logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark E450dn - Drukarka nie pobiera papieru z dolnej szuflady, komunikat Załaduj papier

BizBass 28 Maj 2015 19:55 2028 5
REKLAMA
  • #1 14728591
    BizBass
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam,

Dziś moja drukarka odmówiła współpracy mianowicie nie chce pobierać kartek z dolnej szuflady. Podczas drukowania dokumentu drukarka uruchamia się normalnie ale nie pobiera papieru a po chwili wyświetla komunikat "Załaduj papier do podajnika"

Co może być tego przyczyną?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14729311
    Krysik1a
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Wysuń całkowicie kasetę i sprawdź czy nie odpadła sprężyna która jest przyczepiona do modułu rolek poboru papieru z kasety, ewentualnie może być połamany czujnik papier.

Tak wygląda ten element : Lexmark E450dn - Drukarka nie pobiera papieru z dolnej szuflady, komunikat Załaduj papier
  • REKLAMA
  • #3 17727794
    tmm505
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Sprawa jest dosyć stara ale może się przydać potomnym. Też miałem ten problem. Zrobiłem głupią rzecz, ale działa, czyli nie jest taka głupia. A mianowicie
    ściągnąłem "oponki" z kółeczek które widać na zdjęciu i przewróciłem je na lewą stronę.
    Drukarka elegancko podaje papier
  • REKLAMA
  • #4 17732254
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    wystarczy że szmatką wilgotną z wody umyjesz te 2 rolki (oponki) które pobierają papier . Po umyciu niech chwilę obeschną, dotknij je ręką- zauważysz że po umyciu zrobiły się bardziej tępe, bardziej gumowe.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 17734417
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Najprawdopodobniej masz brudne lub zużyte bieżniki w rolkach pobierających. Wyczyść bieżniki najlepiej specjalnym płynem do rolek, choć w ostateczności może być izopropanol, niektórzy, jak wspomniał przedmówca odwracają gumy bieżnika na "lewą" stronę.

Jeśli to nie pomoże, sprawdź czy rolki się obracają. W tym celu opuść ręcznie mechanizm rolek (dźwignią po lewej stronie) i zadaj drukowanie. Ewentualnie możesz spróbować zaświecić latarką i spojrzeć przez szczelinę w szufladzie z tyłu drukarki, czy w momencie polecenia druku rolki obracają się.
  • #6 17762145
    jaxu
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Wyciągnij szufladę
    Znajdź rolki poboru, Złap za nie i puść jakiś wydruk.
    Jeżeli nie poczujesz zbytniej siły kręcących się rolek do czyszczenia jest sprzęgło poboru.
    Jeżeli kilka razy "zazgrzyta" to mechanizm poboru i sprzęgło są sprawne.
    Wtedy pozostaje problem brudnych rolek.
REKLAMA