Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

klimatyzacja - sprezrka - działa i nie działa

24 Maj 2005 10:21 25295 21
  • Poziom 10  
    mam lagunę z klima jest tak: czasem sie wlaczy po naciśnięciu AC a czasem nie. Układ szczelny i dobity, trzyma cisnienie.

    Wymienilem przekaznik i dalej to samo. Jak zamiast przekaznika połacze na ostro "kabelkiem" nawet na kilka sekund to chodzi, montuje przekaznik i działa normalnie. Az do przerwy ponad pol godziny i procedure musze powtorzyc.

    Co moze być przyczyna?
  • Poziom 23  
    Który rok,jaki silnik i jaka klima, automatycznie czy ręcznie sterowana.
  • Poziom 17  
    Na zimnym silniku masz za niskie ciśnienie w układzie i czujnik ciśnienia odzynnika jest rozłączony. Jeśli włączysz na krótki czas klimę na "krótko" to podnosi się ciśnienie w układzie i czujnik zostaje załączony - klima pracuje normalnie. Proponuję wykonaj następujący test gdy klima nie pracuje jak w Twoim opisie. Rozgrzej silnik aż chłodnica zrobi się gorąca. Gorąca chłodnica podniesie ciśnienie w układzie i klima powinna zadziałać poprawnie.
  • Poziom 22  
    Jeżeli masz napełnioną do odpowiedniej wartości, a będzie "jak wyżej" to sprawdź czujniki ciśnienia.
  • Poziom 10  
    na gorącym silniku jest to samo.

    Laguna 1996r. kombi silnik 1.8 f3p b670 klima manualna

    czy moge sprawdzic te czujniki cisnienia bez spuszczania ukladu? no i gdzie są? na sprężarce?
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Presostat jest na którymś z węży od klimy. Ma czteropinową kostkę. Na dwóch pinach jest styk sprężarki, na dwóch pozostałych wentylator chłodnicy -prędkość maksymalna. Sprawdz czy w momencie włączenia się sprężarki załącza się wentylator chłodnicy na najniższej prędkości. Jeżeli się nie włącza... to i sprężarka się nie uruchomi. Za duże ciśnienie w układzie. Presostat na pinach od sprężarki powinien być na stałe zwarty, a na pinach od wentylatora rozwarty. Czujnik ten można wymienić bez rozszczelniania układu bo pod nim jest zaworek który uniemożliwi opróznienie układu.

    Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    ok,a ja zadam pytanie. mam safrana ph II,klima automat.nie chlodzi.gaz dobity,jest dobra ilosc,uklad zalacza sie,sprezarka chodzi. rury do zaworu rozpreznego sa zimne,czasami chlodzi nie z moco jaka powinna,ale chlodzi przez klikanascie sekund,pozniej znow dupa. co moze byc? fachowcy od klimy mowia ze sprezarka,wiec czemu wezyki sa zimne i czasem sie wlacza??
  • Poziom 20  
    mateo027 napisał:
    ok,a ja zadam pytanie. mam safrana ph II,klima automat.nie chlodzi.gaz dobity,jest dobra ilosc,uklad zalacza się,sprezarka chodzi. rury do zaworu rozpreznego sa zimne,czasami chlodzi nie z moco jaka powinna,ale chlodzi przez klikanascie sekund,pozniej znow D.... co moze byc? fachowcy od klimy mowia ze sprezarka,wiec czemu wezyki sa zimne i czasem się wlacza??

    Przy zaworze masz dwie rury, jedna cieńsza (wysokie ciśnienie) - ona musi być ciepła, druga grubsza (niskie ciśnienie) powinna być zimna, za zaworem (rury do parownika) obie rury powinny być zimne, jeżeli w momencie zaniku chłodzenia tak jest, raczej odczepiłbym się od kompresora. Sprawdź klapę która puszcza powietrze na nagrzewnicę, może się nie domyka, może przepuszcza powietrze na nagrzewnicę.
    Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    no wlasnie tak jest,jedna ciepla druga zimna,w srodku obie zimne jak wymiennik. klapki sie nie zacinaja,bo jak wentylator chodzi na pierwszy zakres,najwolniej to czuc wyrazny chlodek,ale im szybciej tym slabszy chlodek ;-/ czy moze to byc zawor rozprezny,ze puszcza zbyt male cisnienie? albo skraplacz brudny,alboo chlodnica niedrozna,bo wentylaotor chodzi? uklad pod wzgledem elektronicznym sprawdzony,wszystkie czujniki sprawne i klapki w nagrzewnicy
  • Poziom 15  
    Hmmm, tak mi się przypomniało... ten Safrane nie był kiedyś uderzony i przypadkiem do układu nie dostała się woda i właśnie ona zamarza w przewodach od klimki......

    Pozdrowionka
  • Poziom 11  
    jesli dqstała się woda to masz do wymiany filtr .pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Nie wiem jak to sie ma do tego i dla czego tak sie dzieje ale ja mam ibize z kilmatronikiem rok 2001 tdi,i padl mi czujnik temperatury zewnetrznej znajduje sie w lusterku,klima dziala ale jakos nie zbyt specjalnie dobrze,szczegolnie przy ustawieniu na auto,jak wymienilem czujnik na nowy wszytko jest ok,czy to jest normalne czy klimatronik potrzebuje znac temperature zewnetrzna??? dodam jesze ze przy temp po nizej 5,5 stopnia nie da sie zalaczyc kilmy.
  • Poziom 26  
    Safranik był stukniety ale lekko,klima nie była ruszona,chybaze przed moim nabyciem...ale kupowalem go zza granicy nienaprawianego. Wydedukowalem sobie,ze dlawienie mam na osuszaczu i czynnik rozpreza sie juz w rurce do zaworu,bo na malych obrotach wiatraka wewnatrz jest dosyc zimno,a im wiecej obrotow tym cieplej.No i rurka jest zimna mocno...
  • Poziom 11  
    Najpierw sprawdzcie filtry przeciwpylkowe i czy wam skropliny odchodza
  • Poziom 1  
    Witam mam problem z klimatyzajca w moim aucie, objetnie na jaki tryb wlacze nic nie dziala (komplatnie nic nie wieje, jak bym nic nie wlaczył) jak przelaczem tryby i sile nadmuchu to slychac ze cos sie zmienia i jak bo sie cos przestawialo ale nic nie wieje, nie wiem czy ma plyn bo nie wiem czy da sie to sprawdzic i gdzie. Auto to vw passat 1.8 20V turbo sport 98r klimka jest automatyczna nie na pokretelka. pomocy co to moze byc:?:
  • Poziom 16  
    Najprawdopodobniej będzie to Czujnik ciśnienia (presostat) - wyciągnij go i postaraj się go wzbudzić w 80% pomaga, jak nie to zostaje wymiana na nowy.
  • Poziom 16  
    Włączy się wentylator klimatyzacji, nie wiem jak jest w Safrane.
    Można przyłożyć ucho i ktoś niech włączy klimatyzacje takie pyknięcie jest.
    Albo sprawdzić można miernikiem elektrycznym. Natężenie prądu powinno drastycznie spaść.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Po lewej stronie od czołą auta
  • Poziom 14  
    Mam pytanie czy jesli bym odłączył ten włącznik ciśnieniowy z klimy tam gdzie idą 4 piny i podłączył to na krótko to moge tak korzystać z klimy?? to jest tylko po to zeby zalączał klime wtedy jak jest odpowiednie ciśnienie i jak podniesie sie ciśnienie w układzie to żeby załączyć 2 bieg wentylatora chłodnicy???
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Dodatkowo służy do tego, żeby wyłączał układ kiedy jest zbyt wysokie ciśnienie.
    Jeśli podłączysz na krótko, to nie zdziw się, jeśli rozwali ci układ.
  • Poziom 10  
    mam uwagę do kolegi z laguną - jeżeli preostat okarze się dobry, to proponuję pomierzyć zwykłym próbnikiem (lub nawet żarówką) wczy prąd gdzieś nie ucieka. Miałem ten sam problem, wymieniłem nawet preostat na nowy (okazuje się że niepotrzebnie) a przyczyna leżała w skrzynce bezpieczników - pod bezpiecznikiem f20 miałem zimny lut. Z tego co zauważyłem to sporo ludzi mają podobne problemy z lagunami - tam coś nie styka, tam coś nie łączy i często wystarczy przedczyścić odpowiednie styki :) w tym poście masz schemat, może on coś pomoze: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3947224#3947224