logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vailant ecoTEC VCW plus - Pomieszczenie kotłowni czy może być zainstalowany piec

lukzak2298 14 Kwi 2015 16:09 1263 5
REKLAMA
  • #1 14616689
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Witam!

Mam wykonawcę będzie mi instalował piec Vailant ecoTEC VCW plus. Do tej pory nie miałem w łazience w ogóle gazu. Czy jeżeli instaluję go w istniejącej łazience to łazienka ta automatycznie staje się kotłownią?

Czy ten piec (zamknieta komora, kondensacyjny itd) sprawia że moja łazienka będzie podlegała pod przepisy o kotłowniach?

Czy muszę demolować drzwi i instalować je tak żeby się otwierały na zewnątrz? Przecież wszyscy sąsiedzi mają "junkersy" i drzwi się otwierają tak jak u mnie = do środka łazienki.

Narazie czekam na całą dokumentację i wszystkie załatwienia, ale pilnie potrzebuje wiedzieć czy kominiarze albo gazownicy mogą mi nakazać obrócenie drzwi, co wiąże się dla mnie z totalną demolką i katastrofą w mieszkaniu.

Pozdrawiam - Łukasz Z.
  • REKLAMA
  • #2 14626022
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 231
    Pomieszczenie w którym zamontowany jest kocioł staje się kotłownią.
    Drzwi do kotłowni muszą się otwierać na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #3 14626277
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 124
    Witam,

VPS napisał:
    gazownicy mogą mi nakazać obrócenie drzwi, co wiąże się dla mnie z totalną demolką i katastrofą w mieszkaniu

wtedy zaproponuj aby odnieśli się do :

Tekst ujednolicony rozporządzenia Ministra Infrastruktury
    w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
    usytuowanie.
    z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. 75, poz. 690)

§ 170.
    3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia
    typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju
    występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów
    powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

§ 175.
    1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne
    przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą
    być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną
    moc cieplną nie większą niż:
    1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji
    indywidualnej,

Wiec jeżeli rura koncentryczna będzie w szachcie to ograniczają Cię tylko wytyczne projektowe kotła.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 14628086
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    Serwis Kotłów napisał:

wtedy zaproponuj aby odnieśli się do :

Kolega nie pyta o wentylację tylko o drzwi do kotłownio-łazienki. Tak. Muszą otwierać się na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #5 14629678
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 124
    William Bonawentura napisał:
    Kolega nie pyta o wentylację tylko o drzwi do kotłownio-łazienki
    lukzak2298 napisał:
    Czy jeżeli instaluję go w istniejącej łazience to łazienka ta automatycznie staje się kotłownią?

Ja tam widzę więcej pytań :)

Kolega nie pyta o wentylację tylko o drzwi do kotłownio-łazienki.

To może kolega pomoże koledze i potwierdzi oświadczenie konkretnym przepisem tak by nie musiał mówić: bo na elektrodzie było napisane...

Inni też skorzystają.

Tak. Muszą otwierać się na zewnątrz.

Pozdrawiam!
REKLAMA