logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki piec gazowy współpracuje z KNX i Satel Integra?

uzdzik 08 Cze 2015 16:54 2424 4
REKLAMA
  • #1 14754653
    uzdzik
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam,
    poszukuję rozwiązania problemu sterowania piecem gazowym, który ma współpracować z kominkiem i resztą automatyki w domu.
    Poszukuję pieca który najlepiej aby komunikował się za pośrednictwem KNX lub wejść/wyjść programowalnych.
    Ma również współpracować z systemem alarmowym (satel integra) któremu np przekaże info że o braku gazu a ten wyśle mi sms-a.
    W chwili rozpalenia w kominku ma przestać pracować, ale nie mogę go wyłączać z prądu ponieważ nadal musi podgrzewać wodę, i wiele innych zależności.
    Przede wszystkim chcę się dowiedzieć jaki piec gazowy z jakim systemem automatyki będzie współpracował- satel, siemens S7 etc....
  • REKLAMA
  • #2 14755172
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    uzdzik napisał:
    Przede wszystkim chcę się dowiedzieć jaki piec gazowy z jakim systemem automatyki będzie współpracował- satel, siemens S7 etc....

Czy to z centralką alarmową czy sterownikiem PLC, komunikacja będzie się odbywać za pomocą sygnałów cyfrowych, czyli sterownik w piecu będzie zwierał odpowiednie styki w przypadku wystąpienia danego zdarzenia. Tak więc musisz przeczytać instrukcje o danych sterowników pieca i sprawdzić jakie sygnały są wystawiane w poszczególnych urządzeniach.
  • REKLAMA
  • #3 14763197
    uzdzik
    Poziom 17  
    Nie ma nikt nic sprawdzonego- najlepiej żeby działało z modułem knx satela?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14791584
    grudziu
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    jest tego trochę np viessman (vitogate 200), buderus (FM446 i jego nowsza wersja). Z Vitogate mam doświadczenia i umożliwia on przejście przez KNX do trybu "Tylko CWU, bez CO".
  • #5 14799568
    uzdzik
    Poziom 17  
    To jeszcze dopytam, który w takim razie z tych pieców byłby najodpowiedniejszy do mieszkania 70 metrów? potrzeba ogrzewania oraz zapewnienia ciepłej wody. Piec zasilany ma być z butli 33 kg.
REKLAMA