logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z uruchomieniem płyt głównych Abit BE6-II po wymianie kondensatorów

Marek Ulaszek 13 Cze 2005 13:22 1724 9
REKLAMA
  • #1 1574025
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Chyba mam jakiegoś pecha do tych płyt. Problemy dotyczą dwóch płyt ABIT j.w.
    1. Pierwszą kupiłem na Allegro ( sprawną ). Po zamontowaniu, pracowała super przez tydzień czasu, a później niespodzianka komp. nie uruchamia się ( martwy ). Obejrzałem ją lepiej i stwierdziłam, że miała wymienionych 5 kondensatorów elekt. pod procesorem ( 1500mikro/6,3V). No cóż tak to kupować na Allegro.
    Między czasie kolega zaproponował mi, że sprzeda mi identyczną płytę.
    2. Po zamontowaniu okazało się, że owszem komp. przynajminiej startuje lecz beeper nie daje żadnego dźwięku ( wiatraki się kręcą ) i nic poza tym ( monitor ciemy ).

Po przejrzeniu postów w tym temacie podjąłem się wymiany elektrolitów w tej drugie płycie, ale na próżno-nie dała to żadnych efektów. Inne czynności jakie dokonywałem na obu płytach to: podmiana zasilacza i procesora. Nic nie pomogło. Obie płyty dokłądnie przejrzałem i nic podejrzanego nie widzę. Dodam, że nie zajmuję się naprawami tego typu, prosze o wyrozumiałość. Głęboko zastanawiam nad tym czy nie wyrzucić je przez okno, bo juz mam dość...

Proszę o jakieś sugestie co można jeszcze sensownego zrobić i którą płytą walczyć.
  • REKLAMA
  • #2 1575754
    nightlady
    Poziom 13  
    spróbuj wyjąc pamięc i odpalic płytę bez pamięci i napisz czy było słychac jakis dzwięk
  • REKLAMA
  • #3 1578986
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Serdeczne dzięki za podpowiedzi. Miedzy czasie udało mi się "postawić" płyte nr 1 ( tą kupioną na Allegro ). Okazało sie, że przebita była jedna z dwóch diód które znajdują się pod USB. Po wymianie płyta ruszyła i zaczeła pracować... No ale są jeszcze z nia poważne problemy. Na starej kracie graficznej odpala za każdym razem a na nowszej ( GeForce 4 64Mb ) praktycznie za każdym razem odpala na "raty" Najpierw długi dźwięk bepera, chwilę póżniej krótki i się wyłancza. Po następnym załączeniu wszystko startuje poprawnie, lecz po kilku minutach pracy komp. resetuje sie sam i tak wkoło macieju....
  • #4 1579317
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    sprawdź napięcia z zasilacza i na grafice (długi pomiar aż do usterki)
    wyglada na problemy z mocą.
    pozdrawiam.
  • #5 1582841
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Napięcia z mojego zasilacza wydają się być stabilne. Nie bardzo wiem jakie ważne napięcia powinne być przy karcie graficznej. Z moich pomiarów przy karcie nic nie wywnioskowałem. Chyba odłożę wszystko do poniedziałku, bo kolega obiecał mi podrzucić nowy mocniejszy zasilacz. Zobaczę co z tego wyniknie.
  • REKLAMA
  • #6 1582852
    shido
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    wyjmij procesor i przczyść styki w slocie i na procku
  • #7 1583005
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Witam,
    Z tego co wnioskuję nową kartę grafiki GeForce 4 masz taktowana jako AGPx 4 lub 8. I tu jawi się problem. Nie firmowe karty grafiki na ogół są dedykowane wyłącznie na AGP x8, a twoja płyta niestety tego nie obsługuje :P. Miałem podobny przypadek z Vantą na AGP x1 i M64 na AGP x4 zapięte na Abicie BE6 II. Objawy były dokładnie takie same.
    Sprawdź jak masz ustawiony procesor czy na Automat czy manual.
    Jeśli masz manual to przestaw na Auto - u mnie to wtedy pomogło...
    Niestety Abit BE6 II nie jest do końca idealnie rozwiązane taktowanie magistrali AGP i CPU. Czasami się gubi i wychodzą z tego właśnie takie problemy.
  • REKLAMA
  • #8 1597550
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Mam prośbę do kolegi Mstasik. Proszę o wyjaśnienie gdzie mogę zmienić ustawienie procesora z Manual na Auto. Po prostu nie wiem.... Proszę o wyrozumiałość.
  • #9 1597870
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Witam, No Problem !
    Ustawienia w BIOS'ie I Dział - CPU SOFT MENU III - tam jest wszystko.
    Ale tylko pod warunkiem ustawienia przełącznika DIP na sterowanie Softem z Biosu (tak jest fabrycznie) tam szukaj pod warunkiem, że nie masz ustawionych opcji manualnie na DIP'ie 1 - przełączniki na płycie głównej - Zobzcz w instrukcji gdzie on jest i jakie ma ustawienia.
    Jeśli jest manualnie na przełączniku, zmiany w biosie nie będą obowiązywały...

Pozdroofka
  • #10 1613270
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Szanowni Koledzy! Serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi. Niestety z problemem płyty głównej nie poradziłem sobie. Czas zakończyć temat. Poddaje się. Dodam, że oprócz problemów z katą grafiki doszedł kolejny - nie moge zakończyć poprawnie pracy komputera, nie wyłacza płyty.
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam .
    Czasami bywa i tak . ( TJT )

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem dwóch płyt głównych ABIT BE6-II po wymianie kondensatorów elektrolitycznych. Pierwsza płyta, zakupiona na Allegro, początkowo działała poprawnie, jednak po tygodniu przestała się uruchamiać z powodu przebitej diody pod portem USB, której wymiana przywróciła działanie płyty. Mimo to pojawiły się problemy z kompatybilnością karty graficznej – starsza karta działała stabilnie, natomiast nowsza GeForce 4 64MB powodowała niestabilności i samoczynne resetowanie się komputera. Druga płyta uruchamiała się bez sygnału beep, z wiatrakami pracującymi, ale bez obrazu na monitorze. Próby wymiany kondensatorów, zasilacza i procesora nie przyniosły poprawy. Wskazano na możliwe problemy z ustawieniami taktowania magistrali AGP i CPU w BIOS-ie, szczególnie z kompatybilnością kart graficznych AGP x4/x8 z płytą BE6-II, oraz na konieczność sprawdzenia napięć zasilacza i czyszczenia styków procesora. Użytkownik został poinstruowany, jak zmienić ustawienia procesora z manualnych na automatyczne w BIOS-ie oraz o konieczności sprawdzenia przełączników DIP na płycie. Pomimo podjętych działań problemów nie udało się rozwiązać, a dodatkowo pojawił się problem z poprawnym wyłączaniem płyty głównej. Temat został zamknięty bez pełnego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA