logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Typy anten nadawczych do 30MHz: Yagi, GP, dipolowe, maszt - jakie wybrać?

Lasiaty 08 Cze 2015 11:51 768 6
REKLAMA
  • #1 14753944
    Lasiaty
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich forumowiczów!
    Z góry przepraszam jeśli źle umieściłem mój temat. Chciałbym się od Was Drodzy Forumowicze dowiedzieć jakie typy anten są stosowane w zakresie do 30MHz? Trochę szukałem na ten temat i chyba można zakwalifikować anteny Yagi, GP, dipolowe (1/2, 1/4) oraz maszt służący do zawieszenia anten nadawczych.
    Z dóry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14753977
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Prawidłowa odpowiedź : każde.
    Bo ?
    Bo zastosowana antena zależy od tego jaki cel chcemy osiągnąć.
    Do systemu powiadamiania będzie Yagi.
    Do CB radia będzie patyk.
    Do samochodu RC będzie kawał druta.
  • REKLAMA
  • #3 14754047
    Lasiaty
    Poziom 10  
    Witam,
    nie jestem jakoś przekonany, że każda antena się nadaje do 30MHz. BiQuad czy panelowe znajdują zastosowanie w mikrofalach (mogę się mylić).
    Czekam na dalsze wypowiedzi...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 14754082
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Jest różnica między nie działaniem a brakiem zastosowania praktycznego.
    Antena siatkowa nie jest niczym innym jak panelem a ma zastosowanie od 50 do 900MHz ;)
  • #5 14754089
    Lasiaty
    Poziom 10  
    Witam,
    chodzi oczywiście o praktyczne zastosowanie anten w wyżej wymienionym zakresie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 14754451
    wkd
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Polecam książkę G.Z. Ajzenberga pt. "Anteny Krótkofalowe" , WNT 1966, 558 str.

Bardzo obszernie są tam potraktowane różne rodzaje anten krótkofalowych stosowanych w radiokomunikacji i radiolokacji. Choć książka ma już prawie 50 lat, to informacje tam zawarte są ciągle aktualne a może nawet nabrały jeszcze większego znaczenia.
  • #7 14754464
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6061
    Policz sobie wymiary, będziesz wiedział na ile realne jest zastosowanie danej konstrukcji anteny w praktyce.

Dla 30MHz (10m) antena Yagi-Uda będzie miała elementy o długościach prawie 5m, a długość dla anteny pięcio-elementowej to prawie 10m, choć ekstremiści-radioamatorzy budują takie konstrukcje, nie jest to wygodne ani praktyczne, byle gdzie takiej anteny nie zamontujesz, obracanie jej też może być kłopotliwe.

BiQuad pewnie tez da się zrobić na 30MHz tylko policz wymiary!

Pytałeś o anteny do 30MHz czyli wszystko co poniżej, można sobie wyobrazić antenę Yagi-Uda na 3MHz :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne typy anten nadawczych stosowanych w zakresie do 30MHz, w tym anteny Yagi, GP, dipolowe (1/2, 1/4) oraz masztowe. Uczestnicy podkreślili, że wybór anteny zależy od celu jej użycia, na przykład antena Yagi jest polecana do systemów powiadamiania, podczas gdy prostsze konstrukcje, takie jak anteny GP, są bardziej odpowiednie do CB radia. Wskazano również na praktyczne aspekty zastosowania anten, takie jak wymiary i trudności w montażu dużych konstrukcji, jak Yagi-Uda. Zasugerowano również literaturę, w tym książkę G.Z. Ajzenberga "Anteny Krótkofalowe", jako źródło wiedzy na temat anten krótkofalowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA