logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór HDD 120-160GB: IBM, Seagate czy Maxtor?

The_Crow 20 Maj 2005 17:07 960 9
REKLAMA
  • #1 1510467
    The_Crow
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    której z tych firm, wybrać hdd między 120 a 160Gb:
    IBM
    Seagate
    Maxtor
  • REKLAMA
  • #2 1510652
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    ATA? SATA? chcesz cicho, szybko? z dluga gwarancja? boardowa wrozka poszla na bezrobocie.
  • #3 1511022
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    A WD odpada?
  • REKLAMA
  • #5 1511250
    The_Crow
    Poziom 13  
    no ja juz poczytałem ale interesują mnie wasze opinie:] ATA no i oczywiście szybki i cichy.
  • #6 1511305
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Ja osobiscie polecam Maxtora. Mam u siebie DiamondMax 10 i sobie chwale. Osiagi niesamowite jest cichszy i mniej sie grzeje od WD 80JB, ktorego rowniez posiadam. I nie chodzi tu o glosnosc talerzy tylko slyszalnosc glowic. Tutaj najglosniejszy jest wlasnie WD. Oba dyski maja gwarancje 3 lata. Mozesz wziac tez Seagate - sa wolniejsze ale za to najcichsze. Co do glosnosci dyskow to jesli masz chlodzenie powietrzem to nie ma to znaczenia. Ja mam wode i Caviar sie nie nadaje a Maxtor w sumie moze byc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1511372
    The_Crow
    Poziom 13  
    osobiście uważam maxtor za jedną wielką pomyłkę. grzejeą się, głośne są jak nie wiem co - porażka. wd, o tym to nawet nie wspomnę. seagate, no cóż 40-80Gb były oki ale 120-... szkoda gadać to już nie jest seagate. uważam iż najlepszy jest IBM.
  • REKLAMA
  • #8 1511703
    obrus
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    ja mam ponad półtora roku WD 160 GB na ata. Wtedy to był prawie full wypas. Bardzo ciche talerze, hałas i kręcenia się nie rośnie z czasem (od zawsze istnieje taki wysoki dźwięk, choś uważam, że cichy), natomiast zaczęły głośniej chrobotać głowice. Przy defragmentacji jest dużo huku. Spać się nie da. Co do wydajności nie narzekam. Polecił mi go gość, co długo już składa i serwisuje komputery. Mówił, że z tą firmą ma najmniej problemów (ma 3 lata gwarancji).
  • #9 1511816
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Osobiście mam Seagate ST380011A 80 GB i wywala błędy po 2 latach, i to nie pierwszy; Seagate co prawda jest cichutki i szybciutki, ale błędy po 2 latach to trochę za szybko . Ogólnie polecam dyski Hitachi spotkałem się z komputerami na tych dyskach chodzą naprawde dobrze, tak samo Maxtor'y . Ostatnio nowe Samsungi dosyć dobrze chodzą bo przeważnie były problemy z tymi dyskami . Co do WDC i innych dysków to nie mam przekonania.

Wybór należy do Ciebie poczytaj, poszukaj, popytaj …
  • #10 1982893
    The_Crow
    Poziom 13  
    Tak jak myślałem i pisałem wcześniej, wybrałem Hitachi. Cała reszta nie ma szans z dyskami IBM:] Polecam 160GB IBM Hitachi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru dysku twardego o pojemności 120-160 GB spośród marek IBM, Seagate i Maxtor, z uwzględnieniem interfejsu ATA oraz wymagań dotyczących cichej pracy i szybkości. Użytkownicy wskazują na różnice w kulturze pracy i niezawodności: Maxtor jest chwalony za wysoką wydajność i cichszą pracę głowic w porównaniu do WD, ale pojawiają się opinie o jego głośności i przegrzewaniu. Seagate cechuje się cichą pracą, lecz modele powyżej 80 GB są krytykowane za spadek jakości i awaryjność. WD 160 GB jest oceniany jako cichy i wydajny, choć z czasem głośniejsze stają się głowice. IBM, często utożsamiany z dyskami Hitachi, jest rekomendowany jako najlepszy wybór pod względem niezawodności i jakości. W dyskusji pojawiają się także sugestie dotyczące alternatywnych marek, takich jak Hitachi i Samsung, oraz znaczenie długiej gwarancji i chłodzenia dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA