c_04 napisał: panowie myslalem jak zrobic te cienie... mam taki malutki palniczek i mozna by je lekko podrumienic a potem na fortepianowo;))
...w tej chwili mi się włosy zjeżyły na głowie.........
c_04 napisał:
moj ojciec kiedys tak z czyms robil i nie ma roznicy poza tym moglbym tez to tak pomalowac... na szczescie mam kumpla malarza i pewnie bez problemu by takie cos mi zrobil a nawet poprawil napisy z tylu ktore jak przetarlem to radio to troche zlazly... no i tez sa jakies zacieki na tej tylnej sciance nie wiem od czego:
To juz nie bedzie to samo:( Absolutnie odradzam, lepiej poradź się kogoś kto restauruje meble. Weź pod uwagę fakt, że ewentualna pomyłka jest praktycznie nie do usunięcia (o opalaniu to się nawet boje myśleć)
c_04 napisał:
kolego OTLamp... kuszaca propozycja z tym oscyloskopem... tylko jakies szczegoly;) a poza tym jak bys chcial to powysylac tzn jak bys widzial ew zebym wyslal Ci to radio... moze tak zrobimy: poskladam je i porobie jakies foty ok??... na tyle szczegolowo ile się da
Oscyloskop jest niemiecki, jednokanałowy, pasmo chyba 10MHz. Spróbuję skombinowac aparat, to go obfocę. Co do wymiany to trzeba by uzgodnić, w jaki sposób to przeprowadzimy (i czy w ogóle przeprowadzimy)
c_04 napisał:
aha i jeszcze jedna rzecz... wg schematu jest lampa em1... u mnie w radiu jest bodaje em4... i ktos chyba przy tym grzebal bo jak przynioslem to radio to kable od zarzenia byly odpiete... no i zarowka na skali nie swieci...
Powinna być EM1, pewnie ktoś wsadził EM4 produkcji Telam, powszechnie stosowane w polskich radiach z lat 50, a w europejskich z lat 40.
c_04 napisał:
jeszce bym tam kabel troche przesunal do srodka (sieciowy) tzn odcial i przylutowal na nowo poniewaz przy obudowie jest obtarty z tej szmacianej izolacji...
Mam propozycję

Na razie może nic przy tym radiu nie rób, zgoda?
c_04 napisał:
tak czy siak kolego OTLamp masz moze na zbyciu ecc83 i em84?? potrzebuje do drugiej polowki tego mojego preampa... na razie tak z ciekawosci pytam bo moze skonstruuje sobie taki probniczek i pojde na jakis targ i moze tam nabede pare szt z jakiegos demontazu tych lamp;))
Znajdą się.
c_04 napisał:
myslalem czy by nie zrobic koncowy mocy na takich lampach jak ma ten elektrit wyglada to fajowo nie to co jakies ecl albo pcl;)
Weź jednak pod uwagę fakt, że lampy się zużywają. Jeśli zrobisz wzmacniacz na lampach czerwonych (czy innych bocznostykowych) to musisz mieć możliwość ich wymiany. Owszem, na Allegro sie trafiają, ale czy cały czas będą, tego nie wiadomo. A gruszkową bańkę (taką jak EL3) ma wiele lamp mocy, choćby rosyjskie G807, polskie 6P3S, 6L6 itp.
c_04 napisał:
p.s. ktorys z kolegow pisal zeby w rurke wsadzic nowy kondesator... no wlasnie niechcialbym tak robic poniewaz wtedy to juz taki zabytek jak te wynalaki teraz tzn obudowa ze sttarego radia albo patefonu a w srodku cd i inny jakis badziewny stuff...
Ja o tym wspominałem. Niezupełnie jest tak jak mówisz. W przypadku kondensatora takie działanie ma sens. Chodzi bowiem o przywrócenie właściwości elektrycznych tego elementu i zachowanie oryginalnego wyglądu. Taki kondensator nie bedzie atrapą, a w tym stanie (elektrycznym - upływność) w jakim jest obecnie, jest bezużyteczny. To o czym wspomniałeś, jest barbarzyństwem bo wyjmuje sie oryginalne wnetrzności odbiornika (którego mozna przywrócić do całkowitej sprawnosci) i wkłada bebechy od "jamnika" z zakresem UKF.
c_04 napisał:
kolego OTlamp poczekasz az brat przylezie towezme od niego aparat i cykne te foty... usiebiemam problem ze zgraniem tego pozniej
Pewnie, że poczekam
c_04 napisał:
jeszce dodam taka rzecz... jak się tak zastanowic to jakajest roznica miedzy odnowionym czyms a czyms nowym?? wg mnie zadnej... w antykachchybacaly wic poleganatym ze saw stanie w jakim dotrwaly do dnia dzisiajeszego... tyle ze temu radiu przydalyby się jakies retusze...
Tylko że nowego Elektrita Allegro raczej nie trafisz, chodzi więc o to, by zachowac jego oryginalny wygląd, co do najmniejszego szczegółu.
c_04 napisał:
kolego OTLamp mam jeszce taki bardzo stary magnetofon szpulowy... pewnieruski ale jeszcze sprawdze... ojciec mi gada ze na drweniane szpulki ktorych niestety nie mam... poatym szpulowcy Ci u mniepod dostatkiem;))... jeden trzymam wlasciwie z sentymentu a reszte rozbieram iwycuiagam co jest potrzebne;)) np lampy;)) tyle zenpa w zk 140T czy jakos tak nie ma ani pol lampy wiec jest dla mnie zupelnie bezuzyteczny... bambina chyba tez mam jeszcze ze 2

... tzn jedno juz do kasacji idzie... serducho odda do mojego preampa;)... tzn lampy tam nie bylo ale trafo sieciowe mi się przyda no i moze glosnikowe... pamietam e bylem gdzies u familii nietak dawno temu inalazlemna strychu takiego bambino... heh niesamowite to dzialalo;))
mam jeszcze takie francuskie cudo... to jest gramofon jakis plazowy cy cos tzn wyglada to jak jakies stare radio taki jakby tranzystor z jakimi ludzie smigali po ulicach tyle e wklada się tam placki;) tzn tylko single... tezjak to znajde to porobie foty;) nawet oryginalnebaterie wylane chyba w tym jeszcze sa:)) wiem ze krecic krecilo ale czy gralo to nie pamietam
...ten patefon tez tak trzymam z nostalgii jakiejs moze do francuzek z filmow z luisem de funesem;)... jakos tak mi się to kojarzy;) lata60 miniowki i te sprawy;)
Niestety sprzęt powojenny w większości przypadków mnie nie interesuje. Wyjątkiem są niektóre odbiorniki z lat 40 i telewizory z lat 40 i 50.
Pozdrawiam