logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór różnicówki i stopniowanie zabezpieczeń w instalacji domowej - porady

rrkusz 03 Sty 2017 19:26 4227 17
  • #1 16170505
    rrkusz
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Czy mogę prosić o pomoc w stopniowaniu i doboru różnicówki ?

poniżej załączam stopniowanie czy takie zabezpieczenia są dobrane prawidłowo ?

ogranicznik mocy będzie w miejscu dosyć ciężko dostępnym na poddaszu więc podczas awarii nie chciał bym tam wchodzić, cała reszta będzie w piwnicy 2 poziomy niżej.

Nie wiem jaką różnicówkę zastosować na parter oraz piętro układ obu poziomów będzie podobny.

Pod zabezpieczenie 20C garaż/ gospodarczy będą podłączane urządzenia silnikowe
    (w garażu już jest założone zabezpieczenie 20C nie wiem czy go nie zamienić na 20B a 20C dać w piwnicy w rozdzielnicy jak jest na rysunku)

Dobór różnicówki i stopniowanie zabezpieczeń w instalacji domowej - poradyRozdziel..a.png (105.34 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16170528
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    rrkusz napisał:
    Czy mogę prosić o pomoc w stopniowaniu i doboru różnicówki

To znaczy ile ma ich być, czy chodzi o wartości prądu zadziałania ?
  • #3 16170571
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    rrkusz napisał:
    Nie wiem jaką różnicówkę zastosować na parter oraz piętro układ obu poziomów będzie podobny.

A co jest w projekcie ?
    A co na to osoba dopuszczająca instalację do eksploatacji ?

A... nie ma ani tego, ani drugiego... Czyli typowe DIY...
  • #4 16170585
    rrkusz
    Poziom 18  
    chodzi o wartość prądu zadziałania chcę dać jedną różnicówkę na poziom,
    to jest stare budownictwo/przebudowa więc instalacja w projekcie nie była ruszana.

Dodano po 1 [minuty]:

generalnie chodzi mi też o to czy moze być ogranicznik mocy 25A a zaraz za licznikiem 25A C czy to prawidłowo zadziała ?
  • #5 16170602
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    rrkusz napisał:
    czy moze być ogranicznik mocy 25A a zaraz za licznikiem 25A C czy to prawidłowo zadziała ?

Nie.
    Oba aparaty mają ten sam człon przeciążeniowy.
    Po za tym nie widzę sensu w jego zastosowaniu, dlaczego nie dasz rozłącznika?
  • #6 16170608
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    rrkusz napisał:
    generalnie chodzi mi też o to czy moze być ogranicznik mocy 25A a zaraz za licznikiem 25A C czy to prawidłowo zadziała ?

Tak, zadziała.
    "Polecą" wszystkie albo losowo.
    Te typy (a właściwie charakterystyki tI) tak mają.
  • #7 16170663
    zbich70
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    "Polecą" wszystkie albo losowo.
    Te typy (a właściwie charakterystyki tI) tak mają.

Zależy też czy zapoda zwarcie, czy przeciążenie, mniejsze albo większe.
    Znaczy jakim prądem potraktuje te aparaty...

Ale autor pyta też o RCD... To jest problem, bo zapewne nie odróżnia Iz od ΔI.
  • #8 16170672
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    rrkusz napisał:
    o jest stare budownictwo/przebudowa więc instalacja w projekcie nie była ruszana.

A jaki masz układ sieci w domu? Domyślam się tylko, że to instalacja bezklasowa z zerowaniem (odpowiednik dzisiejszego TN-C).
    Jak wyobrażasz sobie montaż wyłącznika różnicowo-prądowego w takim wypadku? Chyba, że się mylę i jest tam TT, ale czy w takim wypadku zachowana jest ciągłość przewodu ochronnego oraz odpowiednia rezystancja uziemienia?

Inna rzecz, to kwestia, na jakiej podstawie dobierasz wartości wyłączników nadmiarowo-prądowych, nie wykonując pomiaru impedancji pętli zwarcia starej instalacji?

Rzecz kolejna, to selektywność zabezpieczeń. Dlaczego nie zastosujesz w rozdzielnicy rozłączników FR? Po co kombinujesz z wyłącznikami nadmiarowo-prądowymi?

Jak wygląda w ogóle kwestia zasilania budynku? Co z główną szyną wyrównawczą i z jej połączeniami?
  • #9 16170804
    zbich70
    Poziom 43  
    kSmuk napisał:
    A jaki masz układ sieci w domu?

Co to jest "układ sieci w domu"... ?
    W domu nie ma sieci, jest instalacja.
    Układ sieciowy (TT lub TN) dotyczy sieci dystrybucyjnej.
    Instalacja odbiorcza przyłączona do tejże sieci ma być do niej przystosowana (nie odwrotnie).
  • #10 16170812
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Racjonalną decyzję podejmować można tylko wtedy, kiedy się posiada dostateczny zasób informacji.
    Punkt 13 Link
    O stopniowaniu, selektywności zwarciowej i przeciążeniowej, doborze aparatów do odbiorników 1- fazowych oraz 3 fazowych, rozłącznikach izolacyjnych, oraz charakterystykach zabezpieczeń pisaliśmy wielokrotnie, żeby nie napisać milion razy...
  • #11 16170869
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    rrkusz napisał:
    ogranicznik mocy będzie w miejscu dosyć ciężko dostępnym na poddaszu więc podczas awarii nie chciał bym tam wchodzić, cała reszta będzie w piwnicy 2 poziomy niżej.

Może się dowiemy, jaki ogranicznik mocy kolega miał na myśli - rodzaj, typ itd. ?
  • #12 16170908
    zbich70
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    Może się dowiemy, jaki ogranicznik mocy kolega miał na myśli - rodzaj, typ itd. ?

Czy to ważne ?
    Na poddaszu on będzie i dotarcie do niego będzie utrudnione.
    To są główne założenia "projektu".
  • #13 16170929
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    zbich70 napisał:
    Czy to ważne ?

To bardzo ważne, bo od tego zależy być albo nie (dla tematu).
  • #14 16170945
    rrkusz
    Poziom 18  
    Dużo pytań ale po kolei:

Przyłącze od energetyki mam prosto z słupa,
    3-fazy + N
    Rozdzielnie celowo umieszczam w piwnicy gdyż mam tam najwygodniejsze dojście do wszystkich pomieszczeń aby rozciągnąć kompletnie nową instalację w starej części budynku w nowej części instalacja będzie zrobiona tak jak powinna być.

Rozdzielnica znajduje się w piwnicy o głębokości ponad dwa metry oczywiście zostanie ona odpowiednio uziemienia (wywierce otwór w posadzce betonowej i wbije pręty uziemiajace 2m) czubek uziemienia będzie 4m od zera gdzie powinna być już odpowiednia rezystancja uziemienia, oczywiście będzie ona zmierzona.

Zostały mi do wyremontowania jeszcze dwa pomieszczenia w których jest stara instalacja ale oczywiście nie będzie po niej śladu.

Dlaczego nie dam rozlacznikow ? Nie wiem czy mogę dać czy nie,
    np jak założę na poddaszu rozłącznik FR co się stanie jak wjade wiertarką w przewód od siły rozłącznik nie zadziała jak zabezpieczenie czy dobrze rozumiem ?

Chyba że na poddaszu dam ogranicznik mocy 25A następnie rozłącznik FR zamiast główny 25C, zamiast garaż/gosp 20C również FR bo w garażu jest już 20C ale czy jeżeli będzie zwarcie w garażu to nie wywali mi też ogranicznika mocy na poddaszu ?
    Czy zamiast główny parter i główny piętro też dać rozlaczniki FR ?
  • #15 16170962
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Już się bierzemy za projektowanie.
    Ochoczo.
    Jaki typ ogranicznika mocy kolega sobie życzy ?
  • #16 16170976
    rrkusz
    Poziom 18  
    O ile się nie mylę mam przyłącze 25A czyli pewnie taki ogranicznik mocy musi być z tego co wyczytałem na forum.
  • #17 16171019
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    rrkusz napisał:
    poniżej załączam stopniowanie czy takie zabezpieczenia są dobrane prawidłowo ?
    rrkusz napisał:
    Przyłącze od energetyki mam prosto z słupa,
    3-fazy + N
    rrkusz napisał:
    nowej części instalacja będzie zrobiona tak jak powinna być.

Nie sądzę. Brak ochrony SPD, kaskadowego zasilania RCD, głównej szyny wyrównawczej, i td...
    rrkusz napisał:
    Dlaczego nie dam rozlacznikow ? Nie wiem czy mogę dać czy nie,

Może warto skorzystać z projektu?

Zamykam. Punkt podałem wcześniej.
  • #18 16171021
    zbich70
    Poziom 43  
    rrkusz napisał:
    dać rozlaczniki FR ?

"Dać" to możesz... ale soczystego klapsa swojej Karynce.
    Rozłączniki się instaluje, a przed zainstalowaniem projektuje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie doboru różnicówek oraz stopniowania zabezpieczeń w instalacji domowej. Użytkownik pyta o odpowiednią różnicówkę dla parteru i piętra, a także o zastosowanie ogranicznika mocy 25A w kontekście istniejącej instalacji. Odpowiedzi wskazują na potrzebę uwzględnienia selektywności zabezpieczeń oraz różnic w charakterystykach wyłączników. Podkreślono znaczenie pomiarów impedancji pętli zwarcia oraz odpowiedniego uziemienia. Wskazano również na konieczność projektowania instalacji przed jej wykonaniem oraz na rolę rozłączników izolacyjnych w systemie zabezpieczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA