logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crucial MX100 256GB - Niskie wyniki w CrystalDiskMark na GA-B75-D3V z Celeron G550

adam998 06 Maj 2015 21:23 1356 7
REKLAMA
  • #1 14674156
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    Witam
    Zakupiłem dysk Crucial MX100 256GB podczas testu programem CrystalDiskMark wynik wydaje mi się słaby w porównaniu do testów tego dysku innych użytkowników.
    Crucial MX100 256GB - Niskie wyniki w CrystalDiskMark na GA-B75-D3V z Celeron G550

Dysk dział z płytą GA-B75-D3V i procesorem Celeron G550 II gen.

Zrobiłem jeszcze jeden test wynik jakiś inny ?

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14675505
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8314
    1) Test pod Windowsem nigdy nie będzie w pełni miarodajny i mogą występować różnice wyników (test nie ma wyłącznego dostępu do dysku, jeśli inne procesy korzystają z dysku, wyniki będą niższe). Same wyniki testu nie wyglądają najgorzej na tle innych wyników, które widzę w obrazkach google dla tego dysku.

2) Cczy jest włączone AHCI, czy poprawne sterowniki chipsetu (w szczególności kontrolera dysku) są zainstalowane?
  • REKLAMA
  • #4 14678116
    adam998
    Poziom 25  
    Witam
    Dziękuję za zainteresowanie ... dysk podpięty pod SATA 3 mam zaktualizowany bios do F9 najnowszy, nie mogę przestawić w biosie na AHCI gdy ustawie robię wyjście i zapis gdy wchodzę ponownie w bios jest znowu IDE ?

Możliwe że tu jest problem ale jak to zainstalować po wypakowaniu nie ma tam pliku .exe ?

• REKLAMA
  • #5 14678156
    dt1
    Admin grupy komputery
    W trybie IDE wydajność dysku powinna być niższa niż w AHCI. Sterownik, który próbujesz instalować nie jest Ci potrzebny - prawidłowy sterownik ma nazwę Intel® Rapid Storage Technology (chociaż to nie ma związku z ustawieniem AHCI w BIOSie).

Spróbuj wyczyścić ustawienia BIOS (przywróć je do domyślnych) - jeśli nie z poziomu BIOSu (ustawienia domyślne - zapisz i wyjdź) to zworką na płycie. Może wtedy da się przełączać i zapisywać zmiany.

Jeśli uda Ci się przestawić IDE na AHCI to Windows nie powinien wystartować (niebieski ekran z błędem STOP 0x0000007B). Ale jeśli już będziesz mógł przełączać tryby pracy kontrolera i będzie się to zapisywać - podam Ci rozwiązanie tego problemu.
  • #6 14678195
    adam998
    Poziom 25  
    dt1 napisał:
    W trybie IDE wydajnoœć dysku powinna być niższa niż w AHCI. Sterownik, który próbujesz instalować nie jest Ci potrzebny - prawidłowy sterownik ma nazwę IntelŽ Rapid Storage Technology (chociaż to nie ma zwišzku z ustawieniem AHCI w BIOSie).

Spróbuj wyczyœcić ustawienia BIOS (przywróć je do domyœlnych) - jeœli nie z poziomu BIOSu (ustawienia domyœlne - zapisz i wyjdŸ) to zworkš na płycie. Może wtedy da się przełšczać i zapisywać zmiany.

Jeœli uda Ci się przestawić IDE na AHCI to Windows nie powinien wystartować (niebieski ekran z błędem STOP 0x0000007B). Ale jeœli już będziesz mógł przełšczać tryby pracy kontrolera i będzie się to zapisywać - podam Ci rozwišzanie tego problemu.

Witam udało mi się zapisać na AHCI po przywróceniu ustawień domyœlnych biosu....
    Faktycznie teraz komputer nie chce się uruchomić ? jest dokładnie to co kolega pisał ?
  • Pomocny post
    #7 14678242
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ustaw teraz z powrotem IDE i uruchom Windows.
    Jak się uruchomi - Menedżer urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI. Znajdź swój kontroler dysku, wybierz jego właściwości, przejdź do zakładki sterownik. Aktualizuj sterownik -> Przeglądaj mój komputer -> Pozwól mi wybrać z listy -> wyczyść pole "pokaż zgodny sprzęt". Producent to: Standardowy kontroler Serial ATA AHCI 1.0, nazwa urządzenia dokładnie taka sama. Zainstaluj ten sterownik, Windows może ostrzegać, że nie jest to sterownik dla tego sprzętu (i ma rację, bo jest to sterownik dla kontrolera AHCI, nie IDE, tak więc potwierdź). Po zainstalowaniu sterownika uruchom ponownie komputer, wejdź do BIOS, przestaw kontroler na AHCI. Jeśli wszystko dobrze poszło, to Windows się uruchomi. Potem możesz opcjonalnie zainstalować Intel Matrix Storage, jeśli będziesz chciał, ale na standardowym sterowniku powinno już dobrze działać.

Przy takiej kombinacji rzadko kiedy ale zdarza się, że coś może pójść źle. W takim przypadku możesz spróbować w menu startowym systemu załadować ostatnią dobrą konfigurację, albo jeśli to nie zadziała wybrać Napraw komputer i z poziomu systemu naprawczego wykonać przywracanie systemu do najbliższego punktu zapisanego wcześniej. Ten opis jest na wszelki wypadek tylko, jeśli poprawnie wykonasz czynności to nie powinien być potrzebny.
  • #8 14678335
    adam998
    Poziom 25  
    Zrobiłem jak kolega kazał chyba jest wszystko ok....
    Przeprowadziłem test oto wynik

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił niskie wyniki testów dysku SSD Crucial MX100 256GB w programie CrystalDiskMark, porównując je z wynikami innych użytkowników. Dysk był podłączony do płyty głównej GA-B75-D3V z procesorem Celeron G550. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić, czy dysk jest podłączony do portu SATA II czy SATA III oraz czy w BIOSie włączono tryb AHCI. Po przywróceniu ustawień domyślnych BIOSu, użytkownik zdołał przełączyć na AHCI, jednak napotkał problemy z uruchomieniem systemu. Ostatecznie, po zainstalowaniu odpowiednich sterowników, wyniki testów poprawiły się.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA