Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic II 1.9 dci - Cykanie,stukanie pod deska roz,po odpaleniu

tidia78 26 May 2015 12:42 5742 4
    tidia78
    Level 11  
    Cześć
    Koledzy dla wszystkich zainteresowanych problemem z cykaniem ,stukaniem pod deska po odpaleniu silnika w Megane Scenic ll, chce przekazać informacje ze to cykanie jest efektem uszkodzonego silniczka napędowego klapki recyrkulacji powietrza.

W obudowie całego silniczka jest malutka przekładnia i tam jest wywalona zębatka.
    Trzeba wyciągnąć cały napęd i wymienić na inny.

Wbrew innym opiniom które mówią o konieczności ściągania całej deski rozdzielczej, - mówię ----- totalna bzdura-----, bez problemu da się to zrobić inaczej, od spodu i z boku. Jest ciasno ale wykręciłem go sam w nie cała godzinę czasu.
    Trzeba tylko wykręcić obudowy:

1.Drążka zmiany biegów
    2.Uchylić panel klimy i pod nią z lewej odkręcić śruby obudowy dolnej kierownicy i pedałów - trzyma się na 6 śrubach(2 na dole,2 w hamulcu ręcznym ,1 pod panelem klimy i jedna z boku przy drzwiach), ściągamy boczek.
    3. odkręcamy czarna skrzynkę elektryczna na śrubę klucz 8mm i uchylamy
    4. Wyżej jeszcze 1 kostka tylko wypinana z mocowania i odchylona
    5. Wyciągamy lewy nadmuch (kratkę ) przez nią patrzymy co robimy

I tak klucz(torx) do reki i górą patrzymy a dołem kręcimy.Nie potrzeba odłączać żadnych kabli czy kostek,jedyna to ta od hamulca ręcznego i sterowania ściamnianiem oświetlenia. Ale po podłączeniu i kilkukrotnym użyciu ręcznego hamulca wszystko wraca do normy.

Naprawa będzie mnie kosztować 2 h mojej pracy i silniczek z allegro za 30 zł

A nie jak fachowcy pisza 300 +300 zl. Mam ich gdzieś.

W razie pytań piszcie, pomogę.
    tidia78
    Level 11  
    Cześć kolego.Przestan słuchać mechaników,ja już u nich kilka tyś zostawiłem ,potrafia tylko wymieniać az trafia na to co zepsuło sie. Masz czas i kilka kluczy ,kładz sie pod kierownice i próbój .... dasz rade.

Też szukałem kogos kto to naprawi.... i sam zrobiłem..

ostatnie prace które probowano mi wpoic to:

1.wymiana dwumasy przy okazji wymiany słupka silnika - bo mechanik jak padnie dwumas nie bedzie 2 x tego rozbierał i oczywiscie mi zalatwi w swym sklepie za 2900 dwu mas +tarcza ,i łożysko
    2 tarcze hamulcowe i klocki
    3 olej w skrzyni

Itp

Auto jezdzi i ma sie dobrze.

Dodano po 4 [minuty]:

A za co chca 300 za uzywany silniczek???

Na alegro kosztuje 30-50 zl
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Nie no, mimo iż nie uprawiałem nigdy tego zawodu (tyle co na praktykach), jestem wykształconym mechanikiem samochodowym, tyle że starej daty :-).
    Byle kitu mi nie wcisną, ale przeraziła mnie nieco, konieczność zdejmowania kokpitu, więc jeżdżę z tym klapaniem już ze dwa lata.
    Pomijając czynności, wymagające specjalistycznego oprzyrządowania, auta naprawiam sobie sam, więc kierując się Twoimi wskazówkami i z tym napędem klapki też sobie powinienem poradzić.
    Mnie m.in. kiedyś przekonywano do wymiany kpl. sprzęgła, naprawy skrzyni biegów itp. w 19-stce (twardy pedał, trudne włożenie biegu) a okazało się że po wymianie przeze mnie teflonowej nakładki (8 zł.) trzpienia łapy, wszystko wróciło do normy.

tidia78 wrote:
    A za co chca 300 za uzywany silniczek???

Za używany z wymianą.

Pozdrawiam.
    sewiolo
    Level 10  
    witam mam podobny problem w renault megane classic 1.9 dTi wersja z klima zaraz po przekręceniu kluczyka na zapłon sutka około 4 razy i po odpaleniu silnika raz albo dwa razy tez stuknie czy w tym przypadku tez chodzi o ten silniczek ?
    jak wygląda ten silniczek poprosił bym o jakieś foto lub link do strony lub allegro
    z góry dziękuję za pomoc