logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu SWR i Power Metter na AD8307 z wyświetlaczem do 100W

RTX-Service 24 Maj 2005 18:49 26523 45
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie znaleźć kompletny schemat i oprogramowanie do miernika mocy/SWR na AD8307 z wyświetlaczem, który mierzy co najmniej do 100 W?

Najbardziej pasuje projekt OZ2CPU na AD8307: ma pełny opis konstrukcji, wsad do procesora, wyświetlacz i zakres pomiaru mocy do 100 W, a dodatkowo na stronie SP2SWJ są PCB i komplet informacji do uruchomienia [#1521641][#2096236] Do pomiaru SWR autor przewidział dodatkowe wejście B oraz osobny projekt sprzęgacza kierunkowego, ale trzeba uważać, bo w tej wersji directivity wynosi tylko ok. 14 dB, więc to nie jest zbyt szczęśliwe rozwiązanie [#1527587][#1529737] W praktyce lepiej potraktować OZ2CPU jako bardzo dobry miernik mocy, a SWR zrobić jako osobną konstrukcję albo oprzeć się na innej, lepszej mostkowej wersji [#1521641][#1529737] Jako alternatywę podano też cyfrowy miernik PWR+SWR na KF z pełną dokumentacją PDF i wsadem do procesora [#1530794]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1521591
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam kolegów, poszukuje ciekawej konstrukcji schematów wskazników SWR i Pwer na tym układzie, ale interesuja mnie kompletne, z wyswietlaczem i wsadami do kontrolerów, aha i zeby Power Metter miał mozliwosc conajmiej do 100W, bo te co w necie znalazlem to jakos nienie zadawalaja
  • REKLAMA
  • #2 1521641
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

Ten miernik ma wszystko . fmax = 500 MHz , pomiar mocy od pW do 100 W. Jest dokładny opis konstrukcji i wsad do procesora :

http://www.webx.dk/oz2cpu/radios/miliwatt.htm

Niestety , bez SWR , ale przy tak prostej konstrukcji i niskiej cenie , wart jest wykonania jako osobna konstrukcja .

Cyfrowy miernik SWR ( link był już niedawno podany ) jest opisany tutaj :

http://home.snafu.de/graff/swr.html
  • #3 1527587
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam

Tak się składa że rozwiazanie OZ2CPU ma funkcję pomiaru SWR

Cytat ze strony autora:
    "The extra input B is for a later SWR brigde project"

zobacz na linku
    http://www.webx.dk/oz2cpu/radios/milliwatt-comp.htm
    rozwiąznie Huberta (F6GOG)

albo wprost na stronie Huberta
    http://perso.wanadoo.fr/f6gog-web/files/brew.htm#mw

a tutaj OZ2CPU opisuje sprzęgacz do pomiaru SWR
    http://www.webx.dk/oz2cpu/radios/dir-coup.htm

======
    Pozdrawiam Jarek
  • #4 1529737
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Jarek SWJ napisał:
    Tak się składa że rozwiazanie OZ2CPU ma funkcję pomiaru SWR

Cytat ze strony autora:
    "The extra input B is for a later SWR brigde project"

zobacz na linku
    rozwiąznie Huberta (F6GOG)

albo wprost na stronie Huberta
    http://perso.wanadoo.fr/f6gog-web/files/brew.htm#mw

a tutaj OZ2CPU opisuje sprzęgacz do pomiaru SWR
    http://www.webx.dk/oz2cpu/radios/dir-coup.htm

Nie jest to zbyt "szczęśliwe" rozwiązanie . Sam autor napisał:
    "See the table, the directivity is only about 14dB, this is not good !!
    I am working on a better construction, more about this later.."

Więc chyba nie warto inwestować w tą "koncepcję przyłączenia" , a pomyśleć nad zbudowniem czegoś innego (piszę o rozwiązaniu OZ2CPU bo tego dotyczył link który podałem)
  • REKLAMA
  • #7 1530869
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    A czy ktoś się orientuje, gdzie można kupić (najlepiej na terenie Śląska) w dobrej cenie (tzn. np. <20zł) takie wzmacniacze logarytmujące pracujące z w.cz.? Nie musi być to AD (wiem, że w Gliwicach jest dystrybutor układów AD), bo ten to z 70zł kosztuje...

