logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ati raedon hd3870 - wina sterowników czy zepsutej karty?

michal1370 26 Kwi 2015 14:25 960 12
REKLAMA
  • #1 14647339
    michal1370
    Poziom 8  
    Mam taki problem, że po włączeniu sismow zrobił się bluescreen, a później kolorowe wąskie paski na ekranie. System widłowe próbuje się uruchomić i przed napisem Zapraszamy wyskakuje szybki bluescreen i następuje restart Komputera. Przy włączeniu komputera wcisnalem f8 i napraw komputer a później przywróciłem do ostatniego punktu i wszystko działało tak jak wcześniej, na karcie wszystko działało bez pasków. Okazało się ze miałem clockhanda i usunąłem i znów włączyłem simsy bo myślałem ze one nie są przyczyną, potem działały trochę i znów bluescreen paski i to samo. Chciałem znów wróci do punktu ale nie było już żadnego. Tryb awaryjny normalnie się włącza i kiedy odisntaluje sterowniki karty włączę ponownie to system się włącza normalnie ale automatycznie instaluje stery i przy ponownym uruchomieniu bluescreen i restart. Na zintegrowanej wszystko działa.
    Karta to ati radeon hd 3870 Zasilacz iBox 500w 4gb ramu win 7 32bIT
    Podkreślam że ten problem ustępował po przywróceniu do punktu ale po prostu już nie mam takowych.
    Dodatkowo spytam na jaką inną kartę mogę wymienić? w zakresie do 80zł używana
  • REKLAMA
  • #2 14647345
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    michal1370 napisał:
    Mam taki problem, że po włączeniu sismow zrobił się bluescreen, a później kolorowe wąskie paski na ekranie. System widłowe próbuje się uruchomić i przed napisem Zapraszamy wyskakuje szybki bluescreen i następuje restart Komputera. Przy włączeniu komputera wcisnalem f8 i napraw komputer a później przywróciłem do ostatniego punktu i wszystko działało tak jak wcześniej, na karcie wszystko działało bez pasków. Okazało się ze miałem clockhanda i usunąłem i znów włączyłem simsy bo myślałem ze one nie są przyczyną, potem działały trochę i znów bluescreen paski i to samo. Chciałem znów wróci do punktu ale nie było już żadnego. Tryb awaryjny normalnie się włącza i kiedy odisntaluje sterowniki karty włączę ponownie to system się włącza normalnie ale automatycznie instaluje stery i przy ponownym uruchomieniu bluescreen i restart. Na zintegrowanej wszystko działa.
    Karta to ati radeon hd 3870 Zasilacz iBox 500w 4gb ramu win 7 32bIT
    Podkreślam że ten problem ustępował po przywróceniu do punktu ale po prostu już nie mam takowych.
    Dodatkowo spytam na jaką inną kartę mogę wymienić? w zakresie do 80zł używana

Wymień zasilacz może jeszcze nie zabił do końca grafiki.

Dodano po 3 [minuty]:

Podaj kompletną konfiguracje i co to za zasilacz model?
  • #3 14647355
    michal1370
    Poziom 8  
    technikabasenowa napisał:
    Wymień zasilacz może jeszcze nie zabił do końca grafiki.

a jeśli mam 350w to nie starczy? i czy moze byc to wina jakis sterownikow? bo na zintegrowanej wszystko działa

Dodano po 5 [minuty]:

technikabasenowa napisał:
    Podaj kompletną konfiguracje i co to za zasilacz model?

ati raedon hd3870 - wina sterowników czy zepsutej karty?
  • #4 14647388
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    TakeMe to cykająca bomba zegarowa, wymień go jak najprędzej.

michal1370 napisał:
    a jeśli mam 350w to nie starczy?

Starczy, ale pod warunkiem, że będzie to pewne / markowe zasilanie.
  • REKLAMA
  • #5 14647397
    michal1370
    Poziom 8  
    sPeRaCz.PL napisał:
    TakeMe to cykająca bomba zegarowa, wymień go jak najprędzej.

michal1370 napisał:
    a jeśli mam 350w to nie starczy?

Starczy, ale pod warunkiem, że będzie to pewne / markowe zasilanie.

takeme to ten stary 350w, teraz mam ibox 500w
  • REKLAMA
  • #6 14647407
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    TakeMe = czarna lista
    iBox = czarna lista

Obydwa to "pseudozasilacze" nie nadające się do zasilania jakiegokolwiek komputera.
  • #7 14647415
    michal1370
    Poziom 8  
    sPeRaCz.PL napisał:
    TakeMe = czarna lista
    iBox = czarna lista

Obydwa to "pseudozasilacze" nie nadające się do zasilania jakiegokolwiek komputera.

wymieniłbym zasilacz gdybym miał pewność że tu leży przyczyna mojego problemu z kartą graficzną.
  • #8 14647448
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Zatem sprawdź go. Nic nie stoi na przeszkodzie. Wykonaj ręcznie pomiary napięć w stresie / spoczynku używając do tego celu miernika / multimetru (co i jak - jest już opisane na forum, więc nie będę duplikował).
  • #9 14647483
    michal1370
    Poziom 8  
    sPeRaCz.PL napisał:
    Zatem sprawdź go. Nic nie stoi na przeszkodzie. Wykonaj ręcznie pomiary napięć w stresie / spoczynku używając do tego celu miernika / multimetru (co i jak - jest już opisane na forum, więc nie będę duplikował).

to moze sprawić mi problem, ale spróbuje podczepić zasilacz od kolegi, a jesli to nie pomoze?
  • REKLAMA
  • #11 14647518
    michal1370
    Poziom 8  
    czyli karta jest sprawna a winowajcą jest zasilacz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną ATI Radeon HD 3870, objawiający się bluescreenami i kolorowymi paskami na ekranie po uruchomieniu systemu Windows 7. Po przywróceniu systemu do wcześniejszego punktu problem ustępuje, ale powraca po reinstalacji sterowników. Użytkownik podejrzewa zasilacz iBox 500W, który został uznany za "pseudozasilacz", co może wpływać na stabilność karty graficznej. Użytkownicy forum sugerują wymianę zasilacza oraz wykonanie pomiarów napięć, aby zdiagnozować problem. W trybie awaryjnym system działa poprawnie, co wskazuje na potencjalne problemy ze sterownikami lub zasilaniem.
REKLAMA