Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Goclever terra 70L - Brak możliwości uruchomienia tableta - systemu Android

piotrek1349 22 Apr 2015 14:34 3768 9
    piotrek1349
    Level 12  
    Witam,

Posiadam tablet Goclever Terra 70L. Użytkowałem go do czasu aż się sam wyłączył... Bateria się rozładowała... Podłączyłem go zwyczajnie do ładowania aż się naładował 100%. Następnie chciałem go uruchomić lecz nie potrafię... Otóż włącza się okno Goclever a następnie znika. Robi się czarny ekran ale widać podświetlanie matrycy. Po wciśnięciu przycisku power oraz vol+- jest możliwość wejścia w tryb recovery.

Czy to wina systemu? Miesiąc temu wgrany był na niego nowy android od Goclever i wszystko chodziło. Druga sprawa da się jakoś odzyskać dane które tam się znajdowały? Znajduje się tam jeden plik tekstowy który jest bardzo ważny dla mnie....
    Co radzicie zrobić aby go ocucić? Wgranie systemu usunie wszystkie pliki?

Pozdrawiam
    Stefan1121
    Level 20  
    Reset ustawień wykasuje wszystko wiec to raczej nie wchodzi w grę. Próbowałeś podłączyć do komputera?
    piotrek1349
    Level 12  
    Próbowałem...
    Wyskakuje komunikat na komputerze że urządzenie nie rozpoznane lub działa niewłaściwie... Pod ładowarką też próbowałem uruchomić... I nic... Ciągle czarny ekran zostaje
    eru3
    Level 13  
    Jakie masz recovery wgrane? W niektórych jest możliwość zamontowania urządzenia jako USB, zrobienia backupu bądź usunięcia tylko systemu bez usuwania danych. Poszedłbym tą drogą.
    piotrek1349
    Level 12  
    Mam recovery standardowe.

Opcje które mam to:
    1) Reboot system now
    2) Apply update from ABD
    3) Apply update external sdcard
    4) Wipe data/factory reset
    5) wipe cache partition <- to jest na kolor czerwony

Jakieś porady? Czy nic się nie będzie dało zrobić?
    Stefan1121
    Level 20  
    Jakiego masz tam androida? Na stronie producenta są aktualizacje do 4.3 możesz próbować wgrywać ale czy nie usunie plików to nie obiecam.
    piotrek1349
    Level 12  
    No właśnie mam tego 4.3...
    I najprawdopodobniej usunie...

EDIT:

Bawiłem się bawiłem i na komputerze odczytuje mi tableta. Mam w urządzeniach TERRA_7ol lecz nie wyskakuje mi żaden dysk... Do przeglądania plików... Istnieje jakaś możliwość dostania się do nich? Czy to oznacza że nie ma możliwości żadnej na dostanie się za pomocą komputera?
    eru3
    Level 13  
    Poczytaj czy wgranie custom recovery, mam na myśli TWRP, powoduje wywalenie wewnętrznej pamięci tabletu. Bo oczywiście tam znajduje się ważny plik tekstowy?

Tam powinieneś być w stanie ściągać pliki z ADB, bawić się w backupy i przeglądać pliki z poziomu tabletu. Tylko niestety nie pamiętam czy usuwał wszystkie pliki - jednak chyba nie.
    Freddy
    Level 43  
    piotrek1349 wrote:
    Druga sprawa da się jakoś odzyskać dane które tam się znajdowały? Znajduje się tam jeden plik tekstowy który jest bardzo ważny dla mnie....
    Każdy reset do ustawień fabrycznych, oraz wgrywanie nowego firmware usuwa wszystkie dane nieodwracalnie.
    eru3
    Level 13  
    Apply update from ADB - ta opcja może Cię interesować. Znasz angielski?

http://stackoverflow.com/questions/8650407/how-to-copy-selected-files-from-android-with-adb-pull

Chodzi o to, by poprzez interfejs ADB zgrać sobie wymagany plik. Tylko ja nie wiem, czy oryginalne recovery pozwala na tyle samo co custom - chociaż powinno, bo całe ADB pochodzi z Android Development. Tak więc jeżeli plik jest ważny, to warto poświęcić na to czas.

Celem jest manualne ściągnięcie pliku poprzez ADB z tabletu. To daje Ci jakąś alternatywę działań. Bądź po prostu leć do serwisu i pytaj się co tam są w stanie zmajstrować - na przykład przez JTAG ;)