I drugie pytanie: czy ktoś wie, gdzie można (też w przyzwoitej cenie) kupić takie sprzęgacze, jakie są pokazane tutaj:
    (tu akurat Mini Circuits PDC10-1):
    http://www.minicircuits.com/dg03-188.pdf?
  • #8 1531158
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    AD8307 dostaniesz jako sample (2 sztuki) od Analog-a, czyli za darmo.
  • REKLAMA
  • #9 1531498
    RTX-Service
    Poziom 18  
    morph13 napisał:

zgadza sie wlasnie mi przyslali tylko prosilem o taki enormalne a oni ni gadziny przyslali smd, wielkoscia porownywalne sa z wielkoscia kleszcza
  • #10 1531648
    morph13
    Poziom 25  
    Ja bez problemu zamówilem po 2 sztuki w obudowie SMD i DIP.
    A swoją droga to bardzo fajny scalaczek :-)
  • #11 1531881
    Dykus
    Poziom 27  
    morph13 napisał:

Tak, wiem, że wysyłają i, że ja biedny student... ale gdyby to kosztowało <20zł to chętnie bym to kupił zamiast brać sample.

Swoją drogą, to jak się tylko odpowiednia grupa dowie, że teraz takie są popularne to zapewne za niedługo będzie wysyp na Allegro... :( Podobnie jak wcześniej z DDSami...
  • #12 1531924
    RTX-Service
    Poziom 18  
    jak zaczna za duzo brac to przestana wogole dl aPolakow wysylac tak jak TI, ja tam biore tylko te co potrzebuje i to w ilosciach +1szt wiecej niz potrzebuje, po co byc pazernym, przez pazernosc ludzi TI zaprzestala wysylania a tez mieli nawet ciekawe ukladziki
  • #13 1542792
    morph13
    Poziom 25  
    Nikogo nie zachęcam do obrotu na "rynku wtórnym" samplami, wręcz przeciwnie już nie raz sam się wypowiadałem negatywnie o tym zjawisku a w przypadku tej kości wyraźnie napisałem, że można zamówić 2 sztuki za free. I tyle powinno w amatorskim zastosowaniu wystarczyć.

Co do polityki TI to wbrew pozorom największymi "wyłudzaczami sampli" w Europie są Niemcy i ich jakoś "ręka sprawiedlisości TI" nie dosięgneła a związane jest to z tym, że ich rynek elektroniczny zainteresował się odbiorem w dużych ilościach wybranych elementów a nasz rodzimy nie, za co całe rzesze elektroników ucierpiały :-( ale to juz inna bajka.......

Pozdro i zachęcam do eksperymentów.
  • #14 1645236
    kjell
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam,
    szukam obrazu wszystkich stron plytek pcb do miernika mocy wg projektu oz2cpu, czy wiecie gdzie ewentualnie mozna je znalezc ?
    pozd.
    kjell
  • REKLAMA
  • #15 1648687
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Zamówiłem dwie próbki AD8307, to świetny scalak. Dwie sztuki dla przeciętnego radioamatora całkowicie wystarczą :D. Popierwsze można zrobić miernik mocy od 1 ?W do 1kW, a podrugie miernik WFS :D . Jeden szkopuł tylko, jeżeli komuś zależy na dobrej dokładności to należy starannie dobrać rezystor wejściowy (50? R-52.3?, 75? R-80.5?). Powszechnie znane mierniki mocy to: rezystor równoległy+prosta sonda w.cz+wskaźnik wskazówkowy :?. Takie coś nie ma porównania z AD8307. No, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Pozdrawiam.
  • #16 1648892
    Dykus
    Poziom 27  
    Faces napisał:
    Powszechnie znane mierniki mocy to: rezystor równoległy+prosta sonda w.cz+wskaźnik wskazówkowy :?. Takie coś nie ma porównania z AD8307.

Tzn. jakim względem konkretnie nie ma porównania? Cóż, a ja będę bronił woltomierze diodowe. :)
    Wzmacniacze logarytmiczne stosuje się tam, gdzie potrzebna jest duża dynamika. Akurat przy pomiarach mocy nie jest to niezbędne, chyba, że chcemy zaszpanować, że mamy taki przyrząd. Na diodzie można z samymi rezystorami zrobić miernik od ~10mW do kilkudziesięciu W - przeciętnemu radioamatorowi w zupełności wystarczy. Pomiar WFS podobnie, chyba, że planujemy mierzyć sygnały (np. WFS) gdzieś pomiędzy stopniami, tylko warto wtedy postarać się o dobry sprzęgacz. A i tak da się to zrobić na diodach. ;)
    Liniowość? Można spojrzeć tu:
    http://www.dl5neg.de/diodesensor/diodesensor.html
    Jak dla mnie wystarczająca i dynamika też spora (~50dB). Zawsze można dołożyć przetwornik A/C i zlinearyzować charakterystykę programowo (ale niestety trzeba mieć punkt odniesienia). :)
    A zaleta to koszty - diody z sond detekcyjnych od V-640 są tanie, a są to bardzo dobre sondy.

Co nie zmienia faktu, że też planuję sobie tego typu wzmacniacze zafundować. :)

Faces napisał:
    No, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Proponuję też przyjrzeć się np. AD8302 (rzucam z pamięci) - wzmacniacz logarytmiczny (duża dynamika), a na wyjściu oprócz informacji o amplitudzie sygnału w.cz. daje także informację o jego fazie (oczywiście w stosunku do innego sygnału). Można więc bez problemu obliczyć wprost rezystancję i reaktancję badanego elementu. Prościej (i dokładniej), niż poprzez "typowy" pomiar kilku napięć w mostku.
  • #17 1649511
    androot
    Ocena: 635
    Calkowicie sie z Toba zgadzam, ale robiac taki miernik na diodzie, trzeba go jakos wyskalowac, a nie kazdy ma dostep do odpowiedniego sprzetu. Stosujac uklad AD mozna skorzystac z gotowych wykresow dBm>mV
  • #19 1649747
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Dykus: To wszystko co napisałeś o układach wykorzystujących diody jest w zasadzie prawdą. Jednakże zechciej przeanalizować charakterystyki diod w funkcji temperatury, a konkretnie zależność prądu przewodzenia od temperatury. A potem dla porównania obejrzyj zachowanie wzmacniaczy logarytmujących Analoga w funkcji temperatury. Myślę, to wystarczy do wyciągnięcia prawidłowych wniosków.
    Z tego właśnie powodu profesjonalne mierniki wykorzystują takie rozwiązania jak np. dwie diody wykonane na jednym kawałku półprzewodnika, z których jedna jest właściwym detektorem, a druga współpracuje z układem kompensacji temperaturowej.
  • #20 2096236
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    kjell napisał:

szukam obrazu wszystkich stron plytek pcb do miernika mocy wg projektu oz2cpu, czy wiecie gdzie ewentualnie mozna je znalezc ?

kjell

W końcu znalazłem trochę czasu żeby ruszyć ten projekt...

PCB i inne informacje znajdziesz na:
    http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/OZ2CPU_MW/OZ2CPU_RT_wattmeter.htm

a po nowym roku kilka informacji o przeróbkach - rozbudowie o dodatkowe wejścia wcz

Pozdrawiam Jarek SP2SWJ
  • #21 2239748
    yaro
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam ! Mam pytanie czy mozna gdzies dostac gotowe plytki drukowane?oczywiscie do tego miernika pozdrawiam Jarek
  • #22 2240581
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    jak masz potrzebę to pogadam z kolegą

przy okazji jak będzie mi robił jakieś PCB
    - mógłby zrobić dodatkowy komplet do OZ2CPU

maila do mnie znajdziesz na WWW link powyżej

/jarek
  • #24 2543037
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    no fajny
    :D
    ale pomiar od 100 MHz w górę...:|

a dodatkowo pomiar do 100 mW :cry:

poza tym maja tam inne fajne sprawy,,,

/jarek
  • #25 2543216
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Urządzonko rzeczywiście niegłupie.
    Tylko ceny jakoś nie wypatrzyłem - zna ją ktoś?
  • #26 2543243
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    A jaki to ma błąd pomiarowy tak pytam z czystej ciekawości bo przyzad nie chudo wyglada
  • #27 2543337
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    na linku jest do pobrania manual i dataszit do urządzenia powyżej..

-------------------

Kilka fotek miernika wg OZ2CPU...
    http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/OZ2CPU_MW/OZ2CPU_SP2SWJ_FOTO.html

Jest już w trakcje wkładania do obudowy,
    naprawdę fajna sprawa ten miernik

obecnie używam go z tłumikiem mocy 20 dB, także jak mierzę 30 W
    to radiator robi się tylko lekko ciepły...

Polecam to do domowego laboratorium :D
  • #28 2613684
    androot
    A tak wygląda mój mienik wg. OZ2CPU
    Załączniki:
    • Szukam schematu SWR i Power Metter na AD8307 z wyświetlaczem do 100W miernik mocy 2.JPG (144.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szukam schematu SWR i Power Metter na AD8307 z wyświetlaczem do 100W miernik mocy.JPG (147.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 2613730
    SP3SWJ
    Poziom 19  
    A nie zauważyłem na zdjęciach wyjścia do PC-ta..
    i wejścia do pomiaru DC...

Czyżbyś nie zrobił tej "opcji" ???

jak będziesz miał podgląd trzech kanałów na komputerze to możesz jednocześnie mierzyć wcz na wejściu i wyjściu np wzmacniacza
    i jego napięcie zasilające .....

bombowa sprawa....

no widze także tłumiczek...

jam mam już go w obudowie - ale teraz u kumpla jest na służbie -)
  • #30 2613842
    androot
    Pomiar napiecia wykorzystalem do pomiaru napiecia akumulatorkow (wewnatrz), a wyjscie do PC jest mi niepotrzebne.
    Ten tlumik co jest na zdjeciu zrobilem z rezystorow MŁT-2 (bezindukcyjne). SWR <1,1 do 1GHz, powyzej rosnie. 20dB 15W.

Sprawdzilem jak dziala pomiar SWR i okazuje sie ze bardzo dobrze. Tylko klopotliwe jest ciagle zerowanie (np przy zmienie mocy). Mam fabryczny sprzegacz kierunkowy o kierunkowosci >40dB do 2,4GHz. Zerowanie przeprowadza sie po zwarciu wyjscia sprzegasza (maksymalny SWR).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania kompletnych schematów mierników SWR i mocy opartych na układzie AD8307 z wyświetlaczem i możliwością pomiaru mocy do 100W. Wskazano projekt OZ2CPU, który oferuje pomiar mocy od pW do 100W oraz dokumentację i wsad do mikrokontrolera, choć bez wbudowanego pomiaru SWR. Alternatywnie podano linki do cyfrowych mierników SWR oraz sprzęgaczy kierunkowych, jednak zwrócono uwagę na ograniczoną kierunkowość niektórych rozwiązań. Omówiono dostępność układów AD8307 jako próbek od Analog Devices oraz kwestie ich obudów (SMD i DIP). Poruszono temat porównania wzmacniaczy logarytmicznych AD8307 z tradycyjnymi detektorami diodowymi, wskazując na lepszą liniowość i stabilność temperaturową AD8307, co jest istotne dla dokładności pomiarów. Udostępniono linki do płytek PCB i zdjęć gotowych konstrukcji miernika OZ2CPU oraz informacje o możliwościach rozbudowy i integracji z komputerem. Wspomniano także o innych układach Analog Devices do pomiaru mocy i reflektometrii (AD8313, AD8318, AD8302) oraz o projektach VNA. Poruszono kwestie zamawiania próbek układów, ich dostaw i lutowania. W końcowej części pojawiło się pytanie o matematyczne przeliczenie mocy na podstawie tłumienia portu pomiarowego. Ogólnie dyskusja skupia się na praktycznych aspektach budowy i użytkowania mierników mocy i SWR z wykorzystaniem AD8307 i pokrewnych układów, dostępności komponentów, dokumentacji oraz doświadczeniach z realizacją projektów amatorskich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA