logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego?

notturnomarco 20 Sty 2024 07:42 1590 59
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie znaleźć schemat radioodbiornika Ingelen Gigant 40W i jak bezpiecznie zacząć jego naprawę po urwanym przewodzie?

Zacznij od dokładnych oględzin, identyfikacji urwanych połączeń i lamp oraz schematów z Radiomuseum — do tego modelu jest tam schemat i dodatkowe informacje, w tym schemat mechanizmu strojenia silnikowego [#20939240] Przed pierwszym uruchomieniem sprawdź świeże, nieoryginalne luty, zmierz żarzenie na podejrzanej podstawce (na pinach 5 i 6 powinno być 6,3 VAC), opisz napięcia na nóżkach lamp na kartce i skontroluj elektrolity filtrujące [#20939681][#20968182][#20968364] W tym egzemplarzu zamiast brakującej EL11 była wstawiona przecokołowana C3e, co wygląda na przeróbkę; radio ma dwie końcówki mocy na EL11, po jednej na każdy głośnik, więc brak jednej EL11 nie musi od razu wykluczać działania [#20940083][#20940277][#20947280] Przy próbie uruchomienia sugerowano nie wkładać nic w to miejsce, sprawdzić skąd dochodzi napięcie żarzenia i ewentualnie zabezpieczyć start przez odlutowanie katody AZ11 od pierwszego elektrolitu oraz wstawienie szeregowo żarówki 230 V/15 W albo użycie żarówki 6,3 V/0,3 A jako wskaźnika [#20947280][#20968182][#20968719] Do czyszczenia użyj sprężonego powietrza i pędzelka, ale nie myj nadruku skali żadnym płynem, nawet wodą [#20940647]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20918643
    notturnomarco
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Odziedziczyłem po Dziadku radio lampowe Ingelen Gigant 40W, lecz niestety ktoś w nim grzebał i widzę, że radio wymaga serwisu (urwany jakiś przewód wewnątrz) - niestety nigdzie w necie nie mogę znaleźć schematu (był jakiś schemat na jego tylnej obudowie, ale obudowa przepadła zanim radio trafiło w moje ręce). Jak to ugryźć? od czego zacząć? Z góry dzięki za wszelkie sugestie 🙂
  • #3 20938448
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Zacznijmy od tego: jakie masz wykształcenie ? czy naprawiałeś już radia lampowe? jaki masz miernik?czy wiesz co Ci grozi jak wsadzisz ręce w niepotrzebne miejsce - tam jest 250V . Odpowiedz bo nie wiem jak Ci odpowiadać.
  • #4 20938853
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 179
    >>20918643
    Można, przy jakimś tam doświadczeniu, radzić sobie posiłkując się danymi lamp tego radia. Czasem się udaje.
  • #5 20939051
    notturnomarco
    Poziom 10  

>>20938448
    Co ma do tego moje wykształcenie? (Nie jestem elektronikiem z zawodu, jeśli o to ci chodzi). Posiadam multimetr i wiem, czym grozi porażenie prądem (naprawiam auta i wierz mi, że przy nich można sobie zrobić większe kuku). Jest to moje pierwsze radio lampowe w życiu, ale nie wydaje się znacznie zepsute - za życia Dziadka jeszcze grało; na chwilę obecną jest urwany jeden przewód i jedna lampa wydaje się podejrzana, bo jest inna niż pozostałe i ma jakby dorobioną stopkę... . Jestem na etapie zbierania dokumentacji technicznej, by zacząć od weryfikacji lamp.
  • Pomocny post
    #6 20939090
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    >>20918643
    Niektórzy z użytkowników bywają cokolwiek napastliwi. To powszechne zjawisko na różnych forach. Radzę mimo "psy szczekają, karawana jedzie dalej" dalej brnąć w elektronikę. To fascynująca bajka i nie mam innego tak fajnego hobby jak właśnie TO!
  • #7 20939104
    notturnomarco
    Poziom 10  
    właśnie między innymi dlatego chcę się jej nauczyć 🙂 dzięki za słowa wsparcia 🤝🏻🍻 rozróżniam to i owo w elektronice, ale póki co staram się czegoś więcej dowiedzieć o lampach i o sposobach ich sprawdzania bo nigdy nie miałem jeszcze z nimi do czynienia... 🤔 w każdym bądź razie, wyzwanie przyjęte... 🙂
  • #8 20939110
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    >>20918643
    Alleluja!
  • Pomocny post
    #9 20939240
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    notturnomarco napisał:
    Jak to ugryźć? od czego zacząć?

Oczywiście od szczegółowych oględzin, urwane połączenia, ślady nadpalenia, działanie przełączników, itp.
    Psiknij przełącznik sprayem Kontakt i trochę nim poprzełączaj.
    Jak wszystko już będzie wyglądało w porządku to go włącz trzymając rękę na wtyczce aby zareagować jak cos się będzie działo.
    Włączanie takiego radia przez żarówkę nie ma sensu bo ono w stanie bez wysterowania pobiera parędziesiąt watów i będzie na zasilaniu rzędu połowy napięcia znamionowego.
    Więc żarówka będzie tak czy tak dość jasno świecić.
    Pierwszy raz możesz ja włączyc ale czy to cos powie? Ja tego nie robię.

Dodano po 5 [minuty]:

Tu masz jeszcze schemat w innym, może dla Ciebie bardziej czytelnej wersji i schemat mechanizmu strojenia z silnikiem. Schemat mechanizmu strojenia radia Ingelen Gigant 40W z silnikiem.
    Schemat elektryczny radia Ingelen Gigant 40 W z opisanymi elementami.
    Tu więcej informacji: https://www.radiomuseum.org/r/ingelen_gigant_40w.html

Dodano po 46 [minuty]:

No najważniejsze:
    Jak po podłączeniu nic nie skwierczy, nie dymi, nie śmierdzi, itp. to pomierz napięcia i porównaj z podanymi na schemacie.
  • Pomocny post
    #10 20939681
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Dla jozgo należy się zgrzewka piwa za opisany schemat. A o wykształceniu to miałem na myśli elektronika lub elektryka ale żle zapytałem moja wina. Z tego co napisałeś to nie jesteś tęgi z czytania schematu, masz schemat i nie wiesz co to za urwany przewód i gdzie *leci* to od czego masz schemat? A co to za lampa która wydaje Ci się podejrzana i dlaczego? Taka wskazówka na przyszłość: jeżeli będziesz opisywał jakiś element to on ma jakiś numer i podawaj zawsze tak( R - 125, lub C45 wtedy wiadomo o który element chodzi). Tu nie ma stopki tylko podstawka lampy tak to nazywa się w elektronice.No i następna porada ze zgrzewką piwa dla smax17 w #2 tam masz opisane lampy. Weż czystą kartkę i opisz lampę którą będziesz badał numer nóżki i jakie na niej napięcie. To zrób ze wszystkimi lampami. Zrób jeszcze zdjęcia radia od tyłu bo być może będzie przydatne. I każda lampa ma żarzenie i ono świeci ale możesz sprawdzić omomierzem tylko trzeba wyjąć ją z podstawki.
  • #11 20940054
    notturnomarco
    Poziom 10  
    >>20939240
    kabel zasilający i wtyczkę muszę ogarnąć bo zaginął u ciotki w chałupie albo zapomniała mi wysłać przed śmiercią...
    radio póki co delikatnie odkurzyłem wewnątrz - bez tylnej ścianki, wnętrze szybko zbiera kurz...muszę z dykty dorobić jakąś prowizoryczną póki nie znajdę oryginalnej... 🤔
    Znasz jakieś "pchle targi" gdzie można szukać części do staroci?...
    Załączniki:
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20210719_175918.jpg (2.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20940071
    notturnomarco
    Poziom 10  
    >>20939681
    schematy dopiero pozbierałem i będę je drukował - i umiem je czytać...generalnie to ja się dopiero do tej naprawy przygotowuję... 😏 szukam jakiś przewód zasilający (bo oryginalny zaginął u ś. p. ciotki) i zbieram przydatne informacje i wskazówki...
  • Pomocny post
    #13 20940083
    jozgo
    Poziom 42  
    Widzę brak jednej EL11.
    Kabel był razem z tylną ścianką.
    Możesz użyć pojedynczego gniazdka przedłużaczowego po obcięciu kołnierza. Będzie wtyczką do radia.
    Ścianki tylnej do tak rzadkiego modelu radia to raczej nie znajdziesz.
    Ale to ostatnie zmartwienie.
  • #14 20940089
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ja jestem trochę z innego pokolenia, a skłdanie wież a potem Tv kolorowych robiłem to w tamtym wieku. W tym wieku dałem sobie spokój bo takich sklepów już nie ma i nie ma na to chętnych. Wejdż jeszcze na triodę może tam coś znajdziesz. Ale radyjko super pochwal się jeszcze zdjęciem z przodu i uważaj na przełącznik napięć żebyś nie pomylił. Tylko czego szukasz i odpowiedz na pytania.
  • Pomocny post
    #15 20940096
    jozgo
    Poziom 42  
    jozgo napisał:
    Możesz użyć pojedynczego gniazdka przedłużaczowego po obcięciu kołnierza. Będzie wtyczką do radia.

Dodano po 6 [minuty]:

Bez tej jednej EL11 też może działać.
    Nie jest to Push-Pull, tylko dwa stopnie końcowe na EL11 po jednym na każdy głośnik.
  • #16 20940218
    notturnomarco
    Poziom 10  
    >>20940089
    ja w tamtym wieku zajmowałem się rowerami i komputerami - w tym wieku mechaniką pojazdową, trochę elektryką i...cały czas się jeszcze czegoś uczę, douczam...teraz mam trochę więcej czasu i mogę się zabrać za to i owo, a radio dostałem dość niespodziewanie po tym jak stało koło 2 dekad u ciotki po śmierci Dziadka - ciotka śmiertelnie zachorowała i szybko mi je wysłała... .
    Tak, pamiętam że muszę przestawić transformator na 230V.
    Załączniki:
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20210719_180026.jpg (2.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20210719_175731.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20210719_175746.jpg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 20940245
    notturnomarco
    Poziom 10  
    >>20940083
    to jest ta zdemontowana przeze mnie w celu identyfikacji i weryfikacji lampa... 🤔
    Załączniki:
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20240201_221625.jpg (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20240201_221545.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20240201_221559.jpg (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ingelen Gigant 40W - gdzie szukać schematu do naprawy radia lampowego? IMG_20240201_221527.jpg (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 20940277
    jozgo
    Poziom 42  
    To jest pentoda HF/NF , tylko że napięcie żarzenia ma 18V więc nie wiem jak działała.
    Została "przecokołowana" na cokół serii 11.
    W którym miejscu była? Za EL11 czy EF11?
    Może inaczej, podaj jakie masz pozostałe lampy.
  • #19 20940305
    notturnomarco
    Poziom 10  
    właśnie tak mi się od początku wydawało, że to jakaś przeróbka...nie wiem tylko (i nie mogę już zweryfikować), czy to jeszcze Dziadkowa robota (jak jeszcze żył to radio grało), czy już majster któremu ciotka zleciła naprawę (wówczas też zaginęła tylna ścianka)... 🤔
    Dam znać, jakie pozostałe lampy tam siedzą.
  • #20 20940310
    jozgo
    Poziom 42  
    jozgo napisał:
    tylko że napięcie żarzenia ma 18V więc nie wiem jak działała.

Trzeba ustalić gdzie była włożona, myślę że za EF11, i czy tam nie wpięto napięcia żarzenia z uzwojenia zasilającego silnik strojenia stacji?
  • #21 20940327
    notturnomarco
    Poziom 10  
    postaram się jeszcze jutro dobrać do radia (chwilowo mam bajzel i radio zastawione bo szafkę naprawiam) i to ustalić, albo chociaż porobić dokładniejsze zdjęcia środka, gdzie ona była...
  • #22 20940387
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 917
    Piękne radio w dobrym stanie.
    Dość dziwna zamiana z tą lampą C3e. Może jest tam dodatkowy a nie widoczny na zdjęciu do jej żarzenia? Albo faktycznie wykorzystano jedno z dodatkowych uzwojeń transformatora sieciowego.
    Powodzenia w naprawie.

Pozdrawiam,
    A.
  • #23 20940647
    jozgo
    Poziom 42  
    Bardzo ważna uwaga:
    NIE CZYŚĆ SKALI, OD STRONY NADRUKU, ŻADNYM PŁYNEM, NAWET NIE WODĄ!!!
    Bo wszysko spłynie i zostanie czysta szybka!
    Najwyżej przetrzyj lekko kłębkiem waty.
    A skala to w starym radiu może najważniejszy element.
  • #24 20940690
    notturnomarco
    Poziom 10  
    dzięki, cenna to rada i będę pamiętał 👍🏻 nie wybaczyłbym sobie dokonania takiego uszkodzenia...
  • #25 20940703
    jajacek120
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    To radio to PEREŁKA !
    Trzeba bardzo ostrożnie i delikatnie obchodzić się z nim. Przy demontażu i czyszczeniu robić dokumentacje zdjęciową.
    Pytaj podpowiemy, poradzimy.
    Nieśmiało zapytam może chcesz sprzedać?
  • #26 20940721
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1049
    To radio jest jak "Mercedes". Z najwyższej półki cenowe i jakościowej w tych czasach. Skalę polecam jedynie sprężonym powietrzem przedmuchać. Nie powinno tam być nic mocniej przyklejonego a kurz powinien się dać zdmuchnąć. Wszystko pozostałe też polecam sprężonym powietrzem oczyścić i pędzelkiem przy tym pomagać w odklejeniu się kurzu.
  • #27 20940736
    notturnomarco
    Poziom 10  
    >>20940703
    właśnie dlatego przed ingerencją wewnątrz, czynię przygotowania, zbieram jak najwięcej dokumentacji i informacji i będę działać ostrożnie; będzie mi pomagał Brat, który trochę więcej jest obeznany w elektronice, ma precyzyjniejsze palce i ma już za sobą lekki remont starego radia tranzystorowego zakończony pełnym sukcesem... .
    Radio ma dla mnie wielką wartość sentymentalną, podobało mi się od dziecka (1980r.), jest pamiątką po Dziadku i na dzień dzisiejszy nie myślę o jego sprzedaży...

Dodano po 6 [minuty]:

>>20940721
    tak, właśnie przyjąłem strategię sprężonego powietrza i pędzelka 👍🏻 tylko pajęczyny i truchła pająków małą ssawką odkurzacza ostrożnie i bezdotykowo wyssałem...dlatego równolegle myślę nad dorobieniem brakującej tylnej ścianki z dykty (póki co) bo kurz bezlitośnie się gromadzi...
  • #28 20940771
    jozgo
    Poziom 42  
    notturnomarco napisał:
    równolegle myślę nad dorobieniem brakującej tylnej ścianki z dykty (póki co) bo kurz bezlitośnie się gromadzi...

Tylna ścianka musi zapewniać wentylację więc jest słabą osłoną od kurzu.
    Tu masz zdjęcie tylnej ścianki:
    Najlepiej będzie jak otworzysz równolegle nowy temat: Np. "Szukam wykonawcy tylnej ścianki do starego radia".
    Są tu koledzy co mają to jakoś opanowane.
  • #29 20941143
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Olkus napisał:
    Piękne radio w dobrym stanie.

Pozdrawiam,
    A.

Też bym takie chcial mieć. Lampy można zastąpić współczesnymi. Wzmacniacz m cz. można zastąpić (jeśli nie stać Cię na te zabytkowe lampy) wzmacniaczami na np. UL.... zasilanymi z wyprostowanego napięcia żarzenia. Ale to kwestia wyboru. Są ortodoksyjni jegomoście, którzy w pocie czoła wstawiają współczesny kondensator do obudowy starego uszkodzonego. Szanuję tę manierę. Ja zawsze pytam, czy ma grać za tyle, a tyle, czy ma grać po wstawieniu elementów "z epoki" za dużo więcej. Trzymam kciuki. Na naukę nigdy nie jest za pózno :)
  • #30 20941163
    jozgo
    Poziom 42  
    buszyl33 napisał:
    Lampy można zastąpić współczesnymi. Wzmacniacz m cz. można zastąpić (jeśli nie stać Cię na te zabytkowe lampy) wzmacniaczami na np. UL.... zasilanymi z wyprostowanego napięcia żarzenia

Chyba sobie żartujesz.
    Takie gówniane sprzęty "Retro" to możesz kupić w Chinach.

Dodano po 38 [minuty]:

Na przyciskach wybierania silnikowego stacji są trzy polskie:
    Gleiwitz, Breslau, Warschau.
    https://radiomuseum.info/de/radios/30_40/39_40/ingelen/gigant/40.htm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odziedziczył radio lampowe Ingelen Gigant 40W, które wymaga naprawy z powodu uszkodzonego przewodu i podejrzanej lampy. W dyskusji poruszono kwestie związane z bezpieczeństwem przy naprawach, koniecznością posiadania odpowiednich schematów oraz doświadczenia w pracy z elektroniką. Użytkownicy podzielili się wskazówkami dotyczącymi diagnostyki, w tym sprawdzenia połączeń, działania przełączników oraz użycia sprayu Kontakt do konserwacji. Zasugerowano również, aby użytkownik zbierał dokumentację techniczną i zdjęcia radia, a także zwrócił uwagę na oryginalność komponentów. Wskazano na możliwość zastąpienia brakującej lampy EL11 oraz na znaczenie ostrożności przy czyszczeniu radia. Użytkownik wyraził chęć nauki i podjęcia wyzwania związane z renowacją radia, które ma dla niego dużą wartość sentymentalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA