logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

scenic ll 1.9 dci 120km 2004 - Ciągle problemy po wymianie słupka silnika

tidia 21 Cze 2014 21:37 7890 10
REKLAMA
  • #1 13728683
    tidia
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Cześć Panowie zmieniłem słupek w szczeniaku. Miał być idealny ale chyba nie jest. Moim problemem jest olej, cieknący olej. Cieknie w 2 miejscach:
    1. tj przy wejściu (wyjściu)z chłodniczki egr do kolektora dolotowego(na harmonijce) - może ktoś poradzi co robić,jakoś uszczelnić, jest tam dziwna opaska,zaciskowa, - wymienić,jak uszczelnić?

2. Na dolocie przy łączeniu rury pcv i aluminiowego kolektora, tylko nie na samej opasce a na membranie i osi zamykania i otwierania dolotu. - co tu możemy zrobić?

3. Odma - cieknie na dole przy ujściu do miski, było w odmie ok 0,5 l oleju , ale niestety nie mógł odpłynąć bo ma zatkaną rurkę w bloku silnika do miski. Próbowałem czyścić,przepychać ok 10 cm udrożniłem , ale niestety jest wygieta i reszta w misce , dalej nie mogę. Zapchana była takim jakby błotem olejowym,nagarem. - Od czego się tak stało,jakie mogą być nastepstwa?

Jutro auto idzie do mechanika,miska na dół i czyszczenie,bedzie wymiana oleju i filtrów. Coś jeszcze? na coś zwrócić uwagę?

Boję się ze silnik jest już dętka,że pluje olejem na odmę choć założyłem przezroczysty waż od odmy do skraplacza oleju(to co jest umieszczone na pokrywie zaworów) nawinełem na nim ze 3 pętle by widzieć gromadzący się olej.Trochę pośmigałem i nic suchutki, ale w wężyku pod odmą już było deko,I wyciekło.

Dolot jednak brudny z oleju,auto nie dymi,czasem na siwo przy odpalaniu ale to sporadycznie.

Obawiam się o turbinę, za mnie dostała po dupie, nigdy jej nie szanowałem. Sam ostatnio wyczułem luz na wirniku ,pionowy luz. - z tąd może ten olej?

Ogólnie silnik ma mieć ok 100tyś ale kto to wie. Sprawdzany po vin -ie z auta dawcy, ale czy to orginalny nie wiem.I jak ktoś nim jeżdził też nie wiem.
    Miał mierzone ciśnienie i było 22 , 26 , 27 , 28 ponoć nędza ale Diesel serwis mówi że na razie nie przejmować się tym. Pali ładnie , ma też kopa, nie kopci nic.
    Na zimnym "alles OK " Ale jak się nagrzeje to od rozrządu jakby coś piszczy ,huczy , trze , jęczy,coś jak łożysko, i to wytarte.

Chce tu ściągać pasek wieloklinowy i na sucho zobaczę
  • REKLAMA
  • #2 13728813
    jokerro
    Poziom 34  
    Ocena: 1142
    Powiem ci ze się opowiedziałes maxymalnie jak mogłeś,wiemy wszystko.Tylko co ci podpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #3 13728859
    tidia
    Poziom 12  
    sorry pisałem z telefonu ,już edytowałem na kompie i jest ok.

Wiem że dużo tego.

I jeszcze jedno,dziś zawracałem i coś się z niego polało myślę ze płyn ale na postoju nie cieknie a deko ubyło. Nie ma bąbelków w pojemniku, ani oleju czy też wody w oleju. Co tu możemy powiedzieć.????

A może ja przedrażliwiony jestem, chce nim jechać na urlop ok 2 x 500 km.I oby dał radę. A potem giełda .

Już mi się RYNNÓWKI nie podobają!!!!!
  • #4 13729109
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    Pali olej , 0.5l w osadniku par oleju świadczy o zatkanym nagarem spływie do skrzyni korbowej czyścisz do skutku .Opaskę zaciskową na rurę do EGR kupisz w serwisie za grosze, rura około 40-50 zł. na szrocie jeszcze mniej.
  • #5 13729197
    majsster
    Poziom 23  
    Ocena: 254
    2 pierwsze podpunkty to turbo i w tych silnikach dwa razy się nadziałem na tym iż nie zmierzyłem ciśnienia oleju przy wymianie turbo, mogę się założyć że w twoim silniku panewek już prawie nie ma i ogólnie silnik jest szrotem.
  • #6 13729648
    tidia
    Poziom 12  
    Jurekk oleju deko ubywa ale ile nie wiem trzeba by z tys km Zrobić. Myślę że nie pali oleju bo nic siwego z rury nie leci , albo nie widac ,ale to gdzie jest ten olej. Ale tak jak mówisz, odpływ zatkany jest na amen . Z zewnątrz nie da się go udroznic. Będę miskę ściągać.
    Pytanie skąd tyle oleju w odmie? Jak się tam dostaje?

Martwi mnie te turbo. Czy to ono jest sprawca zamieszania, czy wymieniać? Nie wiem to znowu kasa a już tyle straciłem. Jak je sprawdzić? Ma luz na wirnika, to przez to ten olej.

Kolego majster co do panewek jak będzie miska w dole da się je sprawdzić , tylko jak. Mechanik myślę że nie będzie chciał ściągać mocowań korbowodów.
    A czego wspominać ie o ciśnieniu oleju?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Jak szrotem ... oo to widzę ze to pierwszy i ostatni mój "dizel" silnik Reno to max na 200 tys km. Dam rady nim morze tam i spowrotem obrocic?
  • REKLAMA
  • #7 13733450
    tidia
    Poziom 12  
    chce mu teraz zalac olej Castrol magnatec 10w 40 tak radzi mechanik ,, co o tym myslicie?
  • #8 13734809
    majsster
    Poziom 23  
    Ocena: 254
    Ja bym polecał elfa 5w40 ale niech ktoś jeszcze bardziej doświadczony wypowie się na ten temat
  • #9 13735542
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    tidia napisał:
    chce mu teraz zalac olej Castrol magnatec 10w 40 tak radzi mechanik ,, co o tym myslicie?

Nie zaszkodzi ,10W 40 w przechodzonym silniku to poprawny wybór.
    Olej to w sporej ilości skropliny par oleju , więc bez drożnego układu nie ocenisz prawidłowo, odma musi być drożna.
  • REKLAMA
  • #10 13741196
    tidia
    Poziom 12  
    No i znowu kiła, mechanik nic nie zrobił. Rurkę odpływu z odma przepchał. Bez zdejmowania miski i wymiany . Olej dalej leci z dolotu w miejscu wejścia spalin z egra do dolotu(przy charnonijce).i w miejscu osi od klapki dolotu. Silnik po rozgrzaniu dalej jęczy, pomimo wymiany rolki napinacza paska wielorowkowego i koła dolnego. Dziwne ze jęczy tylko na rozgrzanym silniku. Ponoć bez paska jest cicho ale w to nie wierzę ,bo mechanik sprawdzał na pewno na zimnym silniku.

Już mi sił brak do tego auta.

Mało znowu zapalił się antipollution a Controler. Mówią ze jeszcze to może być przepływomierz?????

Ktoś ma coś do dodania, może macie jakiegoś dobrego mechanika z okolic Legnicy.
  • #11 13762560
    DJSWIR
    Poziom 10  
    Mam renault scenic 96r dt 90kmi kupillem przez przypadek blok silnika dti a mam glowica dt i mam problem podejdzie to tak razem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z silnikiem w Renault Scenic II 1.9 dCi po wymianie słupka silnika. Główne problemy to wycieki oleju w dwóch miejscach: przy połączeniu chłodnicy EGR z kolektorem dolotowym oraz na dolocie przy łączeniu rury PVC z aluminiowym kolektorem. Dodatkowo, odma jest zatkana, co prowadzi do gromadzenia się oleju. Użytkownik planuje wizytę u mechanika w celu czyszczenia i wymiany oleju oraz filtrów. W dyskusji poruszane są również kwestie dotyczące ciśnienia oleju, stanu panewek oraz wyboru oleju silnikowego, z sugestiami użycia Castrol Magnatec 10W-40 lub Elf 5W-40. Problemy z silnikiem obejmują również niepokojące dźwięki oraz zapalenie się kontrolki antipollution.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA