logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 2333T - Czy wyłączanie monitora "z gniazdka" może mieć negatyw

ZeteSeŁek 10 Cze 2015 13:59 1335 5
REKLAMA
  • #1 14760301
    ZeteSeŁek
    Poziom 8  
    Witam, posiadam zestaw 3 monitorów Samsung 2333t( mają4/5 lat). W czasie czuwania mają one nieprzyjemną manierę: mrygaja mocną niebieską diodą LED. Przeszkadza mi to gdy zasypiam. Aby nie wyłączać wszystkich za każdym razem, co jest problematyczne że względu na łapę na której są powieszone planuję zamontować dla każdego zgrabny włącznik. I tutaj moje pytanie. Czy dla takiego monitora każdorazowe odłączenie od sieci może okazać się nie zdrowe?
  • REKLAMA
  • #2 14760628
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9209
    1/ Diodę można zakleić - plastrem/izolacją w kolorze obudowy. (to obejście problemu, ale skuteczne i najtańsze - brak kombinacji z wyłącznikami)
    2/ Wyłączenie zasilania nie może zaszkodzić monitorowi. Bo i niby czemu? Mało tego zaoszczędzisz miesięcznie kilka watogodzin...
    3/ Można też odszukać układ zasilania tej diody i zmienić wartość prądu - ale to dla bardziej zaawansowanych w elektronice...
  • REKLAMA
  • #3 14760678
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Także pomyślałem o rozwiązaniu nr 1.
    Odnośnie 2. Przy każdym włączaniu zasilania w obwodach powstają stany nieustalone i nie są one korzystne dla sprzętu. Nie ma oczywiście żadnej 100% pewności, że uszkodzisz monitor włączając i wyłączając zasilanie, jednak nie jest to ani wskazane, ani zalecane.
  • REKLAMA
  • #4 14760692
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Kroovka napisał:
    Przy każdym włączaniu zasilania w obwodach powstają stany nieustalone i nie są one korzystne dla sprzętu
    Obawiam się, ze to rozaważanie teoretyczne nie mające potwierdzenia w praktyce.
    Mam monitor podłączony do gniazda komputera (sieciowe "wyjście" na dodatkowe urządzenia załączane przekaźnikiem sterowanym napięciem 12V z zasilacza. Takie rozwiązanie mam już ponad 6 lat. Za każdym razem gdy wyłączam komputer wyłącza się i zasilanie monitora (poza tym jeszcze drukarki i kilku innych peryferii). Czasem raz dziennie, czasem kilka. Ani razu nie miałem problemów - ani z monitorem, ani z żadnym innym sprzętem tak załączanym.

Dodano po 6 [minuty]:

Kroovka napisał:
    powstają stany nieustalone
    Stany nieustalone powstają też i w setkach tysięcy wzmacniaczy nie mających wyłącznika st-by. Czy to im szkodzi? Jeśli już - to kolumnom, ale i to w specyficznych warunkach . Większość obecnie produkowanego sprzętu tego typu (audio) mają na pokładzie wyłącznik St-by, ale z zupełnie innego powodu (bo na pewno nie w celu likwidacji tych "stanów nieustalonych - przecież zasilanie na główną część sprzętu i tak jest załączane po wciśnięciu klawisza st-by/on - czy to na samym wzmacniaczu, czy pilocie - bo to właśnie było powodem takiego rozwiązania: wygoda obsługi). Dokładnie tak samo zachowa się i monitor - po wyłączeniu klawiszem st-by odłącza zasilanie od głównej elektroniki, pozostawiając jedynie tę jej część, która "czuwa" i czeka na włączenie.
    Wyłączając zasilaniem i tak najpierw startuje układ "pomocniczy" (sterowania st-bajem), a dopiero potem główna część elektroniki.
  • REKLAMA
  • #5 14762337
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Jest tak jak piszesz, co zresztą wskazałem - nie ma żadnej pewności że powiedzmy monitor ulegnie uszkodzeniu. Niemniej jednak stany nieustalone, które powstają przy takim sposobie zdejmowania i podłączania zasilania nie są wskazane dla sprzętu. Nie wchodząc w dalsze szczegóły - tak mnie uczono na zajęciach z elektroniki.
    Urządzenia niemniej jednak ulegają uszkodzeniu i nikt nie analizuje co było powodem uszkodzenia np: tranzystora, diody czy innego elementu.
  • #6 14762729
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Kroovka napisał:
    - tak mnie uczono na zajęciach z elektroniki.
    Nie zamierzam poddawać w wątpliwość ani poziomu Twojej wiedzy, ani - tym bardziej - wykładowcy. Jednak z tego co wiem większość monitorów współcześnie produkowanych posiada zasilacze impulsowe, a te są znacznie bardziej "delikatne" dla zasilanych układów. W wypadku transformatora napięcie na jego uzwojeniu wtórnym zawsze podczas włączenia pojawia się natychmiast - poza tym może wygenerować nawet przepięcie - wtedy faktycznie takie potraktowanie zasilanego układu może u niego wywołać sprzeciw (;) ).
    Kroovka napisał:
    nie ma żadnej pewności że powiedzmy monitor ulegnie uszkodzeniu.

Nie ma też żadnej pewności, że nie ulegnie uszkodzeniu podczas wyłączania za pomocą st-by. Według mnie nawet w tym drugim wypadku prawdopodobieństwo uszkodzenia jest nieco większe - przecież część układu zasilacza (tego "czuwającego" na sygnał do włączenia) jest cały czas podłączona do zasilania... zwłaszcza kondensatory w jego zasilaniu są więc cały czas "pod prądem" - a chyba wszyscy wiemy że współcześnie produkowane kondensatory (jak i inne elementy) są znacznie bardziej "wyżyłowane" - pracują na granicy swoich parametrów.
    Miałem kilka takich przypadków, gdy klient przynosił sprzęt do naprawy "Panie jednego wieczoru działał, a rano przy włączeniu (st-by!) strzeliło i poleciały korki".
REKLAMA