logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna ABIT - brak obrazu, problemy z zasilaniem i kartą dźwiękową

max.max30 06 Cze 2015 00:36 1443 17
REKLAMA
  • #1 14748612
    max.max30
    Poziom 8  
    witam, mam problem z komputerem a mianowicie z płytą Abit. Niestety nie mam pudełka, brak opisu a programy i system nie rozpoznaje jej. Uruchomiłem na niej kompa, objawy następujące:
    -brak obrazu
    -wpięta osobna karta graficzna - obraz jest, grzeje się radiator, prawie parzy ale pracuje - w innym kompie takiego objawu nie było z kartą
    -RAM wykryty i pracuje
    -procek też pracuje
    -Nie wykrywa zintegrowanej karty dzwiękowej
    -zainstalowany menadżer ABIT zgłasza problem karty dzwiękowej
    -Pomiar napięć wszędzie się zgadza poza pomiarem 12V - pokazuje 8V
    -Głośniczek nie piszczy podejrzanie
    -wszystko się włącza i można grać
    -nie wykrywało mi dysków po sata
    -świeci się zielona dioda zasilania oraz czerwona koło złącz do podpinania dysków sata, ja mam wpięte dwa na ata
    Ma ktoś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 14748624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14748628
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14748645
    max.max30
    Poziom 8  
    wiem, że sprzętowy, coś z płyta.
    Kondensatory są dobre, nie wylane, nie napuchnięte, nie otarte.
    Przeglądnąłem po necie grafiki płyt ABIT, każda ma napisane jaka dokładnie, moja płyta ma tylko napis ABIT i drugi napis ABIT na radiatorze, nic więcej.

Coś pomiędzy AN52 a AN-M2HD, jeszcze rano jak wrócę z roboty porównam.
  • #5 14748651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14748659
    max.max30
    Poziom 8  
    zasilacz odpada, mierzone miernikiem, wszystko się zgadza, na próbę dałem jeszcze inny mocniejszy 600W ale to samo. Pomiar napięcia z płyty, coś obcina napięcie na płycie
    zasilacz Cooler Master 600W a drugi Chieftec 350W
  • REKLAMA
  • #7 14748661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14748665
    max.max30
    Poziom 8  
    programowo mierzone, dodatkowo na mosfetach zmierzyłem napięcie na procku, jutro jeszcze wepnę sie w zasilanie na złączu PCI od grafiki
  • #9 14748668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14748909
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14749237
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 14749299
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14749853
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 937
    Nie działa karta dźwiękowa, nie działają dyski po SATA.
    Reset BIOSu chociaż był? Może w BIOSie masz wyłączoną dźwiękową jak i kontroler od SATA.
  • #14 14750440
    max.max30
    Poziom 8  
    Dzisiaj rozmontowałem wszystko, podpiąłem na ostro bez obudowy, podstawowe rzeczy:
    -dysk, procesor, RAM, zasilanie.
    Mierząc w czasie pracy na pinach od złącza zasilanie dochodzi do płyty prawidłowe, 12.03V.
    Okazało się że koło nazwy abit było coś ale jest zamalowane pod kolor płyty. Na tylnej stronie jest naklejka ABIT AN M2 a po jej odklejeniu napis AN M2HD.
    Pożyczyłem od kumpla kartę diagnostyczną P.O.S.T. PCI i wpiąłem się w ABITa, przeskanowało go po uruchomieniu, zawiesiło się na błędzie FF. Dodatkowo diody sprawdzające zasilanie świeca ale ta od +12V świeci się słabiej, pomiar miernikiem ok 10V.
    Podpiąłem z ciekawości monitor i klawiaturę, grafika wstała zintegrowana, wykryło audio. Ale led czerwony świeci dalej koło SATA i nie wykrywa dysków po sata.
    Grzeje się układ z radiatorem ABIT ( NVIDIA® Geforce) palcem da się tylko dotknąć na chwilę ale komp może być włączony nawet 2h i nic nie płonie, temperatura wydaje się być stała. Podpiąłem drugi dysk, napęd, wiatraki, napięcie na zasilaczu dalej stałe.

Dodano po 1 [minuty]:

Płyta główna ABIT - brak obrazu, problemy z zasilaniem i kartą dźwiękową Płyta główna ABIT - brak obrazu, problemy z zasilaniem i kartą dźwiękową

Dodano po 5 [minuty]:

Odnośnie resetu biosu, był robiony na samym początku. Wszystkie programy nie są wstanie pokazać temperatury GPU - 0stopni lub brak, natomiast na 6 programów wszystkie pokazują od 6.5V-8.89V zamiast 12V. Dodatkowo po dzisiejszym dniu rozpoznają płytę główną i wszystkie moduły prawidłowo
  • #15 14750472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14750791
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 937
    FF - to nie jest błąd, tylko zakończyło cykl skanowania.
    Swego czasu były ABITy wyposażone w taki wyświetlacz na płycie.

Skoro chipset się grzeje, a napięcie spada z 12V, to raczej coś z płytą się dzieje.
    Może GeForce ma jakieś zwarcie.
  • #17 14751620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 14951779
    max.max30
    Poziom 8  
    Zamontowałem na paście termoprzewodzącej firmy 'wakefield solution'. Bardzo droga i dobra pasta. Dołożyłem dwa małe wentylatorki na mniejsze radiatorki i odciągają ciepło lepiej. Zarówno napięcia nie skaczą i grafika funkcjonuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z płytą główną ABIT, w tym brak obrazu, problemy z zasilaniem oraz zintegrowaną kartą dźwiękową. Po wstępnej diagnostyce stwierdzono, że zasilacz dostarcza niewłaściwe napięcie (8V zamiast 12V), co może wskazywać na uszkodzenie płyty. Użytkownik wymienił zasilacz na mocniejszy, ale problem pozostał. Po dalszych testach z użyciem karty diagnostycznej P.O.S.T. zidentyfikowano błąd FF, co sugeruje problemy z sekcją zasilania płyty. Użytkownik zauważył również przegrzewanie się układu z radiatorem ABIT. Po zastosowaniu pasty termoprzewodzącej i dodatkowych wentylatorów, napięcia ustabilizowały się, a grafika zaczęła funkcjonować, jednak problem z dyskami SATA nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA