logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Archiwizacja poczty firmowej z kilku komputerów na serwer NAS i Windows Server

bulwaa7 18 Maj 2015 14:00 1272 7
REKLAMA
  • #1 14702321
    bulwaa7
    Poziom 9  
    Mam kilka komputerów w sieci, które współdzielą kilka firmowych skrzynek poczty elektronicznej. W sieci lokalnej znajduje się jeszcze Windows Server i odrębny serwer NAS.

Ma ktoś może pomysł, jak rozwiązać problem kopii kilku kont pocztowych, w taki sposób, aby wszystkie wiadomości były objęte kopiami z tych kont oraz żeby były przechowywane historycznie przez 4 lata.

Problem jest istotny, ponieważ na konta pocztowe przeznaczone jest 100GB miejsca na serwerze pocztowym, ale dzienny przyrost maili wynosi ok 300-500MB.

Ważne jest, aby archiwizowane były wiadomości wychodzące i przychodzące.

(Serwer poczty jest wyniesiony do providera usługi poczty elektronicznej i nie jest objęty systemem backupów).
  • REKLAMA
  • #2 14702337
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2811
    Zewnętrzny program pocztowy, np. Scribe.
  • REKLAMA
  • #3 14702341
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Skrzynki IMAP czy pop3?
    Jeśli imap - można postawić lokalny serwer jakimś np linuksem i przy użyciu fetchmaila zaciągać pocztę co jakiś czas.
    Fetchmail nie będzie usuwał już pobranych wiadomości jeśli będą skasowane na serwerze.

Jedyne, czego nie będziesz miał zarchiwizowane to wiadomości usunięte przez użytkowników pomiędzy pobraniami poczty przez fetchmaila.
  • REKLAMA
  • #4 14702419
    bulwaa7
    Poziom 9  
    askr napisał:
    Skrzynki IMAP czy pop3?
    Jeśli imap - można postawić lokalny serwer jakimś np linuksem i przy użyciu fetchmaila zaciągać pocztę co jakiś czas.
    Fetchmail nie będzie usuwał już pobranych wiadomości jeśli będą skasowane na serwerze.

Jedyne, czego nie będziesz miał zarchiwizowane to wiadomości usunięte przez użytkowników pomiędzy pobraniami poczty przez fetchmaila.

Kurcze, właśnie sęk w tym, że chciałbym, aby np. na jednym serwerze były przechowywane wszystkie wiadomości wychodzące i przychodzące ze wszystkich kont pocztowych. Klient pocztowy ustawiony na POP3 po pobraniu wiadomości ze skrzynki pocztowej serwera wiadomości odebrane zostawia mimo iż zostały usunięte z serwera (i to jest dla mnie dobra opcja). Z drugiej strony zaś nie ma wiadomości wysłanych.

Jak skonfiguruję IMAP, to mam i skrzynkę odbiorczą i skrzynkę nadawczą, ale po usunięciu wiadomości z serwera, są usuwane też z klienta i mam problem.

Złotym środkiem dla mnie byłoby rozwiązanie które polegałoby na tym, że wszystkie wiadomości (odebrane i wysłane) są przetrzymywane lokalnie na komputerze (jako kopia z serwera) a jednocześnie w przypadku skasowania wiadomości z serwera pocztowego aby te wiadomości na kliencie pozostawały dalej.
  • REKLAMA
  • #6 14704672
    newerror
    Poziom 10  
    A czy coś takiego na serwerze/komputerze Windows'owym? Najlepiej backup przyrostowy.
  • #7 14723150
    bulwaa7
    Poziom 9  
    newerror napisał:
    A czy coś takiego na serwerze/komputerze Windows'owym? Najlepiej backup przyrostowy.

Problem w tym, że serwer pocztowy jest u zewnętrznego providera. Owszem, mógłbym kopiować pliki .pst programu outlook każdego komputera z osobna, ale okaże się wtedy, że 4 razy to samo skopiowałem. Biorąc pod uwagę to, że wiadomości mają być archiwizowane przez okres 4 lat, to może się okazać nieekonomiczne rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do archiwizacji firmowej poczty elektronicznej z kilku komputerów na serwer NAS oraz Windows Server, z zachowaniem wszystkich wiadomości przez 4 lata. Istnieje problem z ograniczeniem miejsca na serwerze pocztowym (100GB) oraz dużym przyrostem danych (300-500MB dziennie). Proponowane rozwiązania obejmują użycie lokalnego serwera z oprogramowaniem takim jak Fetchmail lub Postfix, które umożliwiają pobieranie wiadomości z serwera IMAP bez ich usuwania lokalnie. Użytkownik preferuje, aby wszystkie wiadomości (przychodzące i wychodzące) były przechowywane lokalnie, nawet po ich usunięciu z serwera pocztowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA