logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen 0x00000101 przy podkręcaniu i5-2500k do 5 GHz - niestabilność?

kubek1616 28 Maj 2015 15:32 2127 10
REKLAMA
  • #1 14727975
    kubek1616
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Witam.

Dziś zająłem się podkręcaniem mojego i5-2500k. Plan był osiągnąć 5 GHz zatrzymując się na napięciu 1.45v...niestety się nie udało gdyż wywala mi bluescreen przy teście Blend w Prime95. Zszedłem na 4.9 GHz i dalej to samo...pytanie czy kod w bluescreenie oznacza faktycznie niestabilność procesora czy jakiś inny problem ?
  • REKLAMA
  • #3 14728150
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    kubek1616 napisał:
    oznacza faktycznie niestabilność procesora czy jakiś inny problem ?

Trudno wyrokować. Jaki to system? Temperatury są OK?
    Przydał by się *.dmp z błędem do analizy BSOD [C:\Windows\Minidump\]
  • REKLAMA
  • #4 14728181
    hafexo
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Może po prostu twoja sztuka nie wytrzymuje takiego taktowania? 1,45v na 5 Ghz to strasznie dużo według mnie - masz w ogóle tak wydajne chłodzenie które odprowadzi tą ilość ciepła?

Czy poza napięciem i mnożnikiem cokolwiek zmieniałeś?
  • #6 14729339
    kubek1616
    Poziom 20  
    Bios w pełni skonfigurowany...od dłuższego czasu jadę na 4.8ghz przy vcore 1.38v i wszystko jest ok. Chciałem spróbować wyżej ale się po prostu nie da...nawet 4.9ghz...napięcie zwiększałem stopniowo aż osiągnąłem 1,445v ale nadal BSOD...

Wróciłem do 4.8ghz i żadnych problemów nie mam...widocznie moja sztuka na 4.8ghz kończy niezależnie od napięcia.

Z tą temperaturą 72 stopni to jest mit...nawet na chłodzeniu box temperatury w stresie na rdzeniach osiągają wyższe temperatury (bez OC oczywiście) niż 72 stopnie. Chyba, że chodzi o temperaturę IHS ale mi wszystkie programy pokazują tylko temp rdzeni.
  • REKLAMA
  • #7 14739011
    hafexo
    Poziom 12  
    Serio musiałeś pisać tutaj post zamiast poczytać i domyślić się że na chłodzeniu powietrznym osiągniecie 5.0 ghz trzeba mieć niesamowitego farta co do sztuki? O ile wiem to SandyBridge to nie Haswell i sobie tam nie powinno pozwalać na takie wysokie temperatury.

w ogóle Vcore powyżej 1.4v na SB to jakiś absurd - jak chcesz tak katować procesor to twoja sprawa...
    ciesz się że masz 4.8 bo niektórzy 4.4 wyciągną to max

pomijam fakt że nawet pełnej specyfikacji kompa nie podałeś ale co tam
  • REKLAMA
  • #8 14740104
    kubek1616
    Poziom 20  
    Po pierwsze to nie pisałem z poradą podkręcania procesora tylko z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu kodu blue screena. Chciałem mieć pewność czy błąd jest spowodowany zbyt mocnym OC czy sam kod oznacza inne problemy.

Konfiguracja:

P67 Pro3 B3
    I5-2500k + Hr02 Macho
    8gb ddr3 corsair xms3 1600 cl9
    GTX 770 Jetstream
    Corsair vx550

Kolejny temat to tak jak hafexo sam powiedziałeś to jest moja sprawa jakim napięciem katuje procesor. Powiem tylko, że dzięki temu mój staruszek ma niejednokrotnie wyższą wydajność niż użytkownicy najnowszych Haswelli, którzy boją się dotykać OC...mało tego to nie ja po roku użytkowania będę musiał się się martwić ściąganiem IHS bo pasta termoprzewodząca pod nim przypomina kamień i temperatury osiągają apogeum :-)
  • #9 14740147
    hafexo
    Poziom 12  
    akurat posiadam i5-4690k (czyli devils canyon z czymś lepszym niż kamień pod ihs ;P) ale tylko do 4,5ghz kręcony bo nie chce przekraczać 1.29 a niestety na niższych się sypie :( u mnie powyżej 1.3 już potrafi dobić do 75 stopni na core0 więc podziękuje - mimo że mam scythe mugena II to nie chce katować procka xd

Powiem tak - po prostu procesor nie wytrzymuje takiej temperatury bądź przekraczasz 85 stopni bo chyba po tym się automatycznie resetuje (moge sie mylić) - jak chcesz 5ghz+ to niestety trzeba zainwestować w WC bądź coś pokroju np klocka Thermalright True cooper albo prolimatech super mega czy jakiś najwyższy noctuy z dwoma wentylatorami
  • #10 14743998
    kubek1616
    Poziom 20  
    Niestety nie chodzi u mnie o temperaturę, gdyby tak było to już byłby wodowany. Temperatury max na jednym rdzeniu to 80 stopni przy czym tylko na chwilę tak to utrzymuje się na poziomie 77 stopni. Widocznie wyżej nie pójdzie na napięciu jakie jest mi dostępne bo niestety na 1.5v juz pozwolić sobie nie mogę.

Swoją drogą ciekawi mnie wydajność mojego i5-2500k 4.8 GHz vs twój i5-4690k 4.5 GHz.
  • #11 14746346
    hafexo
    Poziom 12  
    w GTAV na obydwa na 4.5 ghz mój ma jakieś 10% przewagi więc pewnie na tych zegarach będe miał może 7%?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął próbę podkręcania procesora i5-2500k do 5 GHz przy napięciu 1.45V, jednak napotkał problemy z niestabilnością, objawiające się bluescreenem (BSOD) podczas testu Blend w Prime95. Inni uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na wysokie napięcie, sugerując, że nie powinno się przekraczać 1.4V oraz 72°C dla tego procesora. Użytkownik potwierdził, że przy 4.8 GHz i napięciu 1.38V nie występują problemy, co sugeruje, że jego egzemplarz nie jest w stanie stabilnie pracować na wyższych częstotliwościach. Wskazano również na konieczność odpowiedniego chłodzenia, aby uniknąć przegrzewania. Użytkownik podkreślił, że jego procesor osiąga wyższe wydajności niż niektórzy użytkownicy nowszych modeli, mimo obaw związanych z podkręcaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA