logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai 1400MK8 - klawiatura i pilot przestają działać po dłuższym czasie pracy

misiek27 22 Mar 2003 10:06 2639 16
REKLAMA
  • #1 143287
    misiek27
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    problem z tym tv polega na tym że po dłuższej pracy raz jest to godzina raz 4 godziny i przestaje działac klawiatóra odbiornika z czasem nie dział tez pilot. Po analizie tego przypadku wydaje sie ze winny jest procesor i tu moje pytanie czy moze byc winny inny element . co ciekawe w koncowej fazie usterki wystepuja tez błyski ekranu . prosze o rady osoby które miały podobne problemy z tym typem tv.

pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 143394
    chcz
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Problem jest wedlug mnie typowy dla tego typu procka.Dodatkowo czasami fonia idzie na maxa i OSD zaczyna pokazywać "hińskie " literki. Doklejanie radiatora nie daje nic.Pozostaje jedynie podmiana.Oczywiście gdy napięcie zasilania jest w porządku
  • #3 144832
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Raczej na pewno procesor, jeśli jest na nim napis FUNAI, jęsli TOSHIBA, to niekoniecznie.
    Na wszelki wypadek wstaw na podstawce.
    Te procesory to wyjątkowo udany model (dla serwisu)

Janusz
  • REKLAMA
  • #4 151532
    mirexx
    Poziom 2  
    Ja miałem ten sam problem ztym samym procesorem lecz w innym modelu Funaia i to nie był uszkodzony procek. Telewizor ten był wyposażony w telegazetę ,uszkodzonym elementem był stabilizator napięcia +5V Który się Przegrzewał co powodowało problem z brakiem reakcji procesora po pewnym czasie grania ja też myślałem że to procek ale to bło pudło
  • #5 151656
    Facet
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Procesory serii TMP wystepujące min w Funajach które wykazyją chinskie
    literki ewentualnie wystepuje zanik fonii lub blokowanie klawiatury nie kwalifikuja się do wymiany, od wielu lat stosuję prosta i niemal w 100% skutecna metdę naprawy tych scalaków . Wystarczy taki układ wylutować zawinać w folie aluminiową , włożyc do piekarnika nagrzanego do 200 stopi cel.na 15 minut , efekt gwarantowny polecam sprawdzić a nigdy juz nikt z was nie kupi nowego procka .Po tym zabiegu wszysko zawsze działa ok i nigdy nie miałem reklamacji .
  • #6 151783
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    o mrożeniu w lodówce słyszałem, ale o piekarniku jeszcze nie. Traktuję to trochę humorystycznie............ale spróbuję. Może poślemy note do producenta ciekawe co mądrzy i utytuowani na to?
  • #7 152010
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    To jest to samo , co metoda „na monetę” , o której ktoś na forum już pisał przy okazji tych procesorów i nie trzeba wylutowywać układu , ale ja jeszcze tego nie próbowałem.
  • #8 152107
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    Mam pytanie czy 200 stopni nie zaszkodzi scalakowi,wydaje mi się ,że po tej operacji już nigdy nie będzie działał ten scalak,przecież temperatura pracy układów scalonych jest ok.70 stopni ,jak będę miał Funai na chinszczyznę to spróbuję ale nie jestem przekonany,co niby w tak wysokiej temperaturze ma się naprawić układ scalony,chyba ugotuje się na AMEN,jak zapiekanka!!!
  • REKLAMA
  • #9 152420
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 152859
    Facet
    Poziom 13  
    Ja nie mam zamiaru was przekonywać czy to dobry sposób sprwawdz najpierw a potem wydawaj opinie . Sposób jet prosty i na 100% wszystkie te scalaki reanimuje sie . (
  • #11 153108
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Są pewne sprawdzone w praktyce sposoby "uzdrawiania" nieuszkodzonych procesorów jak np. w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic31630.html ale pomysł z piekarnikiem jest naprawdę kuriozalny. Przypomina to metodę oczyszczania czarownic z grzechu, ale jeżeli komuś to pomaga to jego zysk.
  • #12 153995
    Facet
    Poziom 13  
    ten pomysł ktos mi kiedys sprzedał i tez myslałem ze to nie mozliwe a jednak okazał sie skuteczny namawiam to nic nie kosztuje - jesli ktos to sprawdzi niech napisze o efektach .
  • #13 154154
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 267
    :arrow: Facet

Opisany przez Ciebie sposób również stosuję od dosyc dawna.Działa to na 100%.Sprawdziłem to na procesorach funai, sharp oraz na dosyć starej matrycy takiej jak AN5601K.( w chwili obecnej prawie nie do zdobycia)
    Stosuję trochę inną"technologię";układ po wymontowaniu zwieram folią aluminiową i umieszczam w rurze z teflonu, z góry daję grzanie opalarką utrzymując temperaturę 230- 250 st.C przez 15', po czym pozwalam ukladowi ostygnąć do warunków otoczenia.Wszystkim niedowiarkom proponuję zagłębić się trochę w literaturę n/t technologii produkcji układów scalonych oraz lutowania w piecach rozpływowych, a wszelkie wątpliwości napewno się wyjaśnią.
  • #14 154222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 154413
    Facet
    Poziom 13  
    nareszcie jakis głos wsparcia , bo tu na tym forum to tylko są mądrzy od podłaczania żarówek do przetwornicy i wymiany elektrolitów .
  • REKLAMA
  • #17 154490
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Funai 1400MK8 po dłuższym czasie pracy (od 1 do 4 godzin) przestaje działać klawiatura odbiornika, a następnie pilot. W końcowej fazie usterki pojawiają się również błyski na ekranie. Najczęściej wskazywanym winowajcą jest procesor, zwłaszcza modele serii TMP, które mogą powodować wyświetlanie nieczytelnych znaków OSD oraz problemy z fonii i blokowaniem klawiatury. Podmiana procesora jest standardowym rozwiązaniem, jednak niektórzy użytkownicy sugerują alternatywne metody naprawy, takie jak podgrzewanie układu scalonego w piekarniku lub opalarką w temperaturze około 200-250°C, co ma na celu reanimację procesora. Metoda ta budzi kontrowersje, ale według relacji bywa skuteczna. Inna przyczyna problemu może leżeć w przegrzewającym się stabilizatorze napięcia +5V, który powoduje brak reakcji procesora. Dodatkowo, w starszych tunerach Grundig stosowano naprawę polegającą na napiłowaniu plastikowej listwy między wyprowadzeniami nóżek tunera, co usuwało problemy z rozstrajaniem i blokowaniem magistrali I2C. Wymiana procesora lub stabilizatora oraz ewentualne zastosowanie opisanych metod naprawczych to główne rekomendacje dla tego typu usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA