logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Micra - zasięg GSM, przerywane logowanie do sieci PLAY w centrum miasta

yamayama 22 Kwi 2015 16:56 3018 9
REKLAMA
  • #1 14638019
    yamayama
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Witam
    Mam problem z logowaniem się do operatora GSM modułu Micra Satel - karta prepaidowa PLAY.
    Obiekt znajduje się w centrum 100 tys. miasta.
    Moduł jest umieszczony w jednym z pomieszczeń socjalnych obiektu na poziomie -1 względem gruntu.
    Na tym poziomie są 2 duże okna, drzwi zewnętrzne wejściowe i spora witryna.
    Wszystkie są zamykane na noc roletami aluminiowymi. Mimo tego moduł wskazuje że jest w zasięgu na 2 kreski z 3.
    Po uruchomieniu modułu wszystko działa prawidłowo, moduł skonfigurowany jest na powiadamianie sms. Wysyła smsy przy uzbrojeniu/rozbrojeniu i melduje o alarmie i stanie modułu. Jednak za jakiś czas (od kilku godzin wzwyż) nie ma możliwości dodzwonienia się na moduł i on też nie powiadamia. Podczas lokalnego sprawdzenia moduł sygnalizuje że jest w zasięgu PLAY'a lub ERY (roaming) jednak w ogóle nie komunikuje, nawet jeśli wszystkie rolety zostaną na dłuższy czas podniesione. Po restarcie modułu wszystko wraca do normy na jakiś czas.
    Czy jest to możliwe aby był zbyt słaby zasięg i moduł zostaje wylogowany na stałe nawet jeśli warunki tego zasięgu się poprawią?
    Czy możliwe jest "zrzucenie" ze stacji obcego operatora roamingowego "klienta" podczas przepełnienia stacji?

Nie wiem teraz czy mam wyciągać antenę na zewnątrz czy może zmienić operatora? Co proponujecie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14638096
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Nie wiem, czy masz aktywną opcję automatycznego restartu modułu, możesz ustawić interwał na np. 1 godzinę.
    Dla pewności jednak chyba lepiej zmienić operatora. W Nju Mobile (Orange) jest opcja z bezterminową ważnością konta i sms-y podobnie jak w Play są po 9 gr.
    Oczywiście najpierw musisz sprawdzić zasięg w miejscu instalacji.

Pozdrawiam.

PS: Micra posiada 4 diody (a nie 3) informujące o sile sygnału GSM...
  • #3 14638144
    yamayama
    Poziom 16  
    Zasięg PLAY był sprawdzany, niby 4/5 kresek na telefonie, ale rozmowy czasem przerywa.
    Z kreskami na module racja - moja wina są 4, czyli ma połowę zasięgu.
    Sprawdzę ten ORANGE i zobaczymy, chciałbym uniknąć wyciągania anteny na zewnątrz bo lokal jest super wykończony.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14638222
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Sprawdź sobie: http://beta.btsearch.pl/ gdzie masz najbliższy nadajnik i jakiej sieci. Czasami pomaga inne umiejscowienie anteny (w standardowej obudowie Micry antena jest poziomo). Trzeba poeksperymentować. Może niekoniecznie wyciągać antenę na zewnątrz obiektu, może na zewnątrz obudowy pomoże (może inna antena?). Wiadomo, takie rozwiązanie (antena na zewnątrz) to większe ryzyko sabotażu...
    Nie napisałeś nic o autoresecie modułu, czy masz w GPRSoft wpisaną liczbę różną od 0.

Pozdrawiam.
  • #5 14638337
    yamayama
    Poziom 16  
    Właśnie teraz kolega sprawdził telefonem że najlepszy jest zasięg ERY, antenę mam już na zewnątrz obudowy w pionie. Antenę na zewnątrz budynku dałbym w plastikowej puszce elektrycznej tak że nikt nie widzi co jest w środku no i wysoko, poza zasięgiem bez drabiny. Obawiam się jeszcze o to, że być może będę musiał zastosować wzmacniacz sygnału, bo kabel między anteną a modułem będzie miał ok. 10mb
    Autoresetu nie mam teraz ustawionego (miałem wcześniej co 24h), jednak myślę że to powinno działać na 100% bez resetu. Takich modułów już kilka założyłem i nie było nigdy takiego problemu. Gdyby restart był nawet co godzinę, to w godzinę może się wiele wydarzyć. Mam tam podłączone czujki m.in. pożarową i gazową.
    Sprawdzę jutro startówkę z ERY i ORANGE.
    Właśnie sprawdziłem: mam 130m do nadajnika ERY i 200m do PLUS'a ale od drugiej strony - zasłania go budynek w całości, dlatego chyba ERA będzie najlepsza.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14639598
    GregZorbaEmmanuelYork
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    yamayama napisał:
    Właśnie sprawdziłem: mam 130m do nadajnika ERY i 200m do PLUS'a ale od drugiej strony - zasłania go budynek w całości, dlatego chyba ERA będzie najlepsza.Dzięki i pozdrawiam.
    Odległość nie jest miarą jakości /HINT: strefa fresnella/, siła sygnału nie jest miarą jakości/HINT: odbicie/
    Uruchom transmisje testową i sprawdź w jakich warunkach zdycha, ja miałem przypadek drzwi które zamykano tylko po 21, i do 0,5h po zdarzeniu zdychało. Drzwi się okazały być z wkładką stalową, i skutecznie odbijając powodowały szum radiowy.
  • #7 14640079
    yamayama
    Poziom 16  
    Dzisiaj nie dałem rady czasowo się wyrobić, jutro będzie wiadomo jak się spisuje sim ERY.Obawiam się jednak że bez wyciągania anteny się nie obejdzie.Faktycznie wrzucę transmisję i się okaże co jest los. Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 14651843
    yamayama
    Poziom 16  
    Witam
    Moduł po wymianie karty na T-mobile/ERA zachowuje się wzorowo, nawet przy zamkniętych żaluzjach. Powiadamia prawidłowo i wysyła smsy ze statusem. Sterowanie zdalne sms bez zarzutu. Nowa karta jest już 3 dzień w module i nie zgubił zasięgu ani razu. Restart nie jest ustawiony. Gdy będzie działał prawidłowo przez dłuższy czas, myślę że nie ma sensu wystawiać anteny na zewnątrz. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
  • #9 14651904
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    yamayama napisał:
    Witam
    Mam problem z logowaniem się do operatora GSM modułu Micra Satel - karta prepaidowa PLAY....

Problem z PLAY polega na tym, że przełącza się pomiędzy operatorami, stąd czasami gubi zasięg :-/
  • #10 16678056
    yamayama
    Poziom 16  
    Potwierdzam że karta PLAY'a nie sprawdziła się kilka kolejnych razy, radzę unikać. temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modułem GSM Micra Satel, który ma trudności z logowaniem do sieci PLAY w centrum miasta. Mimo że sygnał GSM wskazuje na 2 z 4 kresek, moduł przestaje komunikować się po kilku godzinach, mimo prawidłowej konfiguracji i działania na początku. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasięgu innych operatorów, takich jak Nju Mobile (Orange) i T-Mobile/ERA, oraz rozważenie umiejscowienia anteny. Po wymianie karty SIM na T-Mobile/ERA, moduł działał poprawnie, co sugeruje, że problem leżał w zasięgu PLAY, który przełączał się między operatorami. Użytkownik planuje dalsze testy z nową kartą SIM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA