logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny Yagi dla krótkofalowca - zakresy i poradniki budowy

Ferdynand Kiepski 01 29 Sie 2018 23:04 1176 8
REKLAMA
  • #1 17412602
    Ferdynand Kiepski 01
    Poziom 8  
    Witam ! Chciałbym zostać krótkofalowcem i cały czas się uczę ale problemy zaczęły się przy antenie. Konkretnie ilość typów, rozmiarów, zakresów częstotliwości i wszystkiego innego mnie przerosła. Przy domu mam wysoka altanę na drewno na której mogę ustawić antenę na aluminiowym maszcie. Rozmiar nie ma dla mnie znaczenia (a im większa tym lepsza - sąsiedzi muszą mieć co rozkminiać ;) ) Za to znaczenie dla mnie ma to aby można z niej było nadawać i odbierać jak najszerszy zakres częstotliwości na duże odległości i żeby nie była to antena drutowa tylko w stylu yagi (bo na budowę takiej mam materiał.) Jakie typy anten mogły by być dla mnie odpowiednie. Poproszę też o jakieś poradniki na temat budowy anten (szukałem sam ale to co znalazłem nie zaspokoiło moich pytań)

Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam za nieznajomość takich podstaw !
  • REKLAMA
  • #3 17412642
    Ferdynand Kiepski 01
    Poziom 8  
    Rozumiem interesują mnie szczególnie pasma krótkofalarskie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17412649
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 751
    Ferdynand Kiepski 01 napisał:
    ...interesują mnie szczególnie pasma krótkofalarskie.

Pasma krótkofalarskie ciągną się od kiloherców do gigaherców. Poczytaj o tym w internecie i napisz o co Ci chodzi.
  • REKLAMA
  • #5 17412681
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Chciałbym zostać krótkofalowcem i cały czas się uczę ale problemy zaczęły się przy antenie
    Coś "kiepsko" ta nauka Tobie wychodzi. :wink:
    Skoro antena jest dla Ciebie problemem, nie mam odwagi pytać się o to czego tak rzeczywiście się nauczyłeś. :cry:
    Zdajesz sobie sprawę z tego aby zostać Krótkofalowcem, należy uzyskać licencję (TX) na dane pasmo :?: . :!:

Pozdrawiam.
  • #6 17412696
    Ferdynand Kiepski 01
    Poziom 8  
    gumisie napisał:
    Chciałbym zostać krótkofalowcem i cały czas się uczę ale problemy zaczęły się przy antenie
    Coś "kiepsko" ta nauka Tobie wychodzi. :wink:
    Skoro antena jest dla Ciebie problemem, nie mam odwagi pytać się o to czego tak rzeczywiście się nauczyłeś. :cry:
    Zdajesz sobie sprawę z tego aby zostać Krótkofalowcem, należy uzyskać licencję (TX) na dane pasmo :?: . :!:

Pozdrawiam.

Cenne sugestie ale sory nic mi nie dały... Wiem że trzeba mieć licencje i nauka wychodzi mi całkiem ok ale w temacie anten się pogubiłem. Po prostu mnogość typów pasm i częstotliwości mnie przygniotła.

Dodano po 36 [sekundy]:

c2h5oh napisał:
    ...interesują mnie szczególnie pasma krótkofalarskie.

Pasma krótkofalarskie ciągną się od kiloherców do gigaherców. Poczytaj o tym w internecie i napisz o co Ci chodzi.

Racja a jakie pasma są najbardziej uniwersalne (chodzi mi o to żeby nie musieć budować 100 anten) (Przepraszam ale ich mnogość przyprawia mnie o ból głowy) Ale interesuje mnie na przykład pasmo 30m i 20m oraz 40m (ponieważ nie są podatne na zakłócenia i są aktywne całodobowo ) a jakie jeszcze inne pasma są przydatne jeżeli chce osiągać dobry zasięg (bo np pasmo 160m ma bardzo mały zasięg a wole zbudować jedną antenę i móc nadawać i odbierać blisko i daleko) A swoją drogą mam jeszcze jedno pytanie jak to się dzieje że nie ma uniwersalnych anten a sporo jest filmów na yt gdzie ktoś skanuje eter i przechodzi przez różne częstotliwości na jednej antenie ?
    Moderowany przez c2h5oh:

Widzę, że brakuje Ci wiedzy (dostępnej w internecie) na dział serwisowy. Przenoszę temat do bardziej odpowiedniego działu.

• REKLAMA
  • #7 17412731
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Ale interesuje mnie na przykład pasmo 30m i 20m oraz 40m
    żeby nie była to antena drutowa tylko w stylu yagi (bo na budowę takiej mam materiał.)
    A wyobrażasz sobie wymiary dipola ½λ, dla pasma 40m ?. :wink:

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 17412921
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    Konkretnie ilość typów, rozmiarów, zakresów częstotliwości i wszystkiego innego mnie przerosła.
    Zdobywanie wiedzy jest sztuką samo w sobie, każdy pasjonat musi ją opanować, ilość anten nie jest aż tak duża, pasm też, długości fali rzędu kilkudziesięciu metrów wymagają dużych anten, są sposoby na ich zmniejszenie (ograniczone), ale zawsze jest to kompromis kosztem innych parametrów, albo trudności w budowie.

Pasjonaci budują takie konstrukcje na jakie pozwala ich aktualny stan wiedzy, budżet, czas itp. dlatego jest wiele różnych rozwiązań nie sposób wygrać jednego dobrego dla wszystkich, ci co nie chcą znać zawiłości techniki radiowej nie uczą się krótkofalarstwa tylko idą do sklepu i płacą za odpowiednie urządzenie (telefon komórkowy, PMR, modem LTE...) i mają w d. jaką tam zastosowano antenę, wzmacniacz, modulację, w jakim paśmie i z jaką mocą nadają. Radiotechnika jest dla tych co chcą wiedzieć jak to działa, co się stanie jeśli zastosujemy antenę x, wzmacniacz y, czym się różni jedno pasmo od drugiego itd itp.

Istnieją anteny wielopasmowe
    Drutowe:

np magnetyczne (raczej nie dla początkującego)

Jednak żadna szerokopasmowa antena nie rozwiązuje problemu "nie wiem czego chcę"
  • #9 17413324
    Ferdynand Kiepski 01
    Poziom 8  
    Dobra dzięki poszukam gdzie indziej i znajomy podesłał mi dobre wypracowanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru anteny Yagi dla krótkofalowców, zwracając uwagę na różnorodność typów, rozmiarów i zakresów częstotliwości. Użytkownik poszukuje anteny, która umożliwi nadawanie i odbieranie na szerokim zakresie częstotliwości, preferując konstrukcję Yagi. W odpowiedziach podkreślono znaczenie znajomości pasm krótkofalarskich oraz konieczność uzyskania licencji. Użytkownik wyraził zainteresowanie pasmami 30m, 20m i 40m, które są mniej podatne na zakłócenia. Wskazano na istnienie anten wielopasmowych oraz na trudności związane z budową dużych anten, co wymaga kompromisów w parametrach. Użytkownik został również zachęcony do dalszego poszukiwania informacji i materiałów dotyczących budowy anten.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA