logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony 29 FE2 - Tranzystor WN zwarty, czy wymieniać trafo?

jani1 24 Maj 2005 20:02 2318 6
REKLAMA
  • #1 1521826
    jani1
    Poziom 13  
    witam
    mam taki Sony 29" , w którym zwarty jest tranzystor na WN. Zimnych lutów nie widać .Przeczytałem kilka postów i wychodzi na to ,że jeżeli pada trafo to i R565 i D505 - Te 2 elementy u mnie są dobre z tym ,że wartość rezystora to 220 Om a nie jak ktos podawał 1000. Z objawów wiem ,że na pewno nie ma trafo przebicia .Po załączeniu chwilę działał i zgasł.
    Bez tranzystora napięcie na kolektorze jest ok,po załączeniu pilotem impulsy H na bazie też. Trafo kosztuje bagatela ok. 240 zł. pytanie czy zamawiać w ciemno???.
    Jan
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1522094
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    podlutuj pion lub nowy
  • #5 1523938
    jani1
    Poziom 13  
    przyglądnę sie kondensatorom i podstawie trafo do innego TV . Napisze po weekendzie co stwierdziłem , Jest troszke zimnych lutów w okolicach pionu. Mam pytanie czy w tym typie uszkodzenie w pionie może położyć BU???
    Jan
  • REKLAMA
  • #6 1536869
    jani1
    Poziom 13  
    witam
    No więc podstawiłem trafo do innego TV i wysokie chodzi, tyle ,że wisiał na przewodach i nie jestem pewien czy w chassis nie bedzie gdzies przebijało WN do masy ale jak wcześniej pisałem elementy,które sugerujecie ,że powinny byc uszkodzone są ok.Zaryzykuję podmienić raz Bu po wcześniejszym przelutowaniu druku. ( tyle,że w odchyl H zimnych lutów nie widać) i załączyć. zobaczymy co będzie
    Jan
  • #7 1540986
    jani1
    Poziom 13  
    trafo zamontowałem , telewizor zadziałał . Nikt tu nie napisał w jaki sposób trafa padaja - czy dostaja zwarcia miedzyzwojowe czy padaja powielacze a może przebija obudowa i strzelają????? Jest to bardzo istotne w wyszukiwaniu innych uszkodzeń w konsekwencji.
    Jest jednak powód dla którego padł BU.Na razie nie daje mu zbyt długo chodzic bo troche niepokojąco sie grzeje i tu może byc problem . Na próbę zamontowałem 2506D -oryg.zamówię i porównam. Może ktoś podpowie jaka temperature osiaga w tym TV tranzystor ???? impulsy na bazie zbadałem i wygladają ok.
    Jan.
    zainstalowałem oryginalny BU i jest ok telewizor działa kilka dni-obyło sie bez kosztownego trafa na szczęście. Dziekuje wszystkim za sugestie
    Jan

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Sony 29" wystąpiło zwarcie tranzystora wysokiego napięcia (WN). Sprawdzono brak zimnych lutów oraz poprawność rezystora R565 (220 Ω) i diody D505, które okazały się sprawne. Po podłączeniu trafo do innego telewizora potwierdzono, że uzwojenie kolektorowe działa, co sugeruje, że trafo nie jest przebite. Po wymianie tranzystora BU i przelutowaniu płytek telewizor zaczął działać, jednak tranzystor grzał się niepokojąco. Po zamontowaniu oryginalnego tranzystora BU 2506D urządzenie działało stabilnie przez kilka dni bez konieczności wymiany trafo. Dyskutowano również o możliwych przyczynach uszkodzenia trafo, takich jak zwarcia międzyzwojowe, uszkodzenia powielaczy lub przebicia obudowy, co jest istotne przy diagnozie innych uszkodzeń. Impulsy na bazie tranzystora były prawidłowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA