Bardzo często występuje konieczność pomiaru współczynnika fali stojącej SWR lub mocy nadawczej urządzenia. Zaprezentowana konstrukcja jest klasycznym układem pomiaru mocy i SWR ,z tym że, do obliczenia i zobrazowania wyników pomiarów zastosowano mikroprocesor ATMega8.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Urządzenie działa w oparciu o ustrój pomiarowy :
Zobrazowania wyników :
W załączeniu umieszczam kompletną dokumentację wraz z programem źródłowym w języku BASCOM. Być może ktoś pokusi się o skonstruowanie podobnego urządzenia. Zamieszczony materiał należy traktować jako materiał dydaktyczny. Wykonany prototyp działa prawidłowo i otrzymane wyniki pomiarów nie ustępują tzw. miernikom fabrycznym.
Informacja dla miłośników "estetyki" : niestety nie mam fabryki obudów i - szczerze mówiąc - szkoda mi czasu na pracę w metalu. Prototyp wygląda tak jak wygląda. Odnośnie zdjęć wyświetlacza - zostały wykonane wyświetlaczowi, na którym jest jeszcze folia ochronna więc wyglądają tak jak zdjęcia wyświetlacza z folia ochronną.
inventco.eu - proszę przeczytać informacje na temat umieszczania postów w tym dziale. Jeden obrazek OBOWIĄZKOWO umieszczony na początku tematu. Tym razem poprawiłem.
Fajne? Ranking DIY