użytkownik wyraża frustrację z powodu nieprzydatnych komentarzy i zamyka temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA