logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wejście insertowe FL Studio, Big Sky i ALESIS iO2 Express - jak podpiąć

alternus 24 Maj 2015 21:24 2550 25
REKLAMA
  • #1 14718198
    alternus
    Poziom 8  
    Witam,

W związku z tym, iż wszedłem w posiadanie reverbu Big Sky, postanowiłem podpiąć mikrofon, który służy mi do nagrywania fletu do w/w urządzenia i dalej do mojej karty muzycznej - ALESIS iO2 Express.
    Problem polega na tym, że używam bramki szumowej w FL studio co oczywiście nie ma sensu w przypadku podpięcia reverbu do wejścia IN (obcięcie pogłosu).
    Moje pytanie brzmi czy na wyjściu insertowym otrzymam sygnał wychodzący z FL Studio z ustawionym na nim noise gate'm? Czy jednak nie tędy droga i może ktoś zasugerowałby inne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 14718369
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Nie tędy droga.
    Pogłos najczęściej stosuje się równolegle a nie szeregowo. Nagraj najpierw flet w FL, a później odtwórz go na pogłos sprzętowy i nagraj jako drugą ścieżkę.
  • #3 14718413
    alternus
    Poziom 8  
    adambyw napisał:
    Nie tędy droga.
    Pogłos najczęściej stosuje się równolegle a nie szeregowo. Nagraj najpierw flet w FL, a później odtwórz go na pogłos sprzętowy i nagraj jako drugą ścieżkę.

Tak mogłoby być gdybym nie grał na żywo (zapomniałem dodać).
  • REKLAMA
  • #4 14718655
    b00l3r
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Problem polega na tym, że w Twojej k. muzycznej masz tylko dwa kanały wyjściowe, które pewnie służą Ci jako wyjście gotowego dźwięku.

Jak bym miał do dyspozycji tylko interfejs zrobiłbym tak - kanał wejściowy mikrofon - w programie FL - rozdział sygnału wychodzącego na dwa kanały - na jeden dźwięk nie zmieniony na drugim reverb i wszystko to skierowane na sumę - wyjście z interfejsu.

W tym Twoim Alessisie Insert to raczej wejście, a nie wyjście.

Na żywo jednak dobrym rozwiązaniem jest konwencjonalny mikser.
  • #5 14718683
    alternus
    Poziom 8  
    b00l3r napisał:
    Problem polega na tym, że w Twojej k. muzycznej masz tylko dwa kanały wyjściowe, które pewnie służą Ci jako wyjście gotowego dźwięku.

Jak bym miał do dyspozycji tylko interfejs zrobiłbym tak - kanał wejściowy mikrofon - w programie FL - rozdział sygnału wychodzącego na dwa kanały - na jeden dźwięk nie zmieniony na drugim reverb i wszystko to skierowane na sumę - wyjście z interfejsu.

W tym Twoim Alessisie Insert to raczej wejście, a nie wyjście.

Na żywo jednak dobrym rozwiązaniem jest konwencjonalny mikser.

Tak jest dokładnie, dwa kanały w Alesisie służą mi jako wyjście gotowego dźwięku.
    W przypadku miksera sprawa jest prostsza i widzę, że bez niego chyba się nie obejdę. Niemniej jednak chciałbym lepiej zrozumieć to rozwiązanie które podajesz. Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić co do czego podpiąć. Ale najistotniejsze, muszę mieć taki układ. Sygnał z fletu idzie do wejścia mik. w karcie innej opcji i tak nie ma. Później trafia na Insert np 10 w FL - tutaj zapinam bramkę szumową i co dalej bo nie rozumiem jak z takiego sygnału dopiąć Big Sky'a, żeby był ostatnim urządzeniem na wyjściu? A wogóle dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • #6 14718716
    b00l3r
    Poziom 23  
    No nie zrobisz tego bo masz tylko dwa kanały wyjściowe :-) które już są używane. Potrzebowałbyś dodatkowy kanał wyjściowy aby dźwięk mógł wyjść do efektu (zakładam, że jest monofoniczny). Reverb to zazwyczaj efekt stereo więc potrzebujesz dwóch wolnych kanałów wejściowych (czyli łącznie minimum 3 wejściowe i 3 wyjściowe w interfejsie).

Przyjrzałem się Twojemu Alessisowi i nie widzę jakichkolwiek informacji o tajemniczym wejściu INSERT. Jest napisane, że jest to TRS więc może tak na prawdę to być wejśćie/wyjście inesrtowe.

Więc pies nie do końca pogrzebany.

Sprawdź w programie czy możesz wybrać wejśćie i wyjście INSERT oprócz oczywiście normalnych wejści i wyjść.

Spójrz na ilustracje:
    http://forum.recordingreview.com/attachments/...2359763-alesis-io2-midi-interface-image-2-jpg

Oprócz takich normalnych wejść powinieneś mieć coś z napisem "Insert" lub w ogóle coś oprócz tych dwóch mono i ipołączenia do stereo Twoich wejść mikrofonowych.

Jeżeli masz coś takiego to po prostu skonfigurujemy to jako oddzielny kanał w FL i dokupisz przejściówki - TRS -> 2xTS i to podłączysz.
  • #7 14718930
    alternus
    Poziom 8  
    W mikserze FL dokładnie tak ustawiam. W jeden kanał io|2 1 i tutaj podpinam flet natomiast na io|2 2 wpinam np lapsteela.
    A w karcie są wejścia insertowe: http://ecx.images-amazon.com/images/I/81QB1FMcD0L._SL1500_.jpg
    ale ich w FL'u nie widać i raczej skonfigurować się nie da. Jestem po prostu ciekawy do czego mogłyby służyć :)
  • #8 14719545
    b00l3r
    Poziom 23  
    No jest to wejście/wyjście dodatkowe.
    Zobacz ilustracje:

http://bose.infopop.cc/eve/forums/a/ga/ul/8961067252/inlineimg/Y/tipRingSleevePS1.gif

Pierścień wtyczki TRS (stereo jack) wysyła sygnał na zewnętrzny procesor
    Bolec "TIP" - powrót sygnału do alessisa.

Tylko wydaje mi się, że powinno dać się skonfigurować to wejście / wyjście jako osobne kanały w FL studio. Jak się nie da, no to pozamiatane :-)
  • REKLAMA
  • #9 14719609
    alternus
    Poziom 8  
    Raczej będzie pozamiatane. Nie widzę takiej opcji w FL'u. A szkoda bo fajnie byłoby jakby sygnał wychodził na insercie karty ale jeszcze przed wyjściem out. Wpinałbym efekt i gotowe. Tak czy inaczej pozostaje kupić jakiś prosty mikserek, ew. mogę zmienić tego Alesisa na coś innego co spełniałoby moje oczekiwania.
  • #10 14719791
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Na insercie masz wyjście ale z preampu mikrofonowego.
  • #11 14720418
    alternus
    Poziom 8  
    adambyw napisał:
    Na insercie masz wyjście ale z preampu mikrofonowego.

Czyli gdybym wpiął mikrofon do wejścia xlr io2|1 i później wpiął w insert Big Sky'a i wyszedł z niego sygnałem do wejścia in jack io2|1 to jest szansa, że uzyskam to co chcę?
    Wrócę do wątku za 2 tygodnie bo dzisiaj już wyjeżdżam i nie będę miał dostępu do internetu. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • #12 14721700
    b00l3r
    Poziom 23  
    Jeżeli możesz skonfigurować w DAW dodatkowe wejścia to tak. Czyli musisz móc skonfigurować 3 różne kanały wejściowe 1 - sygnał z mikrofonu, 2 i 3 - sygnał powracający z efektu (stereo) do alessisa.
  • #13 14724546
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Jeżeli podłączasz mikrofon do wejścia 1, to możesz z insertu wyprowadzić sygnał do reverbu a z reverbu wyjść mono i wejść do kanału 2.
    alternus napisał:
    Tak mogłoby być gdybym nie grał na żywo (zapomniałem dodać).

Nagrywasz występy przed publiką?
  • #14 14724716
    b00l3r
    Poziom 23  
    @adambyw Nie nagrywa, używa komputera jako procesor sygnałowy - pogłosy i bramki.
    Ja też jak kiedyś robiłem małe karaoke w domu też tak robiłem :-)

Pogłos monofoniczny nie jest chyba tym o co chodzi koledze.
  • #15 14724727
    adambyw
    Moderator Akustyka
    @b00l3r Zerknij na pierwszy post:
    alternus napisał:
    postanowiłem podpiąć mikrofon, który służy mi do nagrywania fletu do w/w urządzenia

b00l3r napisał:
    Pogłos monofoniczny nie jest chyba tym o co chodzi koledze.

Ja tam wychodzę z założenia że lepiej mieć mono niż wcale.
  • #16 14724772
    b00l3r
    Poziom 23  
    Generalnie w przypadku nagrywania problemu nie ma jakiegokolwiek bo przecież dźwięk można nagrać, zbramkować, odłączyć mikrofon i podpiąć procesor reverbu i procesować do woli nagraną ścieżke - są dwa wejścia i dwa wyjścia.

Tu nie ma problemu.

Kolega napisał, że używa mikrofonu na nagrywania, czyli ten mikrofon służy mu również do nagrywania. (ja to tak rozumiem). Ale problem jest z występem na żywo.

Jak jest inaczej to by było trochę dziwne nagrywać razem z bramką :-) Przecież bramkować nagrany sygnał można w każdym momencie więc trudno by było traktować bramkę jako jakiekolwiek "wąskie gardło".

Odnośnie pogłosu monofonicznego.. Ja bym wolał już użyć pogłosu wtyczkowego niż procesor za 2kpln mono. Ja ogólnie jestem zwolennikiem hardware'u ale bez przesady :-).
  • REKLAMA
  • #17 14765146
    alternus
    Poziom 8  
    Dziękuję za różne uwagi, rozważania i sugestie. Z tych wszystkich dywagacji doszedłem do wniosku, że najkorzystniej będzie dla mnie jeśli kupię mikser i ew. zmienię kartę na np. coś takiego http://alesis.com/io4 chyba, że ktoś zasugerowałby coś w podobnej cenie. Lub jakiegoś noise gate'a i zapiąć go zaraz po mikrofonie (to wydaje się wg mnie najprostszym rozwiązaniem). Ale jaką bramkę wybrać, to już nie wiem.
    Acha i jeszcze takie pytanie dot. karty którą posiadam. Właściwie to dalej nie wiem jak efektywnie można wykorzystać te wejścia insertowe. Jaki jest ich sens.
  • Pomocny post
    #18 14765179
    b00l3r
    Poziom 23  
    79 USD to mało, w tej cenie nie wiem czy da się w ogóle coś innego kupić.
    Bramka bramką, jeżeli masz ochotę się bawić w takie procesory - skoncentruj się na ekspanderze - to coś takiego jak bramka ale z możliwością regulacji.
    We/wy Insert to wyjście z preampa i wejście przed przetwornikiem AD/DA (czyli możesz włączyć coś w swój tor szeregowo). Możesz tu aplikować dowolny procesor - np kompresor, de-esser, efekty pogłosowe itd. Wszystko to później trafia do DAW i jest rejestrowane na ścieżce.
  • #19 14765208
    alternus
    Poziom 8  
    b00l3r napisał:
    79 USD to mało, w tej cenie nie wiem czy da się w ogóle coś innego kupić.
    Bramka bramką, jeżeli masz ochotę się bawić w takie procesory - skoncentruj się na ekspanderze - to coś takiego jak bramka ale z możliwością regulacji.
    We/wy Insert to wyjście z preampa i wejście przed przetwornikiem AD/DA (czyli możesz włączyć coś w swój tor szeregowo). Możesz tu aplikować dowolny procesor - np kompresor, de-esser, efekty pogłosowe itd. Wszystko to później trafia do DAW i jest rejestrowane na ścieżce.

Czyli na nic mi się nie przydadzą chyba, że kupiłbym ów ekspander to wtedy mógłbym wpiąć go szeregowo a za nim Big Sky'a - i to wydaje się sensowne. Pytanie już myślę ostatnie, czego szukać? Najlepiej stereo.
  • #20 14765342
    b00l3r
    Poziom 23  
    Rozumiem, że budżet niski.
    Ja bym zainteresował się na Twoim miejscu np behringer intelligate xr2000. Używany da się kupić za 300 pln
  • #21 16630753
    alternus
    Poziom 8  
    Witam po dłuższej przerwie. Jako, że budżet trochę się powiększył postanowiłem, zakupić AKAI EIE PRO. Chciałem się doradzić jakie kabelki powinienem dokupić w celu podpięcia mojego Big Sky'a do tego interfejsu. Tył mojego reverbu wygląda tak: http://www.strymon.net/wp-content/uploads/2015/07/BigSky_Rear_knobs_1600-1024x723.jpg
    Chciałbym uzyskać takie rozwiązanie: Na przednim panelu AKAI ma 4 wejścia gdzie podpinam 2 mikrofony, gitarę i może coś jeszcze w przyszłości (pewnie trzeci mikrofon). Chciałbym, aby Big Sky pracował na wszystkich kanałach czy tutaj można wykorzystać wejścia insertowe (chcę aby sygnał był stereo). Jakie konkretnie kable będą mi niezbędne.
  • #22 16630970
    adambyw
    Moderator Akustyka
    alternus napisał:
    Chciałbym, aby Big Sky pracował na wszystkich kanałach czy tutaj można wykorzystać wejścia insertowe (chcę aby sygnał był stereo).

Nie. Złącza insterowe są mono, i mają wpływ tylko na dany jeden kanał. Raczej nie da się tego zrobić podczas nagrania na tym interfejsie.

Musisz zrozumieć że każdy z kanałów "mikrofonów" jest nagrywany osobno i mono. Żeby używać insertów musiał byś mieć tyle takich procesorów ile masz kanałów, żeby nie tworzyły się przesłuchy między kanałami.
    Pogłosy, i efekty przestrzenne z reguły używa się jako efektów równoległych, wychodząc na nie z szyn FX. Natomiast inserty stosuje się dla procesorów szeregowych, głównie są to procesory dynamiki (bramki, kompresory, przestery).

Natomiast możesz BigSky wykorzystać już po nagraniu. W DAW tworzysz sobie kanał FX który kierujesz do fizycznych wyjść Alesisa (np 3-4) tym wychodzisz do input procesora (bigSky), następnie z procesora ponownie wchodzisz do interfejsu (np na kan 3-4), i ten sygnał możesz nagrać, i domiksować do nagrania jako ślad pogłosu.
  • #23 16631230
    alternus
    Poziom 8  
    A czy mogę zapiąć w taki sposób jak na tym filmie? https://www.youtube.com/watch?v=a_iJphEicgs
    Różnica polegałaby na tym, że w wejście nr 1 wpinam mikrofon XLR, w insert nr 1 wpinam kabel insertowy (końcówka stereo), natomiast pozostałe dwa końce (monofoniczne) wpinam do in i out Big Sky'a ja rozumiem że sygnał jest monofoniczny, ale to już i tak połowa sukcesu, ponieważ na drugim wejściu robię to samo tylko podpinam oczywiście drugi mikrofon. Jeśli to zadziała to mi takie rozwiązanie pasuje. Nie mam kabla insertowego więc nie mogę sprawdzić.
  • Pomocny post
    #24 16631261
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Trochę nie chce mi się poświęcać 15 minut na ten film.
    Tak jak piszesz, oczywiście, to jak najbardziej zadziała. Ale to rozsądne rozwiązanie dla jednego mikrofonu.
    Przy dwóch mikrofonach, mimo że na wejściu efektów będą one odseparowane, to na wyjściu pojawi się spora ilość sygnału zawierająca pogłos z obu mikrofonów. Tym samym będziesz miał przesłuchy. Nie przeszkadzało by to przy nagraniach ujęć stereo, ale będzie przeszkadzało w nagraniach różnych źródeł dźwięku, zwłaszcza jeżeli będą miały różne poziomy.

Między innymi dla tego uważam że rozsądne jest nagranie suchych mikrofonów, bez pogłosu, a pogłos dodać na etapie miksu. Jeżeli nie programowy, to sprzętowy, jak opisałem wcześniej.
  • #25 16631313
    alternus
    Poziom 8  
    Ale na żywo to takiego rozwiązania nie zastosuję więc póki co opcja z połączeniem insertowym jest jak najbardziej ok. Muszę kupić kabelki i sprawdzić czy rzeczywiście przesłuchy/przydźwięki będą uciążliwe.
    Korzystając z okazji czy Akai EIE Pro to dobry pomysł? czy może istnieje coś o lepszych możliwościach w podobnej cenie?
  • #26 16631391
    adambyw
    Moderator Akustyka
    alternus napisał:
    Ale na żywo to takiego rozwiązania nie zastosuję więc póki co opcja z połączeniem insertowym jest jak najbardziej ok.

Nie jest to niemożliwe, ma swoje ograniczenia. Ale do pracy na żywo rozsądniejszym wydaje się zastosowanie typowego miksera.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia reverbu Big Sky do interfejsu ALESIS iO2 Express w kontekście nagrywania fletu w FL Studio. Użytkownik zmaga się z ograniczeniami swojego interfejsu, który ma tylko dwa kanały wyjściowe, co utrudnia równoległe użycie efektów. Uczestnicy sugerują, aby reverb był używany równolegle, a nie szeregowo, oraz rozważają zastosowanie miksera jako rozwiązania. Wskazano na możliwość wykorzystania insertów w interfejsie, jednak podkreślono, że dla efektywnego użycia efektów stereo potrzebne są dodatkowe kanały. Użytkownik rozważa zakup miksera lub zmiany interfejsu na model z większą liczbą wejść/wyjść. W końcu, po zwiększeniu budżetu, użytkownik planuje zakup AKAI EIE PRO i pyta o odpowiednie kable do podłączenia Big Sky'a.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA