logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung - RSJ1KERS - lodówka mrozi, zamiast chłodzić.

jjacekkx 25 Kwi 2015 20:05 5595 8
REKLAMA
  • #1 14645572
    jjacekkx
    Poziom 14  
    Ocena: 77
    Witam
    jak w temacie ...
    chłodziarko zamrażarka z kostkarką - RSJ1KERS Samsung.
    Pomierzyłem temperaturę w lodówce, na każdym poziomie.
    od góry mam -7, a w szufladzie dolnej jest -3, przy nastawie 7 stopni :(
    Zamrażarka jest ok, temperatura w/g wskazań wyświetlacza.
    z góry dzięki za info.
  • REKLAMA
  • #2 14653171
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 648
    Problem może być z nadmuchem powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 14653976
    jjacekkx
    Poziom 14  
    Lodówka jest po całkowitym rozmrożeniu i ponownie została załączona, wyczyszczona z tyłu, jak i wewnątrz i dalej to samo ...
    dziwi mnie wskazanie na wyświetlaczu lodówki, po włączeniu było 20 i było widać jak spada, doszło do zadanej 6st i tak wyświetla, a w lodówce dalej temperatura spada, na teraz jest -5st.
    ma ktoś może udostępnić jakiś opis budowy tej lodówki, najlepiej z rysunkami ?
    Chciał bym zlokalizować czujnik temperatury, który jest pierwszym podejrzanym, no i ten nadmuch ...
    z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #4 14751373
    jjacekkx
    Poziom 14  
    ....... więc tak ...
    zacznę od tego, że nie sam coś robię, a serwis od takich lodówek miałem i to już 4 razy :(
    jeśli idzie o nawiew, wymieniona przysłona (klapka), zwał, jak zwał, dalej to samo, obecnie została wymieniona elektronika, płyta główna na lodówce i dalej to samo :( .. ręce opadają ...
    Ja dalej uważam, że to któryś czujnik. Jak ktoś miał by jakąś serwisówkę, do tego badziewia i mógł by się podzielić, byłbym wdzięczny ... Znalazłem gdzieś jak robić test, ale nie pokazuje, żadnych błędów .... Dodatkowo, gdzieś z tyłu, lub środka (ciężko określić) słychać co pewien czas pstryknięcie, tak, jakby jakiś stycznik, albo coś w tym stylu, taki metaliczny pstryk ... tak dokładniej, brzmi jak kliknięcie przy odpalaniu zapalniczki elektronicznej.
    Proszę o jakieś info ... z góry dzięki

EDIT:/
    Wymienione zostały obydwie sondy (czujniki) temperatury - dolegliwości nie ustąpiły, dalej to samo :( < ot i serwis, niech ich .....
    Zlokalizowałem pstrykanie (sam :) ) - dochodzi z przekaźnika (rozruchowy, z tego co doczytałem), lub tego całego aparatu z przekaźnikiem, który znajduje się przy kompresorze, oczywiście zamówię to i wymienię, tym razem już sam. Pstrykanie słychać przy wysokiej temperaturze (od + 9) tak jak by miał się załączyć kompresor, myślę sobie, że jak już zaskoczy, to trzyma i zjeżdża do -7, może tak być ??
    Autoryzowana firma specjalizująca się w naprawach lodówek samsunga, która u mnie była już 5 razy skasowała 400 pln i nic :( - masakra - tak to ja bym sobie sam poradził i o wiele mniej by mnie to wyniosło ... widzę tylko, że potwierdza się, że jak serwis, to tylko wymiana kolejnych części, jak w serwisach samochodowych :P
    Już teraz nie wiem, co można jeszcze wymienić, jaki element, chyba już nic nie zostało, no oprócz całej lodówki :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14752234
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 648
    wstaw kolego fotki tej lodówki w środku od tyłu i cos pomyślimy nad tym , nie chce stawiać pustych diagnoz

Dodano po 3 [minuty]:

albo zadzwoń to szybciej ustalimy fakty.
  • Pomocny post
    #6 15021602
    ptak74
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Szanowny Panie lodówka zakładam że jak w temacie lodówka zamraża tak:)
    to charakterystyczne pstrykanie to elektrozawór który jest odpowiedzialny za chłodzenie zamrażarki więc tego się nie czepiaj
    słusznie podejrzewasz że to czujka
    http://skic.com.pl/schemat-i-instrukcja-lodowki-samsung-rl33easw/
    tam znajdziesz więcej info
  • #7 15023354
    jjacekkx
    Poziom 14  
    - więc tak ...
    nie chciałem pisać, tak samo, jak nie odpisywałem i nie dzwoniłem do kolegi falo22, bo nie wiem co myśleć, dla mnie temat chyba nie jest zamknięty do końca ...
    Moi fachowcy przyjechali, całkowicie poddani, moją propozycją była wymiana zaworu bistabilnego, co zasugerował falo22, i to mogła być logiczna przyczyna, powiedzieli, że nie ma opcji, ... że się nie spotkali z awarią tego zaworu, zaproponowałem dopełnienie czynnika. Tak zrobili, nie da się dopełnić (tak mówili), spuścili i napełnili w/g serwisówki, tak już lodówka chodzi prawidłowo od tego czasu, czyli jakieś 1,5 miesiąca.
    To, że zgubiła czynnik, nie znaczy, że to była przyczyna, coś musiało to spowodować jak dla mnie, dlatego temat nie jest całkowicie zamknięty.
    Pozdrawiam
  • #8 15023482
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15023733
    jjacekkx
    Poziom 14  
    oczywiście, była sprawdzana, kierunek nadał falo22, rozebrałem lodówkę i zamrażarkę praktycznie na części, wszystkie czujniki temperatury, grzałki, przewody (przejścia) może nie do końca, ale "prześwietlona" była praktycznie cała, żadnych widocznych nieprawidłowości nie widać :( Tak jak piszę, jak na razie chodzi normalnie, termometry zewnętrzne z sądami mam w lodówce i zamrażarce, pracuje OK.
    Czekam aż zacznie się coś dziać :P Nic innego mi nie zostało, tylko czekać :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Samsung RSJ1KERS, która zamiast chłodzić, mrozi. Mierzone temperatury w lodówce wynoszą -7°C na górze i -3°C w dolnej szufladzie przy ustawieniu na 7°C. Po rozmrożeniu i czyszczeniu, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa czujnik temperatury oraz nadmuch powietrza. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia czujników, elektrozaworu oraz grzałki rozmrażania. Po wymianie czujników i dopełnieniu czynnika chłodniczego, lodówka zaczęła działać prawidłowo, jednak użytkownik pozostaje ostrożny, podejrzewając, że problem może powrócić.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA